PRIRODNI ŠEĆER IZ MEDA

Svima je dobro poznat med u službi zdravlja i održavanja vitalnosti, ali da se može medom protiv ateroskleroze, to je skoro nepoznata činjenica i u medicinskim krugovima. Naučnici sa američkog Univerziteta ustanovili su da je prirodni šećer u medu sposoban za čišćenje naslaga na krvnim sudovima.

 

Pravi prirodni med već odavno je prepoznatljiv po mnogim zdravstvenim prednostima. Najčešće je svoj status zaslužio zbog svojih antimikrobnih svojstava, odnosno zbog fantastične sposobnosti da uništava bakterije.

medom protiv ateroskleroze

Međutim, izgleda da med ima i druge osobine koje ga svrstavaju u pravo lekovito blago prirode. Jedno je sigurno – med nikada neće izgubiti svoje mesto u svetu prirodne i alternativne medicine.

Verovatno do sada nikada nismo ni pomislili da med može da bude prirodni lek koji je u stanju da spreči srčana oboljenja.

Naime, jedno novo medicinsko istraživanje otkrilo je da prirodni šećer pronađen u medu, poznat kao trehaloza, može pomoći u smanjenju prisustva arterijskog plaka i do 30 procenata.

Ovaj prirodni šećer nalazi se takođe i u pojedinim drugim namirnicama, kao što su pečurke, jastozi i škampi. Dakle, ko nije ljubitelj meda, a ima nameru da zaštiti svoje srce i krvotok od zakrčenja, može da u ishranu uvrsti pomenute namirnice.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da trehaloza aktivira protein koji podstiče ćelije imunog sistema da počnu da uklanjaju nagomilane naslage sa zidova arterijskih krvnih sudova.

Kao što je poznato, nataloženi plak na arterijama može da bude vrlo štetan za organizam, dovodeći do ateroskleroze, kompleksne bolesti koju karakteriše krutost i čvrstoća krvnih sudova, koji po svojoj strukturi i funkciji moraju da budu elastični i protočni. Ovo medicinsko stanje može izazvati visok krvni pritisak, brojne bolesti srca, bolesti perifernih krvnih sudova i anginu pektoris. Deponovane naslage na arterijama u stanju su da ih zaguše, formirajući ugruške u sistemu krvotoka, što posledično dovodi do povećanog rizika od moždanog i srčanog udara, pa čak i gangrene nekog od ekstremiteta. Dok ateroskleroza u početku možda i ne izgleda kao ozbiljna i stvarna opasnost, ona može zapravo biti vrlo pogubna po ljudski život.

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju

BioCapillary su biljne kapi protiv ateroskleroze i začepljenja krvnih sudova – KLIKNI na sliku i NARUČI

Glavni autor studije koja otkriva prednosti prirodnog saharida iz meda, dr Babak Razani, objasnio je na koji način trehaloza pomaže procesu smanjenja arterijskih naslaga.

“Kod ateroskleroze, makrofagi pokušavaju da poprave oštećenja arterije tako što čiste njeno područje, ali su oni “zatrpani” plakom koji ima svoj prirodni zapaljenski karakter. Zbog takvog stanja, makrofagi ne uspevaju u toj svojoj zamisli, a trehaloza ima sposobnost da ih ojača, kako bi zajedno uspeli u borbi protiv naslaga na krvnim sudovima”, objašnjava dr Razani.

U ovoj studiji, istraživači su testirali ovaj saharid iz meda na miševima koji su bili u riziku od razvoja ateroskleroze. Tim naučnika podelio je sve miševe u dve grupe. Jednima je u telo ubrizgana trehaloza, dok je drugima davana oralno.

Tim je ustanovio da su miševi kojima je ubrizgana trehaloza imali plakove i do 0,1 milimetar manje od onih koji su je primili na drugačiji način. Preciznije, kod miševa koji su primili trehalozu injekcijom, arterijske naslage bile su prosečne veličine od oko 0,25 milimetara, dok su miševi sa oralno primljenom trehalozom imali naslage veličine oko 0,35 milimetara.

Iako se može činiti da su ove razlike mikroskopski male i nevažne, rezultati zapravo ukazuju na smanjenje plaka od 30 odsto kod životinja kojima je ubrizgana trehaloza, što je prilično velika i značajna razlika.