STIHOVI VELIKE TUGE

Pesma „Oprosti baćuška, oprosti rođeni“ nastala je na stihove pesnika poznatog među pravoslavnim vernicima, jer nekomunistička Rusija nikada nije mogla da prežali mučno stradanje cara i njegove familije.

 

Pokolj carske porodice Romanov dogodio se u gradu Jekaterinburgu 1918. godine po nalogu Vladimira Iljiča Lenjina. Tome u čast je na reči velikog ruskog pesnika komponovana pesma pokajnica, u kojoj pravoslavna Rusija moli svog znamenitog cara Nikolaja II za oproštaj.

oprosti baćuška

Pesma „Oprosti baćuška, oprosti rođeni“ nastala je na stihove Sergeja Behtejeva (1879-1954), pesnika poznatog među pravoslavnim vernicima. I sam duboko religiozan čovek, gardijski oficir carske armije, Sergej Behtejev tokom revolucionarnih previranja nije izdao svoju zakletvu i ostao je veran svom Caru.

Od trenutka zatočenja carske porodice pa sve do svoje smrti u izgnanstvu, sve njegove pesme bile su posvećene jednoj temi – carskim mučenicima i mnogostradalnoj Rusiji, koju je pesnik pozivao na pokajanje za greh caroodstupništva.

Nekoliko svojih pesama Sergej Behtejev je uspeo da proturi carskoj porodici, koja je bila u zatočeništvu. Carski zatočenici ne samo što su znali, već su i voleli njegove pesme. One su postale uteha za njih na kraju njihovog krsnog puta.

Nisu uzalud u dnevnicima carice Aleksandre i kneginje Olge bile zapisane pesme Sergeja Behtejeva i nije slučajno njegova poezija inspirisala stvaranje albuma pesama Alekandra Vernopodanog, koji je i sam žarko voleo i poštovao Cara-mučenika Nikolaja II i celu njegovu porodicu.

Ovako glasi tekst ove pesme na srpskom jeziku:

Gde si krotka, pravoslavna
naša matuška, Rusijo široka
među sestrama slovenskim sestra glavna,
svetlokosa, plavooka?
Nema li u tebi plavih mora,
stoletnih šuma, visokoh planina?…

Odgovara Rusija, Rusija uboga:
Ljudi dobri, nepoznati,
Velika je moja tuga, i mnogo sam
pretrpela muka u danima koji su došli!
Izdala sam ja Cara Baćušku,
na pijanstvo sam pošla, vragom pozvana
poverovala volji kradljivici,
prodala se židu, prokleta bila!…

U metežu i borbi sam postradala
Kaznio je Gospod mene, robinju
Za grehe svoje sam se pokajala,
Oprosti Baćuška kćeri izdajnici!

Izvor: Facebookreporter.org