IRITACIJA KAO POSLEDICA UV ZRAKA

Svrab posle sunčanja može da bude jedno od najgorih i najiritantnijih iskustava tokom leta. Sunce nam donosi radost, ali i brojne neželjene efekte kada smo mu izloženi. Šta izaziva svrab kože nakon sunčanja, kako ga je moguće sprečiti i prevazići ukoliko nam se desi?

 

Skoro svako od nas voli osećaj kada mu sunčanje podari taman i sjajan ten, koji nam podiže samopouzdanje i pruža zdrav, osvežen izgled. Dok nam sunčanje čini uslugu, ono s druge strane može da izazove i neželjene efekte, među koje se ubraja i užasno peckanje i svrab koji se javljaju po čitavom telu.

svrab posle sunčanja

Svi oni koji su doživeli da se satima posle izlaganja sunčevim zracima neumereno češu po celom telu, složni su da je u pitanju osećaj koji tera da se bukvalno iskoči iz sopstvene kože. Koji su uzroci ovog neprijatnog osećaja, da li se on može sprečiti i kako ga se osloboditi?

Navešćemo šest osnovnih uzroka koji dovode do svraba nakon sunčanja.

Suva koža

Suva koža je najčešći uzrok kada telo zasvrbi posle izlaganja sunčevoj svetlosti, bilo da je ona prirodna ili veštačka u solarijumu. Neophodno je kožu hidrirati nekom blagom kremom ili losionom pre sunčanja, kako bi se izbegao neprijatan svrab.

Iritacija UV zraka

Efekti ultraljubičastih sunčevih zraka traju i do 24 časa nakon direktnog izlaganja suncu. Upravo ta dužina delovanja UV zraka na površini tela razlog je zbog kog koža može postati izuzetno iritirajuća, usled čega se javlja peckanje, svrab, plikovi ili bol.

Loša higijena solarijuma

U red obaveza salona za sunčanje spada i održavanje higijene kapsule za potamnjivanje tena, a takođe i UV svetlost u njima potpomaže im da bakterije budu uništene. Međutim, ako se kapsule ne održavaju pravilno niti redovno saniraju hemijskim sredstvima, one mogu izazvati problem svraba, posebno na osetljivijem tipu kože.

Hemijska iritacija

Različite hemikalije poput parfema ili hidratantnih sredstava mogu da reaguju u dodiru sa UV zracima, što izaziva osećaj svraba i neprijatnosti. Takođe, može se desiti da je osoba alergična na određeni proizvod ili posebnu supstancu u hemijskom sredstvu koji se koriste za dezinfekciju kapsule solarijuma.

Stimulacija nervnih završetka

Za nekoga ko se redovno izlaže sunčanju u solarijumu važno je da zna da određena područja njegovog tela, posebno stomak i grudi, proizvode manje melanina, jer su nervni završeci na ovim mestima previše stimulisani. Iako ovo nije ozbiljan niti trajni problem, on može biti neprijatan i dovesti do svraba po ovim regijama.

Dejstvo određenih lekova

Neki lekovi poput antibiotika mogu uzrokovati svrab posle sunčanja, jer su oni sami po sebi veoma osetljivi na ultravioletno zračenje. Savet je da se sa lekarom porazgorava o neželjenim efektima lekova koji se već koriste pre nego što se krene u izlaganje suncu.

Biobalsam

BioBalsam krema pogodna je za sve vrste opekotina, rana i ožiljaka – KLIKNI na sliku i NARUČI

Posle osnovnih uzroka iritacije, peckanja i svraba kože nakon sunčanja, navešćemo i određena prirodna sredstva kako bi se svrab umanjio ili potpuno neutralisao. Ovde se mora napomenuti da su ovi kućni preparati namenjeni samo ukoliko su simptomi svraba blagi. Ako se posle sunčanja javlja vrtoglavica, infekcija ili groznica, neophodno je hitno se obratiti lekaru.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može da se koristi kao antiseptik, jer pomaže koži da se brže zaleči neutralizacijom PH nivoa koje donose opekotine. Iako ima jak i mnogima ne tako prijatan miris, ovo sirće pomoći će da svrab nestane. Savet je da se jabukovo sirće ubaci u bocu sa raspršivačem i prskanjem nanese na iritirana mesta.

Topla kupka od ovsene kaše

Ovsena kaša je odličan način da se neutrališe nivo PH vrednosti na koži i navlaži je, čineći je tako manje iritirajućom. Potrebno je dodati mlevenu ovsenu kašu u kadu punu vode, potopiti se u nju oko deset minuta i ovaj postupak ponoviti tri puta dnevno.

Ulje mente

Ulje nane odlično je za održavanje kože ukoliko je pogodi svrab posle sunčanja. Može se naći u većini prodavnica zdrave hrane i treba da pomešati sa bilo kojim biljnim uljem kako bi se razblažilo pre upotrebe. Kod odraslih, dovoljno je ukapati 10 kapi ulja mente u 30 mililitara nekog biljnog ulja, dok bi deca i trudnice trebalo da koriste upola manje kapi. Pre nanošenja na celo iritirano područje, savet je da se proba na jednom manjem mesu kako bi se potvrdila eventualna nealergičnost. Svrab nastao usled UV zraka zaustaviće se vrlo brzo.

Kako sprečiti svrab posle sunčanja?

  • Sunčati se u pravo vreme

Svrab nakon sunčanja obično se dešava posle trećeg tretmana u solarijumu i može se desiti ako se preteruje u vremenu koje se provede u kapsuli. Preporuka je da se sunčanje u solarijumu obavlja svakog drugog dana, uz obaveznu pauzu od najmanje 48 sati. Takođe, obavezno je napraviti dužu pauzu kada se javi svrab ili osip po koži.

  • Koristiti proizvode za sunčanje koji ne sadrže hemikalije

Rečeno je da je suva koža najčešći uzrok svraba. Svako ko se redovno sunča, bez obzira da li je u pitanju prirodna ili veštačka sunčeva svetlost, treba svakodnevno da koristi ulja na potpuno prirodnoj bazi kako bi sprečio isušivanje kože. Osim suvoće, biljna ulja pomoći će i u iritaciji kože, što neminovno uklanja svaku mogućnost nastanka svraba.