MALI STILSKI TRIKOVI

Starost podrazumeva mudrost, ali to ne znači da se o svemu zna sve! Mali i praktični modni saveti za starije ljude mogu čitav pogled na život da im promene, ako su upućeni iz dobre namere. Jer, istina je da se vremešne osobe ne snalaze baš najbolje birajući stvari po meri za sebe.

 

Veoma često stariji ljudi, ili oni koje godine već lagano menjaju, prave stilske greške koje ih čine još starijim. Postoji mnogo načina da se održi mladost duha, ali kada je mladost kojom zračimo, ona estetska, u pitanju, dešava se da iz nebrige pravimo iste greške.

modni saveti za starije

Ostati mlad duhom je priča koja zaslužuje posebnih nekoliko redaka, a ovde se fokusiramo na temu stilizacije i modnih saveta kod starijih osoba.

Pre nego što progovorimo o temi oblačenja, važno je pomenuti da se o fizičkom izgledu treba voditi jednako toliko računa. Anti aging tretmani za lice i telo, kao na primer sve popularniji dermaroler lica, podmlađuju i one kojima su bore već dobrano prekrile čelo, ali i one koji preventivno zauzimaju stav protiv starenja. Koristiti pogodnosti savremene medicine i kozmetike i te kako treba, a evo još par dodatnih saveta kako da izgledate koju godinu mlađe. Ili da makar ne izgledate starije.

Izbegavajte crnu!

Ovaj savet odnosi se najpre na žene u godinama. Naime, koliko god crna boja isticala seksipil i činila da vaša figura izgleda “stesanije”, problem se javlja kada kontrasna nota vaše kože nadjača crnu. Nošenje ovakvih kombinacija često privlači pažnju, a oni koji obraćaju pažnju na vas pogledom će povući i detalje. Ukoliko već nosite crnu boju dodajte i neki aksesoar koji će razbiti naglašen kontrast i tu ste i te kako pobednici.

Skrivanje nekada naglašava

ofingeri moda

Imajte u vidu da skrivanje atributa kao što su kukovi ili stomak, često prave problem, pa ukoliko se utežete u blejzer ili majicu, da biste prekrili ove “nepravilnosti”, nije nemoguće da ostanete primećeni. Po negativnom.

Naime, ponekad skrivanje problema može napraviti kontraefekat, pa vodite računa o tome.

Bonus savet je taj da žene treba da povedu računa o dužini suknje koju nose. Produžetak suknje u odnosu na godine donosi smernost u izrazu, a seksipil ističe na drugačiji, suptilniji, ali jednako važan način. Na ovaj način izbegavaju se primetni celulit, bore oko kolena, i često povlačenje suknje nadole, zbog kog kilograma viška u kukovima.

Naočare, dugotrajno rešenje za podočnjake

Kada god ste u diliemi kako da korigujete podočnjake, osim uspešnih metoda hirurgije, hemijskog tretmana ili masaže, rešenje predstavljaju i naočare sa dioptrijom ili bez nje koje mogu igrati važnu ulogu kao modni detalj. Okvire birajte u odnosu na boju kose, a muškarcima bez kose savetujemo deblje okvire koji ističu njihove crte lica. Kontrasne linije lica i oblika naočara ponekad umeju da prave problem.Oblim licima, jednostavno, ne pristaju četvrtaste naočare. Imajte to u vidu.

U godinama ste, dajte mašti iznova na volju!

Postoje godine koje nas naprosto formalno ograničavaju. Poslovni sastanci sa dresscode-om, prijemi, ograničavanje u kombinacijama boja, tokom tridesetih i četrdesetih godina predstavljaju nam putokaz kojim se krećemo. No, kada nastupe godine penzije, smiraja i one kada želimo da još jednom budemo luckasti kao nekada, idealno su područje za testiranje novih modnih momenata. Kombinacije šarenih košulja i kravata, stilizovani karirani sakoi, leptir mašne sa tufnama, neke su od ideja koje možemo koristiti kako bismo svoju starost podmladili, u jazzy i slobodnom «fazonu».

Kada na vrata zakuca treće doba, i shvatimo da nam se bliže godine u kojima ćemo sve manje razmišljati o budućnosti, a sve češće regresivno premotavati prošlost, jedan od načina da održimo mlad duh jeste i odeća.

Birajte komade odeće koji neće vulgarno odskakati od vašeg dotadašnjeg stila, ali ispoštujte i slobodu koju vam pruža nomadski život penzionera. Usaglašavajte odeću sa prilikama, pa tako ne morate da na moru nosite odelo. Dajte sebi oduška sa havajkom, šarenim šorcem ili simpatičnom kapom. Mladi će uvek prihvatiti modernog i «šik» starčića, koji će zračiti mladalačkom energijom. Ne marite preterano za okolinu, iskoristite život do maksimuma, jer ko zna, kraj je uvek negde iza ugla, i čeka nas nespremne. Uglavnom.