DVE STRANE MEDALJE

Najaktuelniji svetski muzički hit, pesma na španskom jeziku „Despacito“, obara sve rekorde gledanosti, ali to nije jedini razlog što se svakodnevno pominje u svim medijima. Portoriko je proglasio bankrot, ali pominjanje ove države u pesmi možda bude spasonosno. S drugog kraja planete, stižu i prve zabrane emitovanja ove ultra popularne pesme.

 

Trenutno najgledanija pesma na Jutjubu „Despacito“, osim uspeha na svim svetskim muzičkim rang listama, mogla bi da postane i nezapamćeni medijski fenomen u podsticanju nacionalne ekonomije i ubrza izlazak Portorika iz bankrota.

despacito

Turističko zanimanje za Portoriko je poraslo za 45 odsto zahvaljujući pominjanju Portorika i njegovih jednistvenih lokaliteta u stihovima Luisa Fonsija i Didi Jenkija koji se uveliko slušaju širom sveta, prenosi list „El Nuevo Dia“ („Novi dan“).

Naime, guverner te američke ostrvske teritorije Rikardo Roselo proglasio je bankrot Portorika zbog duga od 70 milijardi dolara u maju ove godine, u nameri da dug restruktuira, a čini se da će popularnost numere i zarada koju ona donosi, ubrzati planove za oporavak zemlje.

Turiste je privukla fraza „ovako to radimo u Portoriku“ iz teksta popularne pesme, a snimanje spota na različitim spektakularnim lokacijama navelo je turiste da požele da obiđu baš ta mesta.

Kako prenosi list, centralnoameričko odeljenje turističke agencije „Koća“ objasnilo je da, zbog internacionalizacije pesme „Despasito“, turistički vodiči uveliko dodaju nove tačke u svoje ture, zato što stranci zahtevaju da posete lokacije koje su prikazane u spotu.

Na taj način, mesta kao što su „Paseo canto los Gansos“ i popularni „Klub Fabrika“ već su osetili neočekivane ekonomske benefite zbog intenzivnije posete turista.

Na ovakve vesti reagovao je i sam Fonsi, koji je na svom Instagram profilu objavio da je pravo zadovoljstvo čitati ovo u stranim medijima i da je glavni akter pesme i spota upravo Portoriko.

Najstrimovanija pesma

Pesma „Despacito“ trenutno broji nešto ispod tri milijarde na Jutjubu. Inače, ona je postala najstrimovanija numera svih vremena, saopštila je kompanija „Universal Music Latin Entertainment“. Na različitim striming platformama ova pesma slušana je čak 4,6 milijardi puta i tako pretekla prethodnog rekordera Džastina Bibera, koji je sa pesmom „Sorry“ strimovan 4,38 milijardi puta.

Fonsi je u izjavi medijima rekao da je strimovanje pomoglo njegovoj muzici da bude prepoznata u svakom delu planete.

Malezijska cenzura

Malezija je zabranila emitovanje trenutno najpopularnije pesme na svetu „Despacito“ zbog brojnih kritika koje su isticale da je pesma neislamska.

U zemlji, u kojoj je većina stanovništva muslimanske veroispovesti, ovaj hit se neće puštati na javnim radijskim i TV stanicama, nakon što je malezijska vlada primila brojne pritužbe u vezi sa tekstom pesme. Jedan političar je tekst pesme nazvao pornografskim.

Ministar komunikacija i multimedije Saleh Said Keruak izjavio je da su stihovi „neprikladni za slušanje“ i dodao kako se nada da će privatne stanice slediti primer vlade.

Kome još nije dosadila ova pesma, može je čuti i ovde, sve dok i kod nas ne usledi cenzura…