ČAŠICA DNEVNO

Možda niste znali da tekila ima prilične zdravstvene koristi. Verovali ili ne, ovo popularno destilovano piće poreklom iz Meksika nudi zapanjujuće prednosti kada je reč o našem zdravlju.

 

Za razliku od većine alkoholnih pića, tekila bi bila pravi izbor za sve one koji traže piće bez glutena. Alkoholna pića koja su izrađena od žitarica sadrže visoku koncentraciju ovog proteina. Tekila se pravi isključivo od agave, biljke koja u sebi nema gluten ni u tragovima.

tekila

Na žalost, mnoge destilerije širom sveta koje prave tekilu etiketiraju svoje proizvode kao alkoholno piće na bazi šećera, pa na taj način ruše ugled koji ima tekila.

Da bi se iskoristile sve prednosti tekile trebalo bi da se ovo piće proizvodi od čiste agave. Može se navesti bar 10 razloga zbog kojih je dobro konzumirati čašicu čiste tekile jednom dnevno.

Podstiče mršavljenje

U tekile se nalaze materije agavini, koji po svojoj strukturi spadaju u fruktane, ali ih ne treba mešati sa fruktozom. Dok telo može da razloži fruktozu, saharozu i druge jednostavne šećere, ono ne može da razgradi fruktane. To znači da ovi molekuli ne podižu nivo šećera u krvi niti dodaju kalorije telu. Osim toga, agavini su vrsta vlakana tako da pomažu kod sitosti, čime se smanjuje količina hrane koja se unosi. Još jedan od načina na koji tekila podstiče mršavljenje je činjenica da ovo piće potpomaže telu u apsorpciji kalcijuma, a to je mineral koji je uključen u sagorevanju telesnih masti i tako pomaže u smanjenju težine.

Bez mamurluka

Sigurno ste doživeli strašnu opijenost od tekile i onaj grozan mamurni osećaj posle prospavane noći. Imajte na umu da se to dešavalo zato što ste tekilu mešali sa drugim pićima, jer čista tekila nema taj efekat. Meksikanci je zovu “blanko”, a ta čista ili bela tekila ima vrlo malo šećera i piće je koje prija organizmu, laka je za varenje, metabolizam i iz tela se izlučuje veoma brzo.

Ublažava bol

Tekila na ublažavanju bola radi tako što proširuje krvne sudove, čime se poboljšava protok krvi i samim tim se smanjuje bol. Olakšanje od glavobolje oseća se u roku od nekoliko minuta nakon uzimanja jedne do dve čašice čiste tekile. Tekila takođe može da pomogne u smanjivanju neprijatnosti koje se dešavaju kada se bol pogoršava. Potrebno je samo voditi računa o tome da se tekila ne pije ukoliko se već koristio neki lek protiv bolova koji bi pokazao kontraindikacije sa alkoholom.

Smanjuje nivo holesterola

Istraživanja su pokazala da je tekila sposobna da smanji loš holesterol u krvi (LDL), a da istovremeno podigne dobar holesterola (HDL). Kao što je već rečeno, agavini iz tekile su oblik vlakana koji sami po sebi neutrališu loš holesterol iz krvotoka. Naravno, tekila se ne preporučuje kao osnovna terapija protiv holesterola, ali je jedna ili dve čašice ovog pića s vremena na vreme dovoljno da se nivo LDL holesterola snizi u određenoj meri.

Bioliver kapi za masnu jetru

BioLiver su prirodna tinktura za lečenje jetre i visokog nivoa masti u krvi – KLIKNI na sliku i NARUČI

Smanjuje nivo šećera u krvi

Istraživači su takođe otkrili da agavini prisutni u tekili pomažu u proizvodnji insulina i na taj način redukuju nivo šećera u krvi. Ovo se posebno preporučuje osobama sa dijabetesom koje nesmetano povremeno mogu da popiju ovo piće. Nije na odmet ponoviti da će efekat biti postignut samo ako se tekila uzme u svom čistom obliku, a da će uz mešanje raznih zaslađivača poništiti njenu svrhu. Dijabetičari slobodno s vremena na vreme mogu da popiju čašicu tekile uz malu krišku limuna.

Poboljšava varenje

Uzimanje samo jedne čašice tekile pre obroka učiniće čuda za stomak i čitav proces varenja. Fruktani koje sadrži tekila imaju prebiotska i probiotska svojstva, što čini pravu podršku rastu dobrih bakterija u crevima, a takođe, ova jedinjenja se bore i protiv štetnih bakterija.

Za bolji san

Budući da tekila opušta telo, samo jedna čašica čiste tekile pomoći će da se zaspi brže, a i spava mirno tokom cele noći. Naravno, treba povesti računa i ne mešati je sa lekovima za spavanje, a takođe se preporučuje i oprez da se ne dođe u situaciju stvaranja zavisnosti od tekile pre spavanja. Naučnici kažu da je rizik zavisnosti od tekile veoma nizak ukoliko se ona konzumira jedanput dnevno.

Sprečava razvoj demencije i osteoporoze

Jedan od glavnih efekata nedostatka kalcijuma je nastanak osteoporoze, bolesti koju karakteriše lomljive kosti i gubitak tkiva. Tekila sadrži agavine za koje je utvrđeno da pomažu u apsorpciji kalcijuma. Takođe, istraživači su otkrili da kada se tekila uzima umereno, može doći do značajnog smanjenja rizika od razvoja demencije. Treba imati na umu da preterani unos alkohola povećava šanse za dobijanje demencije.

Pomaže apsorpciju nekih lekova

Saradnja pri apsorpciji određenih lekova je još jedna od brojnih zdravstvenih prednosti tekile. Sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest i kolitis zahtevaju tretman lekovima koji deluju u debelom crevu. Fruktani iz tekile pomažu da se takvi medikamenti zaštite od kontraindikacija. Generalno, male količine tekile dobri su saradnici pri lečenju bolesti debelog creva.

Sprečava prehladu

Tekila pomešana sa sokom od limuna pomaže u odbrani od prehlade i gripa. Ne samo to, već ona i otklanja upalu grla boreći se sa bakterijama u crevima koje propratno idu uz stanja prehlade ili gripa.