SVETSKI UNIKAT

Unesko je ostrvo Okinošima uvrstio u spisak najvrednijih mesta svetske kulturne baštine. Ovo zanimljivo ostrvo živi unikatnim načinom života, jer na njemu obitava samo jedan čovek, a 200 muškaraca mu ekskluzivno stiže na jedan dan i to 27. maja svake godine. Ženama je prilaz Okinošimi zabranjen.

 

Malo ostrvo Okinošima, jedno od najsvetijih mesta u Japanu, predstavlja „izuzetnu univerzalnu vrednost“ za čovečanstvo, čak iako je tamo ženama zabranjen pristup, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu (Unesko).

okinošima

Svetska komisija UNESKO-a za baštinu je na sastanku u Krakovu, u Poljskoj, odlučila da to ostrvo upiše na spisak najvrednijih mesta kulture u svetu.

Komisija je čak otišla korak dalje preporučivši savetodavnom telu UNESKO-a, ICOMOS-u (Međunardni savet za spomenike i znamenita mesta), da, na predlog Japana, taj status proširi na ceo kompleks hramova „Munakata taiša“ koji obuhvata i nekoliko drugih lokacija.

Ostrvo Okinošima posetioce prima samo jednom godišnje, 27. maja, najviše ih može biti 200 i to mogu biti samo muškarci koji su prethodno ritualno oprani u moru. Na ostrvu čitave godine živi samo jedan šintoistički sveštenik.

Neki učesnici debate u UNESKO-u su imali primedbe na upisivanje tog ostrva u registar baštine jer je ženama zabranjen pristup što predstavlja diskriminaciju, ali je direktorka Centra svetske baštine Mehtild Resler odgovorila da postoji presedan, a to je Sveta Gora u Grčkoj, gde je ženama takođe zabranjen pristup.

Japanska vlada je odmah pozdravila odluku UNESKO-a. Ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je u saopštenju naveo da je to ostrvo „jedinstveno i dragoceno“, da je još od davnina bilo mesto dodira s drugim kulturama i da brojni tamošnji predmeti svedoče o tome.

Okinošima je 17. znamenitost Japana na listi UNESKO-a.

Izvor: Beta