LETO U IBARSKOM KOLAŠINU

Veštačko jezero Gazivode, nastalo 1977. godine u Ibraskom Kolašinu pregrađivanjem reke Ibra u njenom donjem toku, sve je privlačnije za letovanje i odmor, za vikendaše i ribare kao i za ljubitelje modernih sportova na vodi kao što su kajak, veslanje, paraglajding…

 

Na jezeru Gazivode u opštini Zubin Potok nikli su i bungalovi za iznajmljivanje, a često se i kampuje radi kupanja i sunčanja. Na Gazivodama ima dosta ribolovaca, jer je jezero veoma bogato ribom. Ima nekoliko bungalova za iznajmljivanje u kojima ovog leta već ima gostiju iz Kosovske Mitrovice i Gračanice.

jezero gazivode

Prema rečima Željka Dobrića koji je krenuo sa ovom vrstom turizma, ima zainteresovanih za ovu vrstu odmora. U celini gledajući, na jezeru Gazivode letnja turistička sezona je krenula i trajaće do početka septembra, kada je u pitanju kupanje i sunčanje. Ovo jezero, takođe, pruža mogućnosti i za kampovanje, kajakašenje, veslanje, pecanje…

Na jezero dolaze građani opštine Zubin Potok, kao i iz Novog Pazara i Tutina koje su blizu Zubinog Potoka, a sve češće i posetioci iz drugih krajeva Srbije.

gazivode ib kolašin

Raj za odmor i ribolov

Mada pored jezera još nema nekih većih ugostiteljskih objekata, ipak je veliki broj ljudi koji obilazi jezero Gazivode jer je njegova privlačna snaga velika, a potencijali vode za sve vrste korišćenja ogromni. I ne samo leti već je na ovom jezeru i tokom cele godine prisutan jedan broj ribara i posetilaca koji budno prate život flore i faune u jezeru i okolini.

Jezero Gazivode podigla je beogradska firma „Hidrogradnja“ i ono je od tada postalo jedna od najvećih brana sa glinenom osnovom u Evropi. Jezero se ukupnom površinom nalazi u opštini Tutin u Jugozapadnoj Srbiji i u opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije.

Iznad jezera se prostire planina Mokra Gora, u čijem se donjem podnožju nalazi manastir Crna Reka. Manastir je takođe veoma privlačan za vernike i druge posetioce. Crna Reka je monaška isposnica usred planina južnog dela Srbije i pripada Eparhiji Raško-prizrenskoj SPC. Ovaj manastir je okružen visokim stenama i bujnim stogodišnjim šumama. Potiče iz 13. veka, a u 15. veku je u njemu živeo čuveni podvižnik Sveti Joanikije Devički sa svojim monasima. Prepodobni Petar Koriški je boravio u njemu kratko vreme.

Dugo vremena je ovaj manastir bio napušten. Tek ga je 1979. godine nastanio jeromonah Artemije, kasnije episkop raško-prizrenski. Ovaj manastir je veoma posećen, a pošto se nalazi uz jezero Gazivode, to je posetiocima uvek interesantna tura, jer ima šta da se vidi i doživi.

Autor: Slavica Đukić