MOTEL BEJTS

Serija „Motel Bejts“ (Bates Motel) prikazuje se već petu sezonu i stekla je ozbiljne fanove širom sveta. Zanimljivoj radnji, koja počiva na elementima misterije, psiho horora i drame, pečat je dalo dvoje glavnih protagonista u ulogama majke i sina.

 

Motel Bejts (Bates Motel) je izvanredna serija koja govori o događajima koji prethode radnji popularnog Hičkokovog horor filma Psiho iz 1960. godine. Zasluženo je dobila nagradu po izboru publike za najbolju dramu na kablovskoj televiziji.

motel bejts

U seriji su zastupljeni elementi misterije, psihološkog horora i drame. Za ljubitelje ovih žanrova ova serija je odličan izbor. Režirali su je Karlton Kruz, Keri Erin i Entoni Siprijano. U glavnim ulogama su Vera Farmiga i Fredi Hajmor. Kruz je koristio seriju Tvin Piks kao inspiraciju za Motel Bejts.

Serija prikazuje život Normana Bejtsa, njegovo odrastanje, komplikovan odnos sa majkom i postepeno pretvaranje u serijskog ubicu. Mesto radnje je izmišljeni gradić, a vreme radnje sadašnje, moderno doba. Ima pet sezona.

Lokacija glavne radnje (motel Bejts) je preuzeta iz filma Psiho, i ona je jedini element serije koji je identičan onome iz filma, naravno uz glavne likove. Seriju ni ne treba porediti sa Hičkokovim filmom, već je posmatrati samostalno. U seriji nema toliko napetosti i mraka koliko u filmu. Žanrovski su zastupljenije misterija i psihološka drama nego horor.

Farmiga i Hajmor su se odlično snašli u svojim ulogama koje su kompleksne. Norma Bejts koju tumači Vera Farmiga je nekada brižna majka, a nekada hladna i izuzetno posesivna. Volela je da kontroliše svaki aspekt Normanovog života. Ulogu izrazito posesivne majke je odlično odglumila. Dobila je 2014. godine i nagradu za najbolju glumicu od strane Akademije za naučno-fantastične, fantastične i horor filmove u Americi, a 2016. i Grejsi Alen nagradu za istaknutu glavnu žensku ulogu u drami.

Naročito težak zadatak je imao Hajmor (koji je glumio Normana Bejtsa) pošto je morao da izađe iz senke Entonija Perkinsa koji je glumio Normana u filmu Psiho. Brilijantno je odglumio psihički nestabilnog Normana (nominovan je i za nagrade za glumu). Norman iz filma Psiho je proglašen za drugog najupečatljivijeg negativca svih vremena prema Američkom filmskom institutu, odmah posle Hanibala Lektora.

Norman je povučen, znatiželjan tinejdžer sa naznakama Edipovog kompleksa, bujnom maštom i pomračenjima. Tokom tih pomračenja on ubija ljude, a kasnije se ničeg ne seća. Da bismo razumeli zašto postaje serijski ubica potrebno je da shvatimo kroz šta je prolazio tokom detinjstva.

Zanimljivo je za stvaranje lika Normana Bejtsa inspiracija bio serijski ubica Edvard Teodor. On je kao dečak izgubio oca i ostao sam sa fizički nestabilnom majkom. Nakon njene smrti on odlazi da iskopava grobove i donosi leševe kući i obraća im se kao da su njegova majka (to se dešava i u seriji).

Serija je zanimljiva i drži pažnju od početka do kraja. Vredi je pogledati!

Autor: Marina Puzić