A WALK TO REMEMBER (2002)

Petnaest godina je prošlo otkad je snimljen film „Šetnja za pamćenje“ (A Walk to Remember), a svako ko uživa u ljubavnim pričama sa teškim, nesrećnim krajem, ovo je pun pogodak! Spremite maramice, pravo je vreme da pogledate ovaj film koji će vas raznežiti do granica podnošljivosti!

 

Za sve ljubitelje srceparajućih romantičnih filmova, „Šetnja za pamćenje“ je pravi izbor. Kao što je u naslovu „šetnja“ za pamćenje, tako je i ovo „film za pamćenje“. Sigurno je da nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a dopašće se i najprobirljivijim gledaocima koji vole tužne ljubavne priče.

šetnja za pamćenje

Izdvojili smo pet jakih razloga zbog kojih ćete odmah posle čitanja ovog teksta potražiti način da pogledate film „Šetnja za pamćenje“.

#1

Film je snimljen 2002. godine u režiji Adama Šankmana koji je dobio i nagradu filmskog festivala „Džifoni“ za najbolju režiju. Film je urađen prema istoimenoj knjizi Nikolasa Sparksa. Nikolas Sparks je jedan od najomiljenijih pisaca širom sveta. Njegove romane Njujork tajms svrstava na sam vrh svoje liste bestselera. Svima je dobro poznat roman Beležnica po kome je takođe snimljen film. Šetnja za pamćenje ne zaostaje za Beležnicom.

Zanimljivo je da je inspiracija za pisanje knjige istinit događaj. I knjiga i film su posvećeni Danijeli, sestri Nikolasa Sparksa, koja je umrla od raka. Danijela je upoznala mladića koji je želeo da je oženi iako je bila bolesna. Glavni lik Džejmi Salivan doživela je istu sudbinu (samo što je umrla od leukemije).

#2

Glavne uloge u filmu tumače Šejn Vest (Landon Karter) i pop pevačica Mendi Mur (Džejmi Salivan). Osim što lepo izgledaju, oni odlično i glume.

Mendi Mur je dobila MTV nagradu za najbolju novu glumicu i nagradu po izboru tinejdžera za najbolju glumicu debitanta. Ovo je prvi film u kom je glumila. Izjavila je da je jako ponosna na sebe što je glumila Džejmi Salivan. Šejn Vest nije ljubitelj ljubavnih priča, ali ova priča mu se dopala i dao je sve od sebe da što uverljivije odglumi glavnog lika Landona.

#3

Hemija između glavnih likova u filmu je neverovatna. Između njih zaista sevaju varnice. Dobili su nagradu po izboru tinejdžera za omiljenu „hemiju“ na filmu.

#4

Film je veoma emotivan, možda i jedan od najemotivnjih. Nikolas Sparks o svojoj knjizi kaže: „Najpre ćete se raznežiti, a potom ćete plakati. Nemojte reći da vas nisam upozorio!“ Isto važi i za film.

Emocije budi i sentimentalna muzika. Ona će vas ostaviti bez daha, a naročito pesma Mendi Mur, „Only hope“, koju ona božanstveno interpretira svojim anđeoskim glasom.

#5

Ova romansa nosi i važne životne pouke. Ljubav može da nas promeni i načini boljim ljudima.

Glavni lik Landon polako odrasta i od krajnje neodgovornog mladića postaje nesebični muškarac pun ljubavi. Ovo nije film sa srećnim krajem, što ga čini drugačijim. Filmovi i ne treba uvek da budu kao bajke.

Na kraju Landon shvata da je Džejmi ipak sa njim iako je umrla. Ljubav je kao vetar, ne možeš da je vidiš, ali možeš da je osetiš.

Vi ovaj film možete i pogledati i osetiti već sada. Ovo je film koji se gleda srcem!

Autor: Marina Puzić