JEDINSTVENI PEVAC

Zapanjujuća priča o petlu kojeg su prozvali Čudesni Majk, ali ne bez razloga. On je uspeo da posle odsecanja glave živi još 18 meseci, što ga čini apsolutnim rekorderom u preživljavanju bez tako važnog dela tela.

 

Naučno je dokazana činjenica da živina može da opstane u životu i do nekoliko minuta kada joj se odseče glava.

čudesni majk

Čudesni Majk bio je atrakcija širom SAD. Njemu u čast podignuta je statua koja se nalazi u državi Kolorado.

Odomaćene ptice mogu da prežive na ovaj način zbog položaja njihovog mozga, koji se nalazi u malom prostoru lobanje pod uglom od 45 stepeni. Mali mozak i moždano stablo, koji su odgovorni za najvažnije funkcije ovog organa, nalaze se u vratu kod živine, tako da kad se glava odseče telo može da nastavi kretanje na kratko vreme.

Većina vrsta ptica umre u prvim trenucima pošto im se odrubi glava, trčeći okolo pre nego što definitivno padnu mrtve. Međutim, kako pravila postoje da bi pokazala i poneki izuzetak, u istoriji je zabeležen jedan slučaj kokošije vrste koja je bez glave živela neverovatnih godinu i po dana!

U pitanju je bio jedan petao kog su nazvali “Čudesni Majk” (engl. Miracle Mike). Star je bio pet meseci kada je uobičajenim životom jednog petla živeo na farmi u američkoj državi Kolorado. Vlasnik te farme Lojd Olsen je 10. septembra 1945. godine odlučio da je Majku već vreme da postane deo večere, pa je rešio da ga “skrati za glavu”. Ipak, petao je odabrao da živi i posle toga, i to ne tako kratko vreme karakteristično za njegovu vrstu.

Majk je jednostavno odbio da umre. Nakon kratkog trčanja po dvorištu, stao je u jednom mestu onako bez glave, kao da se ništa nije dogodilo. Sledećeg jutra, vlasnik farme našao ga je živog u dvorištu kako miruje, pa je odlučio da se malo više pobrine o ovom čudu nad čudima. Počeo je da ga hrani kukuruzom i napaja vodom i mlekom. Farmer je to činio malom pipetom kojom je hranu i piće unosio petlu direktno u grlo.

Čudesni Majk je preživeo odsecanje glave tako što je sečivo promašilo vratnu venu, ali i deo mozga koji je odgovoran za vitalne funkcije.

Vrlo brzo, ovaj petao je postao prava atrakcija o kojoj su pisali svi lokalni listovi, dok je farmer Olsen širom Sjedinjenih Država dobijao brojne ponude da proda jedinstvenog pevca bez glave. Njihova zajednička avantura počela je onog trenutka kada je farmer odlučio da proputuje od zapadne do istočne obale SAD sa ovim čudom prirode, čija je slava rasla iz mesta u mesto koje su posećivali.

Ljudi sve više nisu nimalo žalili novac samo da vide živog petla bez glave, tako da je na vrhuncu slave Majk za svog vlasnika zarađivao oko 4.500 dolara mesečno. Sama njegova vrednost procenjena je na 10 hiljada dolara.

Čudesni Majk je godinu i po dana živeo bez glave jednako kao i sa njom, a “uživao” status prave zvezde sve do poslednjeg dana. Sedamnaestog marta 1947. godine, dok su Majk i njegov vlasnik bili smešteni u motelu u Feniksu, petao je prestao da živi i to na nesvakidašnji, čak i morbidan način – ugušilo ga je krupnije zrno kukuruza! Farmer nije imao pri ruci potrebnu opremu kako bi ga spasao, tako da je Majk umro iznenada, usred turneje. U tom trenutku, Lojd Olsen nije hteo da prizna da je Čudesni Majk mrtav, pa je novinarima rekao da ga je prodao i na taj način završio zajedničko putovanje. Ubrzo posle toga, istina se saznala…

Kako god, ovaj petao postavio je rekord za Ginisa, a stanovnici malog mesta u Koloradu, gde je bila smeštena farma odakle je ponikao, podigli su mu gvozdenu statuu u znak sećanja. Tamo se organizuje i godišnji festival, koji se održava svakog maja, a sve u čast jednog neobičnog petla koji je bez glave živeo čak godinu i po dana.