KOZJA SURUTKA 

Prava blagodet za zdravlje bolesnog, a takođe i za podsticaj zdravog organizma je fantastična kozja surutka, kao nusprodukt nastanka sira od kozjeg mleka. Protein iz kozje surutke je na najbolji mogući način saveznik čovekovog zdravlja, toliko da ne postoji osoba kojoj surutka od kozjeg mleka na neki način može da naškodi.

Bez obzira da li pokušavate da izgubite kilograme, povećate mišićnu masu ili se oporavite od povrede mišića, dodavanje proteina celokupnoj ishrani je veoma važno.

Dodatni proteini koji se konzumiraju svakodnevno u obrocima jednako su bitni za sve one koji prolaze kroz značajne promene u razvoju, kao što su deca tokom puberteta i trudnice.

kozja surutka

Postoji mnogo različitih načina za dodavanje proteina vašoj ishrani, a jedan od jednostavnijih je konzumiranje surutke (u tečnom stanju ili u prahu), koja je veoma podesna za upotrebu i efikasna kada je reč o rezultatima koji se postižu.

Kada se govori o surutki kao izvoru proteina obično se misli na ostatak proizvodnje sira koji se dobija iz mleka krava. Međutim, visokokvalitetni protein može se isto tako izolovati iz surutke kozjeg mleka.

Može da zvuči kao staromodni lek, ali protein iz kozje surutke je koristan za rast i oporavak mišića, lečenje bolesti pluća, oštećenje jetre, poboljšanje imuniteta, povišen nivo holesterola i krvni pritisak.

Zbog toga što je potpuno prirodni dodatak ishrani, kozja surutka služi na zdravlje trudnicama, adolescentima, dijabetičarima, obolelima od srčanih bolesti, rekonvalescentima, ali i potpuno zdravim osobama.

Kako nastaje kozja surutka?

Kozja surutka pravi se, kao i kravlja, od svežeg mleka, odnosno to je nusprodukt proizvodnje kozjeg sira. To je tečnost u kojoj se sirio sir i koja ostaje u posudi kada se komadi sira ocede.

Savremena tehnologija omogućila je da se kozja surutka preoblikuje u prah, što je dobro poznato svima koji treniraju jer od njega prave proteinske šejkove kako bi lako i efikasno dopremili zalihe proteina u svoj organizam. Takođe, surutka se u današnje vreme uzima i u obliku kapsule.

Protein iz kozje surutke jednako je dobar kao i mleko iz kog se dobija. On podstiče funkcije imunološkog sistema, pomaže u izgradnji glatke muskulature, pomaže želucu i jetri da se regenerišu, a takođe omogućava neometan rad creva. I ovo su samo neki od razloga zašto mnogi preferiraju kozje mleko i njegove proizvode (sir), kao i nusproizvode (surutku).

Kozje mleko lakše podnose alergične osobe

Možda je teško poverovati, ali najčešća alergija na hranu koja se dešava deci do treće godine starosti je alergija na kravlje mleko.

Alergijske reakcije obično se ispoljavaju kao kožni osip, povraćanje, dijareja i anafilaktički šok. Razlog nastanka ovakve reakcije je protein alfa s1 kazein kojeg u kravljem mleku ima čak 89 odsto više nego u kozjem.

Prema nedavnoj studiji, 93 odsto beba koje su pokazale alergiju na kravlje mleko mogu da piju kozje mleko bez ikakve alergijske reakcije. Dakle, proteini iz kozjeg mleka i surutke preporučuju se onima koji su alergični na proizvode od kravljeg mleka.

Kozja surutka je dobra za osobe netolerantne na laktozu

Mnogi od onih koji su netolerantni na laktozu već su se preorijentisali na konzumiranje kozjeg mleka i njegovih (nus)proizvoda, jer je ono mnogo tolerantnije od kravljeg mleka.

Enzim poznat kao laktaza neophodan je kako bi se svarila laktoza koja je osnovni enzim svih vrsta mleka. Oni koji su netolerantni na laktozu imaju nedostatak laktaze i zato im se stvaraju problemi sa varenjem kravljeg mleka.

Kozje mleko sadrži niži nivo laktoze nego kravlje mleko i zato je mnogo povoljnije da ga konzumiraju osobe alergične na taj enzim. Razlika u te dve vrste mleka je svega oko 10 odsto, ali ona čini da mnoge osobe netolerantne na laktozu nadomeste potrebu za mlekom tako što biraju kozje, a ne kravlje proizvode.

BioLiver kapi za jetru

Kozje mleko je nehomogenizovano

Kada sveže kravlje mleko odstoji preko noći, ono se razdvaja na dva različita sloja: kremasti sloj (kajmak) i obrano mleko. Ovo razdvajanje je razlog zbog kog se homogenizovano mleko plasira za komercijalnu upotrebu.

Međutim, u procesu mlečne homogenizacije oslobađa se slobodni radikal koji se zove ksantin oksidaza, a kojeg ima u kremastom sloju (kajmaku). Ovaj slobodni radikal može izazvati mnoge zdravstvene probleme i smatra se nezdravim za čoveka.

Kozje mleko sadrži manje masne delove u odnosu na kravlje, što mu omogućava da ostane prirodno izmešano i zbog toga nema potrebe za homogenizacijom kozjeg mleka.

Kozja surutka je lako svarljiva

Masni delovi (globule) u kozjem mleku su mnogo manji od onih koji se nalaze u kravljem, što ih čini mnogo lakšim za varenje. Takođe, tokom procesa varenja mleko se u želucu pretvara u surutku.

Struktura proteina iz kozjeg mleka stvara mekšu surutku, koja je mnogo lakša za varenje. Osim toga, protein kozjeg mleka i njegova hemijska struktura su veoma slični proteinu koji se nalazi u majčinom mleku.

Nutricijske činjenice i prednosti proteina iz kozje surutke

Odgovarajući unos kalcijuma je od vitalnog značaja za zdrave kosti i zube. Kalcijum pomaže i u kontroli telesne težine razbijanjem masti, tako da se može koristiti u energetske svrhe.

Proizvodi kozjeg mlijeka imaju prirodno nizak nivo holesterola, a ako je u pitanju obrano kozje mleko, te vrednosti su još niže i kod masti i kod holesterola, što se smatra odličnom opcijom za one koji vode računa o unosu masti i kalorija.

Jedna šolja kozjeg mleka sadrži 168 kalorija, oko 10 grama masti i 26 miligrama holesterola.

Dakle, iz svega navedenog zaključuje se da je kozja surutka odličan način da obezbedite dodatne zalihe proteina kroz ishranu. Lako je svarljiva, tolerantna je prema osobama koje su alergične na laktozu i u sebi sadrži važne vitamine i minerale koji su ljudskom telu neophodni kako bi bilo i ostalo zdravo.

Jednostavno, sve zdravstvene prednosti su na strani ovog proizvoda nastalog pravljenjem kozjeg sira, tako da je njegovo uvođenje u redovnu ishranu svakog od nas NEPROCENJIVO.