BEZ SUNČEVIH ZRAKA

Za ljudski organizam ni u kom slučaju nije dobro kada ga sustigne manjak vitamina D. Kako je najbolji izvor ove materije sunčeva svetlost i izlaganje njoj, tako od hroničnog deficita vitamina D najviše stradaju radnici osuđeni na zatvoreni prostor.

 

U letnjem periodu godine sunčevi zraci su nešto što mu je svojstveno, ali oni različito deluju na ljude po mnogo osnova. Jedan od njih je i radno mesto na kojem zaposleni boravi, odnosno (ne)mogućnost izlaganja Suncu za vreme obavljanja tog svog posla.

manjak vitamina d

Zaposlenima koji rade u kancelariji ili drugom zatvorenom prostoru, toliko da tokom dana ne vide gotovo ni zračka svetlosti, Sunce je nešto čega ostaju željni onda kada svi ostali “prokuvavaju” od vrućine.

Da je ova pojava mnogo veći problem nego što se može pomisliti u prvi mah pokazala je i nedavna studija sa Univerziteta Alberta u Kanadi. Ona je otkrila da čak 91 odsto radnika koji svoje radno vreme provode u kancelariji ne dobijaju dovoljno vitamina D, a više od 75 odsto njih ima njegov hronični nedostatak.

Radnici koji borave u zatvorenom prostoru, poput IT radnika i sekretara, provode osam ili više sati svakog dana van domašaja sunčeve svetlosti.

Zašto je ovo važno? Najpre, jer je utvrđeno da vitamin D smanjuje rizik od mnogih bolesti. Na primer, studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja pokazala je da su žene koje su uzimale veće doze vitamina D imale manji rizik od raka, dok je studija španskog Nacionalnog centra za istraživanje raka otkrila veći rizik od raka bešike i invazivnih tumora mišića kod pacijenata koji su u organizmu imali niži nivo vitamina D.

U međuvremenu, studija sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu otkrila je da su žene čiji je nivo vitamina D bio 40 nanograma ili više imale 67 odsto manji rizik od razvoja karcinoma nego žene čiji su nivoi bili 20 nanograma ili niže. Ovaj vitamin je takođe povezan sa metaboličkim sindromom, koji je prethodnik srčanih problema i dijabetesa.

Biomind-plus-kapi

BioMind kapi su biljna tinktura za bolju koncentraciju i memoriju – KLIKNI na sliku i NARUČI

Pošto je Sunce najbolji način da se telu pomogne kako bi dobilo doze vitamina D koje su mu preko potrebne, preporuka lekara je da se svaka pauza tokom posla provede na otvorenom. Treba imati na umu da će nanošenje zaštitne kreme faktora od najmanje 30 SPF (sun protection factor) umanjiti sposobnost organizma da proizvodi vitamin D čak do 99 procenata. Jednostavno, svaka visokokvalitetna zaštita od Sunca je pravi protivnik apsorpcije vitamina D.

Količina potrebne sunčeve svetlosti za apsorpciju vitamina D varira u zavisnosti od tonusa kože i drugih faktora. Uopšteno govoreći, oni sa svetlijom kožom treba da se zadržavaju pod sunčevom svetlošću oko 15 minuta svakog dana, koži srednje tamne puti dozvoljeno je oko 25 minuta, dok oni sa tamnijim tenom mogu na otvorenom da budu oko 40 minuta kako bi iskoristili sve prednosti Sunca.

Sve više poslodavaca u svetu daje prednost i obazire se na zdrav način života nudeći svojim radnicima da što više borave na otvorenom prostoru. Neki od njih su u vreme pauze uvrstili vežbanje u teretani ili istezanje uz kondicione vežbe, ali ima i onih koji su uveli „napajanje“ jednostavnim sunčanjem u kratkom periodu, koje podiže raspoloženje zaposlenih, a samim tim doprema i neophodne zalihe vitamina D.

Naravno da Sunce nije jedini izvor vitamina D, ali je jedan od najvažnijih. Nivo vitamina D se može pospešiti i ishranom koja obiluje ovom hranljivom materijom. U namirnice bogate vitaminom D spadaju razne vrste ribe, poput lososa, pastrmke, skuše, tunjevine ili haringe.