DOBAR ZAKLON PARA VREDI

Priroda nikada ne bira kako će da se otrese od naših loših navika i zbog svega onoga što joj radimo, samo se donekle osveti. Kada smo bezbedni kod kuće, o tome gotovo ni da ne razmišljamo, ali već kada zagrmi, a mi smo van doma, počinjemo da brinemo.

 

Ukoliko se pak odlučimo za kampovanje koje podrazumeva nekoliko dana boravka u prirodi, počinjemo da mislimo o svemu što može da nam pričini, i da joj se donekle «ušlihtamo».

zaklon u prirodi

Imati razvijenu metodologiju kada je u pitanju boravak u prirodi i biti spreman na svaki nepredvidivi momenat, nije baš tako česta pojava. Vrlo je češća ona kada se nađemo u neprilici, a pljusak ili grad poremete sve naše planove.

Zbog toga je važno znati napraviti dobar zaklon u prirodi, čak i onda kada nismo aktivni i česti u toj vrsti bitisanja. Jer, ko zna, možda nam nekad i zatreba.

Snabdevanje materijalom

Kako bi se napravio dobar šator, zaklon ili tenda, nekada je potrebno imati strpljena i biti posvećen. Jedan od najosnovnijih načina jeste napraviti tendu. U tome nam mogu pomoći drvena konstrukcija i mušema. Cena mušema je povoljna, a ovaj materijal može biti višenamenski. Da bismo napravili tendu, potrebno je razvući kanap između dva drveta, i preko njega razapeti prekrivač, šatorsko krilo ili mušemu. Umesto kanapa mogu se koristiti i lijane, tanki delovi drveta, a materijal za prekrivanje može biti i lišće. Budite kreativni i uporni.

Pozicija od suštinske važnosti

Pronaći  dobru lokaciju za pravljenje zakona nije uvek lako. Ovo zahteva da se pozicija dobro prostudira i pronađe način da se izbegnu insekti, preterano zračenje sunca, i mogućnost da padavine rasture naš dom. Treba izbegavati drveće koje bi moglo da ošteti našu tvorevinu. Borova šuma nije dobro mesto za zaklon jer četinari luče smolu, pa nam mogu napraviti problem, a obavezno treba voditi računa o tome da iznad nas ne postoji neka suva grana. To može biti i fatalno.

Vatrište, patenti…

Vatrište je jednako važan deo zaklona. Kada napravite mesto na kome ćete obitavati, udaljite se i pronađite mesto koje će biti bezbedno po okolinu. Vatru palite oprezno i obazrivo, tako da ne šteti prirodi, ali ni vama. Budite kreativni i kada je u pitanju izgradnja patenata za boravak u prirodi. Napravite od drveta cipelarnik na kom ćete držati rezervnu obuću. Patent od drveta za lampu koja će vam služiti za noćne poslove. Ogradice oko zaklona služiće vam da vas ograde od manjih životinja, a uz pomoć kanapa i parčeta platna možete napraviti i ležaljku. Ovakav način omogući će vam da prirodu sagledate iznutra.

Budite odgovorni

Kada god boravite u prirodi imajte na umu da će priroda uvek zapamtiti ako se prema njoj odnosite odgovorno i poštujete je. Ako s druge strane, ostavljate đubre i lom, imajte na umu da se osim zakonskog okvira i društvenih zakona, postoje i zakoni prirode. Setimo se onog stiha «Kada posečeš poslednje drvo, zatruješ poslednju ribu i reku, shvatićeš da ipak ne možeš da ubiješ ovu planetu». Razmislite o tome koliko smo prolazni u odnosu na zemlju.