SAVETI ZA BOLJE RAZUMEVANJE

Kako se u ljubavnoj vezi upustiti u dijalog koji može kvalitetno da potraje? Poboljšanje komunikacije u vezi je ono čemu streme oba partnera, jer svaki gest mnogo znači, a još više razgovor među njima.

 

Pronašli ste onu pravu osobu za kojom ste tragali odmalena, ali nekada ne umete da pokažete da vam je stalo. Svaki put kada treba da kažete nešto romantično knedla vam zastane u grlu. Ne brinite! Studije pokazuju da dirljivi razgovori i nisu nužni za poboljšanje komunikacije i razvoj bliskosti u vezi.

poboljšanje komunikacije u vezi

Isprobajte ove neverovatne trikove i uživajte u čarima prave ljubavi.

#1

Pričajte o sitnicima. Sitnice čine život. Nisu samo duboki i ozbiljni razgovori bitni, i oni mali razgovori imaju svoj značaj. Pitajte partnera kako je proveo dan na poslu, kakav je bio film koji je gledao juče, koju je pesmu slušao pred spavanje. Kroz ove sitnice zapravo upoznajemo osobu i pokazujemo joj koliko nam znači.

#2

Nemojte samo pričati o iskustvu. Podelite ga sa partnerom. Iskusite sitne radosti života zajedno. Uživajte zajedno u vožnji biciklom. Odgledajte zajedno film. Slušajte muziku. Spremite svoje omiljeno jelo. Idite na izlet. Zajedničke aktivnosti doprinose razvoju bliskosti.

#3

Pažljivo slušajte. Znanje da nas neko sluša možda je i najvažnije u jednom odnosu. Ono je dokaz da je neko zainteresovan za nas, za naše probleme ili naše radosti.

Ne prekidajte partnera dok priča. Dajte mu signal da ga slušate. Sačekajte da ispriča sve pa onda dajte svoj sud bez optuživanja i nekonstruktivne kritike. Posavetujte ga ako je to potrebno. Biće vam zahvalan.

#4

Postavaljajte pitanja čak iako znate odgovore.

#5

Pričajte o sebi, ali ne preterujte. Dozvolite i partneru da dođe do reči. Važno je pronaći balans između pričanja i slušanja.

#6

Jednom kad postanete svesni važnosti deljenja naizgled beznačajnih zajedničkih iskustava, pronađite načine da povećate njihov broj. Ne zaboravite, zajedničke aktivnosti su važnije od razgovora.

Ljubav su dela, a ne reči. Sada znate da možete da poboljšate komunikaciju u vezi i bez izgovaranja čuvenog „volim te“.

Autor: Marina Puzić