INTERVJU

U poslednje vreme, Aleksandra Trajković posebno izvodi muziku ruskih, slovenskih i španskih kompozitora. Ističe bugarskog akademika Panča Vladigerova, koga je nedavno otkrila i čija su dela često na programu.

 

Aleksandra Trajković potiče iz stare gradske porodice Trajković u Prištini. Rođena je u Kosovskoj Mitrovici, a živela u Prištini do 1999. godine.

aleksandra trajković

Od najranijeg detinjstva, od svoje pete godine svira klavir. Posle završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Muzičkoj školi ’’Stevan Mokranjac’’ u Prišini, upisala je Fakultet umetnosti u Prištini na kome je diplomirala 1998, a magistrirala 2006. godine, u klasi pedagoga mr Marka Savića. Tokom školovanja usavršavala se na brojnim master kursevima koje su vodili eminentni profesori – Arbo Valdma i Dušan Trbojević… Razgovarali smo sa njom o njenim uspesima i karijeri.

O tome kada je i kako počela da se bavi sviranjem na klaviru, Aleksandra Trajković nam je ispričala sledeće:

Muzikom se bavim praktično od svog rođenja. Najpre sam želela da postanem balerina, a u desetoj godini sam, nakon osvajanja prve nagrade na Festivalu muzičkih škola u Požarevcu, odlučila da postanem pijanistkinja. Talenat i muzikalnost sam nasledila od moje majke, kojoj sam posebno zahvalna što me je usmerila na umetničku muziku. Moj brat, Gordan Trajković je izuzetno uspešan violinista na svetskom podijumu.

Koncerti u zemlji i inostranstvu

Od početka školovanja nastupala je na koncertima u zemlji i inostranstvu kao solista, klavirski saradnik i član kamernih sastava (Gatčina-Sankt-Peterburg, Beograd, Mostar, Vrnjačka Banja, Priština, Kragujevac, Vranje, Ohrid, Negotin, Subotica, Skoplje, Trebinje….). Snimila je trajne snimke za RTS (studio u Prištini). Održala je 20 solističkih koncerata i nastupala na preko 300 zajedničkih i kolektivnih nastupa.

Aleksandra Trajković je za svoj uspeh u radu dobila više nagrada, priznanja i zahvalnica – prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u Požarevcu, Trsteniku, nagrade ’’Istaknuti student’’, Vidovdanske nagrade SO Lazarevac za izuzetan pedagoški doprinos u 2000. godini…

„Pedagoškim radom bavim se više od 20 godina. Godine 2015. samostalnim projektom ’’Što se bore misli moje….’’ obeležila sam 20 godina umetničkog i pedagoškog rada. Rukovodila sam majstorskim kursevima čiji su polaznici bili učenici osnovne i srednje škole klavirskog odseka (Beograd, Lazarevac, Kosovska Mitrovica) a u okviru projekta Colluvio 2010 u Predingu (Austrija), nakon selekcije, postala sam jedan od predavača Međunarodne majstorske radionice kamerne muzike. O toku radionice i turneje koja je usledila, snimljen je dokumentarni film koji je emitovala nemačka televizija ORF“, kaže Aleksandra Trajković.

Aleksandra je učestvovala i više puta predsedavala radom žirija na pijanističkim takmičenjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Članica je Udruženja umetnika Srbije.

Na Fakultetu umetnosti radi od 1998. godine, kada je izabrana za studenta-demonstratora. Od 2013. godine postala je vanredni profesor.

Posebno ističem svoj doprinos u radu akademske zajednice. Autor sam nekoliko studijskih programa na Fakultetu umetnosti, učesnik i rukovodilac više projekata. Od 2006. godine na Fakultetu i Univerzitetu obavljam najodgovornije funkcije na koje sam birana i imenovana (šef katedre za klavir, Predsednik Saveta Fakulteta, predsednik Komisije za kvalitet, prodekan Muzičkog odseka….), a 2013. godine sam izabrana za recenzenta studijskih programa KAPK Republike Srbije i Komisije za nostrifikaciju diploma, kaže Trajkovićeva.

Ovog leta u Budvi, Skoplju, Sofiji…

Nastupala sam u Rusiji, Švedskoj, Austriji, u svim velikim centrima bivših jugoslovenskih republika i uvek sam bila srdačno prihvaćena, naročito kada sam izvodila muziku savremenih kompozitora napominje Trajkovićeva. Posebno sam ponosna na solistički resital u Galeriji Artget u Beogradu 2012, dva solistička koncerta u Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji (koncert održan 2015. godine publika je ocenila kao najbolji u sezoni).

Omiljeni su joj savremeni i srpski kompozitori. Njen repertoar sadrži dela kompozitora svih stilskih epoha.

„U poslednje vreme posebno izvodim muziku ruskih, slovenskih i španskih kompozitora. Posebno ističem bugarskog akademika Panča Vladigerova, koga sam nedavno otkrila i čija dela rado izvodim. Zahvaljujući mojem afinitetu prema ovom kompozitoru i izvođenju njegovih dela, oktobra meseca ove godine ću imati čast da sviram u njegovom muzeju u Sofiji“, kaže Aleksandra Trajković.

Kao i u svakoj sredini, tako i na severu Kosova i Metohije za umetničku muziku posebno su zainteresovani iskreni ljubitelji i entuzijasti.

„Naš Fakultet je pokretač gotovo svih koncerata, izložbi, projekata… Zadovoljni smo posetama na koncertima. Ali, uvek može bolje“, napominje Trajkovićeva dodajući da je njen zadatak i njenih kolega da očuvanjem kulturnih tekovina, daju svoj doprinos u očuvanju identiteta i opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„U tome su i uspeli prethodnih 16 godina, otkad smo izmešteni u Kosovsku Mitrovicu“, dodaje.

Aleksadra Trajković se rado odaziva svakom pozivu organizatora. Predstoji joj solistički koncert 26. juna u Budvi, a pregovara sa organizatorima festivala Skopsko leto za koncert u avgustu…

„Zahvaljujući stalnim pozivima da rukovodim majstorskim kursevima i učestvujem u radu žirija, mogu da napravim poređenje mojih sa studentima iz velikih muzičkih centara u Srbiji i inostranstvu. U želji da ih usmerim da istraju u budućoj profesiji, motivišem svoje studente da učestvuju u programima razmene. Osim što studenti sa drugih akademija i fakulteta imaju više prostornih mogućnosti, razlike skoro da i nema. Pri tom, govorim o studentima koji su se opredelili za umetničku profesiji. Nažalost, mnogi talenti se okreću komercijalnoj muzici. Zato je naša misija da im pomognemo ostanu dosledni ovom, nimalo lakom pozivu“, kaže Aleksadra Trajković.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić