DANI TRADICIJE I KULTURE

Trideset sedmi po redu „Čobanski dani“ u Kosjeriću održaće se od 14. do 16. jula. Sve posetioce ove tradicionalne manifestacije očekuje bogat program koji promoviše negovanje narodnog stvaralaštva i nasleđa.

 

„Čobanski dani“ u Kosjeriću su tradicionalna, zvanično priznata i afirmisana manifestacija koja se održava u danima oko Petrovdana i Pavlovdana. Ove godine su to petak 14, subota 15. i nedelja 16. jul. Značaj održavanja manifestacije je u podsticanju, negovanju i promociji izvornog narodnog stvaralaštva.

čobanski dani

Već više od tri i po decenije Čobanski dani okupljaju veliki broj učesnika i posetilaca, čuvajući od zaborava narodno blago. Nekad su brdom odjekivali zvuci svirala i dvojnica, a iz mnogobrojnih grla orile se narodne pesme iz svih krajeva. I sada, u našem lepom Kosjeriću, pokušaćemo da po 37. put dočaramo lepotu i duhovno bogatstvo našeg naroda.

Okosnicu programa čine:

  • Staro pevanje u Srba,
  • Vredne ruke (ručni radovi),
  • Zlatne ruke (tradicionalna jela),
  • Čobanske sportske igre i
  • Izbor najlepše čobanice i čobanskog para (svi ovi segmenti su takmičarskog karaktera)

Folklorne igre domaćih i gostujućih KUD-ova su revijalnog karaktera, a Defile učesnika predstavlja jedan od najlepših momenata ove turističko-kulturne manifestacije.

Prateći deo programa čine izložbe, prodaja suvenira, zabavni sadržaji za najmlađe, poetsko-muzičke večeri i koncerti.

Ove godine nastupaju:

The Bestbeat – The Beatles tribute band (petak),

Jelena Tomašević (subota) i

Trubački orkestar Slobodana Nikitovića (nedelja).

Na poetsko-muzičkoj večeri “Oktave leta” (petak) ugostićemo Dragana Jovanovića Danilova i Andrijanu Videnović.

Gosti iz bratskih nam Kosijera iz Crne Gore (odakle su stigli prvi doseljenici u Kosjerić) takođe će uzeti učešće u programu.

“Čobanski dani” su istovremeno i prilika za uspostavljanje partnerskih, prijateljskih, kulturnih, privrednih i turističkih veza među gradovima, selima, privrednim subjektima, kao i među ljudima.

Pozivamo Vas da nam se pridružite kao gosti, učesnici, partneri, sponzori ili na neki drugi način i time doprinesete afirmaciji pravih vrednosti. Uvereni smo da će “Čobanski dani”, kao i do sada, opravdati sva vaša očekivanja.

Kompletan program trodnevne manifestacije možete pogledati OVDE

Dobrodošlicu vam žele:

Snežana Joksimović, v.d. direktora Turističke organizacije Kosjerić

Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić