NEZDRAVO, ALI KORISTI

Ako nezdrave namirnice dižu krvni pritisak, onda one ujedno mogu biti i hrana za hipotenziju, kada se njihovim kontrolisanim unosom trenutno može rešiti problem izuzetno niskog pritiska. Svaku od ovih namirnica treba uzeti tek toliko da se organizam šokira njihovim brzim dejstvom.

 

Opšte je poznato da visok krvni pritisak može biti opasan po ljudsko zdravlje. Poznat i kao hipertenzija, hronični visok krvni pritisak može ukazati na brojne probleme kao što su životne navike, primarna bolest ili genetska predispozicija.

hrana za hipotenziju

Mali skok u nivou krvnog pritiska je uobičajen nakon konzumiranja nezdravih namirnica. Kada je krvni pritisak prenizak, medicinski se ovo stanje naziva hipotenzijom. Ona se dešava kada je visina krvnog pritiska 90/60 i manje. Neke jednostavne promene u načinu ishrane mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska.

Ovde će biti reči o hrani koja podiže krvni pritisak, pa samim tim ona po pravilu mora biti ne tako zdrava (neka čak i štetna), ali je poenta u njihovom ograničenom konzumiranju kako bi se postigao efekat povećanja niskog pritiska. Dakle, potrebno je kontrolisati ovo stanje, kako ne bi došlo do neželjene hipertenzije nakon prethodnog stanja hipotenzije.

Možemo navesti bar deset vrsta hrane koja podiže krvni pritisak očas posla! Naravno, ovaj spisak izgledaće kao lista najnezdravijih namirnica, ali je to jedan od ključnih načina za trenutno rešavanje problema niskog pritiska.

Masna hrana

Prema istraživanjima, ljudi koji se hrane tako što unose veliku količinu mesa i masti imaju tendenciju većeg krvnog pritiska od onih koji se hrane na vegetarijanski način. To je zato što vegetarijanska ishrana sadrži mnogo vlakana i polinezasićenih masti, koje smanjuju nivo krvnog pritiska. Osim toga, povrće i voće takođe pozitivno utiču na redukovanje visokog pritiska, pa je to hrana koju treba izbegavati ukoliko se kuburi s niskim pritiskom.

Pileća koža

U hranu koja podiže krvni pritisak spada i pileća koža. Ko voli da jede hrskavu kožu s pečenog pileta zna koliko ona može biti ukusna, ali je ona veoma kalorična u količini zasićenih masti, hidrogenizovanim uljima i trans mastima koje utiču na “dizanje” LDL holesterola, koji se inače smatra lošim holesterolom. Naravno, visok holesterol u krvi je veliki pokretač visokog krvnog pritiska i može potencijalno uzrokovati hipertenziju, pa čak i pogoršati to stanje.

Prerađena hrana

Prerađena (pakovana) hrana uglavnom sadrži visoku količinu soli i aditiva. To je zato što je proizvođaču potrebno da rok trajanja proizvoda bude što duži, čime on štedi novac dok se zdravlje potrošača oštećuje. Dakle, namirnice kao što su čips, kačkavalj, kokice, kikiriki, smrznute mešavine, prelivi, kečap ili supe iz kesice su pravi izbor za povećanje pritiska.

Alkohol

U najnepovoljnije namirnice koje veoma brzo podižu krvni pritisak ubraja se i alkohol, toliko da prekomerne količine alkoholnog pića povećavaju pritisak do veoma opasnih nivoa. Kada osoba popije više od tri pića zaredom, njen krvni pritisak privremeno se podiže i ovo stanje može postati hronično ako se tome redovno pribegava. Ipak, jedna čaša vina ili piva dnevno neće škoditi onima kojima je pritisak veoma nizak, naprotiv.

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju

BioCapillary je biljna tinktura za regulaciju krvnog pritiska i bolji krvotok – KLIKNI na sliku i NARUČI

Kuhinjska so

Samo jedna kašičica kuhinjske soli ima 2.300 miligrama natrijuma, a to je gornja granica preporučene dnevne potrošnje ovog minerala. Ovo je dovoljan dokaz da se opiše štetnost kuhinjske soli i način na koji je ona sposobna da podigne krvi pritisak za tili čas.

Šećer

Prekomeran unos šećera povećava telesnu masnoću. Procenjuje se da prosečan čovek godišnje potroši između 10 i 12 kilograma šećera. Posledično, povećanjem telesne težine može se povisiti krvni pritisak.

Punomasno mleko

Uprkos tome što se konzumiranje mleka obično smatra hranljivim, ono može biti bogat izvor masti. Samo jedna čaša punomasnog mleka sadrži približno 8 grama masti, a od čega 5 grama čine zasićene masti. Isto kao i šećer, tako i punomasno mleko spada u listu namirnica koje povećavaju krvni pritisak, a usput dolazi i do prekomerne težine. Šteta je očigledna, ali u slučajevima hipotenzije jedna čaša mleka povisiće pritisak bez loših propratnih efekata.

Poslastice

Torte, kroasani, kolači i mafini su ukusni, ali potencijalno opasni zbog količine brojnih stvari kao što su maslac, šećer, natrijum i zasićene masti. Ovaj iznos će se dvostruko uvećati ako su ovakvi proizvodi premazani raznim nadevima i glazurama. Poslastice ekstremno povećavaju nivoe krvnog pritiska i šećera u krvi, tako da nikako nisu preporučljive velike količine. U slučajevima niskog krvnog pritiska, dovoljan je jedan slatkiš da se spreči dalje snižavanje.

Kiseli krastavci

Iako su kiseli krastavci niskokalorični, oni sadrže natrijum. Kiseli krastavčić srednje dužine u sebi sadrži približno 570 miligrama natrijuma, što je trećina preporučene dnevne količine natrijuma. Zbog ovakvog dejstva na krvni pritisak, jedan kiseli krastavčić uvek može biti pravi izbor u slučajevima kad je pritisak izuzetno nizak.

Kiseli kupus

Namirnica koja se uvek preporučuje u ishrani jer je prepuna vitamina C je kiseli kupus. On je kao i kiseli krastavčići niskokaloričan, ali samo pola šolje kiselog kupusa sadrži više od 460 miligrama natrijuma. Zbog ovog podatka, svako ko pati od hronične hipotenzije mogao bi na dnevnom nivou da pojede bar pola šolje kiselog kupusa.