TAČKICE POD KOŽOM

Beličasti osip koji se javlja na površini mekih tkiva predstavlja medicinsko stanje koje se naziva kalcinoza. Ona se teško leči, nepredvidiva je i onda kada se hirurški odstrani, a u nekim slučajevima nisu najjasniji ni uzroci njenog nastanka. Postoje četiri osnovna tipa kalcinoze kože.

 

Kada se kalcijum fosfat deponuje u abnormalnim količinama u mekim tkivima, razvija se kalcinoza. Kalcijumovi depoziti (naslage) ispod kože su bele ili žućkaste sitne izrasline, često se pojavljuju u skupinama, razlikuju se od čoveka do čoveka i variraju po veličini i količini.

kalcinoza

Ove naslage kalcijuma najčešće se javljaju u predelu lakta, cevanice, prstiju ili očiju, iako se mogu pojaviti bilo gde u ljudskom telu.

Simptomi naslaga kalcijuma pod kožom

Naslage kalcijuma ispod sloja kože postepeno se pojavljuju bez ikakvih prethodnih znakova ili simptoma ovog medicinskog stanja.

Uobičajeni simptomi ove pojave na koži su bele ili žute tačkice, koje imaju tendenciju da budu čvrste, jer kalcijum je mineral koji formira tvrdu masu. Neretko se javlja i bol na pogođenom području, a kod slučajeva velikih naslaga kalcijuma u ​​blizini nekog od zglobova može doći do ograničavanja njegove pokretljivosti.

U ozbiljnim slučajevima kalcinoze na koži može se razviti i gangrena.

Lečenje kalcinoze može biti prilično teško i pravi je izazov za one koji se bave ovim problemom. Zbog njenog teškog i neizvesnog lečenja, pre svega je veoma važno sprečiti otežavanje daljeg tretiranja ovog stanja. To znači da je potrebno unošenje manje kalcijuma kroz ishranu, izbegavanjem određenih namirnica, kao što su mlečni proizvodi ili hrana bogata vitaminima A i E.

Uzroci nastanka i tipovi kalcinoze kože

Na osnovu bazičnog uzroka nastanka, postoje četiri različita tipa kožne kalcinoze:

  • jatrogena
  • idiopatska
  • distrofična
  • metastatska

Jatrogena kalcinoza

Jatrogena kalcinoza kože nastaje iz upotrebe pojedinih lekova pod određenim medicinskim procedurama ili usled propusta u lečenju neke bolesti kada se zbog toga javljaju neželjeni efekti. Ponekad se jatrogena kalcinoza rešava jednostavno, kada se terapija koja izaziva promene na koži prekine, a osim toga, uobičajeni uzročnik ovog tipa kalcinoze su injekcije kalcijuma i fosfata.

Idiopatska kalcinoza

Idiopatska kožna kalcinoza javlja se iz nepoznatih razloga, što znači da se stvarni faktori koji doprinose razvoju naslaga kalcijuma pod kožom ne mogu detektovati. Uz javljanje ovog stanja na koži, nivoi kalcijuma i fosfata u telu mogu biti potpuno normalni i u granicama. Takođe, ne mora da dođe ni do oštećenja tkiva koje bi eventualno bio uzrok sakupljanja kalcijuma ispod kože. Pacijent sa dijagnozom idiopatske kalcinoze mora imati specifičnu terapiju, kako ne bi uzimao lekove koji bi mu pogoršali stanje.

Distrofična kalcinoza

Distrofična kalcinoza javlja se u područjima kože gde je tkivo oštećeno iz raznih razloga, što je ujedno i najčešći tip kalcinoze. Upala, mrtvo tkivo ili malignitet doprinose prikupljanju naslaga kalcijuma pod kožom. Uobičajeni uzroci distrofične kalcinoze su povrede na koži, kožne infekcije, bolesti vezivnog tkiva, proširene vene, bubuljice, tumori…

Metastatska kalcinoza

Ovaj tip kožne kalcinoze povezan je s veoma visokim nivoima kalcijuma i fosfora u ljudskom telu. Svako zdravstveno stanje koje je u vezi sa hiperkalcemijom ili hiperfosfatemijom može vrlo lako dovesti do razvoja ove vrste kalcinoze. Standardni uzročnici metastatske kalcinoze su insuficijencija bubrega, mlečno-alkalni sindrom, sarkoidoza, paraneoplastični sindrom, hiperparatireoidizam, kalcifilaksa, višak vitamina D…

bio calendula

BioCalendula je biljna krema na bazi nevena za kompletnu negu kože i atipične promene na njoj – KLIKNI na sliku i NARUČI

Lečenje naslaga kalcijuma na koži – tretmani i terapije

Hvatanje u koštac sa potkožnim naslagama kalcijuma može biti prilično obeshrabrujuće jer se ove promene na koži veoma teško leče. Ipak, najvažnije je znati da određena zdravstvena stanja i bolesti mogu biti glavni uzročnikci kalcijumskih naslaga pod kožom, tako da njihovo lečenje može ujedno pomoći u rešavanju problema kalcinoze kao sekundarnog problema.

Iz tog razloga, veoma je važno obraćanje lekaru odmah čim se kalcinoza primeti na koži. Lekar će najverovatnije prepisati terapiju na bazi steroida, koji će potisnuti rad imunog sistema. Drugi tretmani koji se najčešće preporučuju za lečenje depozita kalcijuma pod kožom uključuju blokatore kalcijumskih kanala, aluminijumske antacide i difosfonate. Varfarin kao antikoagulans sprečava zgrušavanje krvi i takođe se smatra efektnim, posebno u prvim fazama razvoja kalcinoze.

Laserska terapija je često vrlo efikasna u lečenju sitnih naslaga kalcijuma. Terapija laserom na bazi ugljen dioksida sastoji se u korišćenju energije svetlosti koja prodire u kožu, pa delimično ili potpuno rešava problem kalcinoze.

Druga mogućnost lečenja ovog stanja je jontoforeza, koja se sastoji u upotrebi niskog napona električne struje da bi se lekovi, kao što je kortizon, isporučivali direktno na ugrožena područja, čime se razbijajaju naslage kalcijuma.

U slučajevima velike količine nagomilanog kalcijuma ispod kože, potrebno je njeno hirurško uklanjanje. Često je neophodan hirurški zahvat kada ove naslage postanu bolne, ograničavaju opseg kretanja određenih zglobova u telu ili kada se pojave u skupinama. Međutim, trebalo bi imati na umu da hirurško uklanjanje nije trajno rešenje, jer će se kalcijumske naslage najverovatnije ponovo vratiti. Osim toga, sam hirurški zahvat može da stimuliše kalcifikaciju, što dovodi do nastanka još većeg depozita kalcijuma pod kožom. Iz svih navedenih razloga, lekar će najverovatnije predložiti hirurško uklanjanje naslaga samo kada su sve druge opcije lečenja potpuno neodgovarajuće.

Hirurški debridman (nekrektomija) je još jedna od opcija lečenja kalcinoze. Ovaj tretman sastoji se u uklanjanju pogođenog tkiva makazama ili skalpelima i naročito se primenjuje kada je kalcinoza zahvatila područje vrhova prstiju.

Enzimski debridman je još jedan od načina lečenja, koji kombinuje hirurški debridman i primenu određenih lokalnih masti na područje kože zahvaćenom kalcinozom.

Negativna strana svih ovih načina lečenja je da oni ne mogu sprečiti stvaranje novih naslaga kalcijuma u budućnosti. To je razlog zbog čega ljudi češće traže neinvazivne prirodne tretmane koji će pomoći uklanjanju ovog, kako oni misle, pretežno estetskog problema. Naime, mnogi su masažama maslinovim uljem i gelovima na bazi aloje pronašli efektan način da se kalcinoza umanji, a veruju da će redovnom primenom ovih prirodnih tretmana depoziti kalcijuma vremenom nestati.