PRIRODNI MINERAL

Nakon zeolita, u svetu se sve češće koristi dijatomejska zemlja, nastala sličnim taloženjem silikata kao i zeolit. Ovaj sitni prah bele boje odličan je kao podrška opštem zdravlju čoveka, ali je izuzetno moćan i kod određenih kućnih poslova.

 

Znamo skoro sve o zeolitu ili smo bar o njemu nešto do sada načuli. Taj „magični prah“ već nekoliko godina prisutan je na našem tržištu i pokazao se fantastičnim u tretiranju brojnih tegoba, posebno pri detoksikaciji organizma.

dijatomejska zemlja

Novije doba donelo je još jedan prah sličan zeolitu, koji takođe čini čuda sa zdravljem onih koji su već bolesni ili bi preventivno sačuvali sebe od invazije raznih oboljenja.

Dijatomejska zemlja, poznata i kao kremena zemlja, je veoma sitni pesak nastao taloženjem ostataka silikatnih algi (dijatomeja). Tako proizvedena od fosila jednoćelijih biljaka iz okeanskih dubina, dijatomejska zemlja je neobičan, ali veoma koristan prirodni mineral, potpuno neškodljiv za upotrebu. Verovatno da do sada niste ni čuli za ovaj meki, beli prah, ali to je nešto što bi definitivno trebalo što pre da se nađe u vašem domu.

Od upijanja neprijatnih mirisa i ubijanja štetnih insekata kada je reč o kućnim poslovima pa do prave podrške ljudskom zdravlju, ovaj čudesni mineral može učiniti sve to, ali i mnogo više. Njegova apsorpciona moć je ono što ga čini jedinstvenim!

Proizvođači razlikuju dijatomejsku zemlju namenjenu ishrani od one za kuću i oko kuće, pa o tome treba voditi računa pri kupovini ovog praha.

Sve koristi za ljudski organizam

Dijatomejska zemlja se sastoji uglavnom od silicijum dioksida, minerala koji je najviše odgovoran za mnoštvo zdravstvenih koristi ovog praha. Može se navesti nekoliko blagodeti koje pruža dijatomejska zemlja, zahvaljujući svojoj magičnoj moći upijanja.

 • Dodatak ishrani

Ako želite jake kosti i zglobove, onda je dijatomejska zemlja pravi izbor za vas. Velika koncentracija silicijum dioksida omogućava ovom prahu da adekvatno doprinese kao dodatak ishrani (suplement) u službi zdravlja kostiju, zglobova, tetiva i srca.

 • Detoksikator

Samo jedna kašičica dijatomejske zemlje u šoljici vode pretvara se u odlično sredstvo za detoksikaciju, koje ubija sve crevne parazite i viruse nastanjene u digestivnom traktu. Ovaj prah u sebi sadrži moćne sastojke koji su u stanju da apsorbuju sve vrste hemijskih otrova.

 • Zubna pasta

Mešavina jednake količine kokosovog ulja i dijatomejske zemlje predstavlja zdraviju alternativu industrijskoj pasti za zube, koja je najčešće puna štetnih hemijskih sastojaka. Dodavanjem nekoliko kapi esencijalnog ulja nane, ova mešavina u vidu prirodnog kaladonta dobiće još lepši ukus i miris.

 • Sredstvo za kožu, kosu i nokte

Zahvaljujući abrazivnim svojstvima koje dijatomejska zemlja poseduje, ona može efikasno očistiti kožu i zube, a konzumirajući ovaj prah pomešan sa običnom vodom u prilici ste da poboljšate kvalitet svoje kože, kose i noktiju.

 • Prirodni dezodorans

Ako tražite potpuno prirodni dezodorans bez bilo kakvih hemikalija, onda ste na dobrom putu! Njega sami možete da napravite mešanjem tri mere kukuruznog brašna, dve mere kokosovog ulja i jedne mere dijatomejske zemlje.

 • Maska za lice i vrat

Dodavanjem malo vode, dijatomejska zemlja će se pretvoriti u gustu pastu koja može ukloniti mrtvi sloj ćelija sa kože lica i vrata.

 • Ostale zdravstvene prednosti

Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i holesterola, kod alergija na pojedine vrste hrane, kod osteoporoze i glavobolje, leči urinarne infekcije, smanjuje upale, podstiče mršavljenje, a smatra se da je generalno dobra za pomlađivanje.

BioImunitet kapi

BioImunitet kapi su potpuno prirodni biljni antibiotik – KLIKNI na sliku i NARUČI

Sve koristi za domaćinstvo

Osim što je dijatomejska zemlja dobra za ljudsko telo i njegovo zdravlje, postoji mnogo načina da se ovaj prah koristi i u domaćinstvu.

 • Čuvanje hrane

Dijatomejska zemlja može da posluži i kao sredstvo za čuvanje hrane. Dodavanje dijatomejske zemlje zrnastim namirnicama (pasulj, grašak, soja…) sprečiće ih da se osuše i omogućiti im da zadrže svežinu dugo vremena.

 • Sredstvo za zemljište

Beli prah dijatomejske zemlje odličan je za zemljište, jer mu pomaže u održavanju hranljivih materija i vlage, kao i pri poboljšanju oksigenacije. Posuti malo ovog praha na zemlju gde su posejane biljne kulture ne može da nanese nikakvu štetu, već samo da bude od koristi.

 • Prirodni insekticid

Ako se već borite sa problemom kontrole štetočina, onda je dijatomejska zemlja upravo ono što vam je potrebno. Posipanje ovog praha po dvorištu i oko kuće ubiće sve insekte koji se vrzmaju okolo, bez ikakvih posledica po članove porodice ili kućne ljubimce. Takođe, ova zemlja može se naneti direktno na biljke kako bi se mnoge štetočine držale podalje od njih.

 • Ubica buva i krpelja

Utrljavanje četkom dijatomejske zemlje u krzno vašeg kućnog ljubimca on će se osloboditi buva i krpelja. Preporučuje se držanje podalje od očiju ljubimca, jer ovaj prah može biti bolan i iritantan za čulo vida kod životinja.

 • Filter za vodu

Dijatomejska zemlja može da pročisti čak i najfinije čestice zagađivače, što ga čini odličnim filterom vode.

 • Abrazivni čistač

Svoju moć, dijatomejska zemlja pokazuje i kao nemilosrdni čistač fleka sa zagorelih posuda za kuvanje, tiganja i šerpi, pa čak i toaletnu šolju ovaj magični prah čisti veoma lako.

 • Osveživač

Dijatomejsku zemlju možete koristiti i kada želite da neutrališete loše mirise, poput onih koji dolaze iz kanti za otpatke ili prenoćišta za kućne ljubimce.

 • Pomoć kod gajenja živine

Ovaj sitni prah može koristiti i uzgajivačima živine, koji ga mogu posuti u mestu boravišta kokošaka, jer će im on omogućiti da budu manje podložne infekcijama i da polažu kvalitetnija jaja. Posipanje dijatomejske zemlje na prostoru gde kokoške borave, pod kontrolom će zadrži nalete muva i neprijatne mirise.