ŠTITE JEDNO, ŠTETE SVEMU OSTALOM

Više nije najbitnije da brojka faktora zaštitne kreme bude što veća, jer otrovi u sredstvima za sunčanje koji se tu nalaze kao pojačivači kvaliteta mogu biti pogubniji po opšte zdravlje od rezultata koji se postižu zaštitom kože. Sedam takvih toksina izbegavajte ako im imena pročitate na sastavu zaštitnih sredstava.

 

Sa letom u punom zamahu prirodno dolazi uživanje na otvorenoj vodi uz sunčanje i kupanje tokom celog dana. Jedna od važnih stavki koje svako od nas tada mora imati pri ruci je zaštitno sredstvo za sunčanje, bilo da je reč o ulju, kremi ili losionu.

otrovi u sredstvima za sunčanje

Načelno se podrazumeva da sredstva sa većim faktorom pružaju bolju zaštitu od sunca, na koje se svako od nas oslanja kako bi se efikasno zaštitio od prekomernog UV zračenja. Međutim, sve su češća razmišljanja svetskih dermatologa koji ne idu u prilog relaciji veći faktor – bolja zaštita. Oni smatraju da su sredstva za sunčanje sa visokim faktorom zaštite zapravo puna hemijskih materija koje mogu da ugroze naše zdravlje, pa čak i podstaknu razvoj ćelija karcinoma kože.

Nemojte dozvoliti visokim brojkama u faktoru zaštitne kreme da vam stvaraju lažni osećaj sigurnosti dok ste izloženi suncu. Ti brojevi ne znače ništa kada makar i jedan sastojak tog zaštitnog sredstva šteti zdravlju. Ako je potrebno da se zaštitite od sunca u kritičnom periodu dana kada najjače greje, najbolje je da to uradite na najprirodniji mogući način – glavu pokrijte šeširom, oči zaštite naočarima i obucite laganu odeću od prirodnih materijala koja prekriva noge i ruke.

Postoji nekoliko materija koje su dokazano toksične i koje treba izbegavati ukoliko njihovo ime stoji na deklaraciji kreme, losiona ili ulja za sunčanje.

Avobenzon

Ovo je jedan od najčešćih sastojaka sredstava za sunčanje, a takođe i jedan od najopasnijih. Kada avobenzon stupi u kontakt sa hlorisanom vodom koja se sreće u bazenima, on proizvodi acetil benzene i fenole, inače posebno toksične hemikalije koje nepovoljno utiču na plodnost i imunološki sistem, a njihovo prisustvo u ljudskom organizmu vezuje se i za razvoj kancera.

Oksibenzon

Oksibenzon je s razlogom uvršten u najtoksičnije sastojke kozmetičkih sredstava. To je materija koja ometa hormone, a direktno je povezan sa javljanjem endometrioze kod žena, bolnog poremećaja pri kojem deo tkiva materice raste izvan nje. Svetski stručnjaci su oksibenzonu dali “visoku ocenu” kada su u pitanju alergijske reakcije, što znači da izlaganje ovom sastojku koje je često u zaštitnim kremama za sunčanje može dovesti do ozbiljnih alergija.

Oktinoksat

Poznat i kao oktil metoksicinamat, oktinoksat bi trebalo da zaštiti kožu od starenja izazvanog sunčevim zracima. Međutim, ova materija može da učini potpuno suprotan efekat, podstičući preuranjeno starenje. Oktinoksat se takođe nalazi na vrhu negativnih efekata na reproduktivni sistem i štitnu žlezdu. Čak ni životinje nisu bezbedne od dejstva ove štetne hemikalije koja utiče na menjanje hormona, jer ostaje duže vremena aktivna u vodi, što im omogućava da veoma lako dođu u kontakt sa njom.

Biobalsam

BioBalsam je biljna krema za tretiranje raznih tipova opekotina – KLIKNI na sliku i NARUČI

Homosalat

Ovaj sastojak ne samo da pomaže zaštitnoj kremi da prodre u kožu, već i da unutra ostane neko vreme. Homosalat se veoma brzo akumulira, ali se jednako sporo izbacuje iz tela, što nije slučaj sa drugim toksinima. Jednom kada se probije u unutrašnjost organizma preko kože, homosalat poremeti nivoe svih polnih hormona – estrogena, androgena i progesterona.

Retinil palmitat

Iako nije naročito otrovan, retinil palmitat postaje opasan pod dejstvom sunčevih zraka. Izloženost ultraljubičastim zracima izazvaće retinil palmitat da proizvodi slobodne radikale. Veći broj ovih jedinjenja u telu znači ujedno i veći rizik od razvoja karcinoma kože.

Paraben

Paraben je sintetički konzervans koji ima za cilj inhibiranje bakterijskog i mikrobiološkog rasta u proizvodima za ličnu negu. Ovaj sastojak u sredstvima za sunčanje štiti od bakterija, ali sa tom zaštitom stižu alergijske reakcije, neurotoksičnost i hormonski poremećajo. Parabeni se na kozmetičkim sredstvima prepoznaju i po prefiksima metil, etil, propil i butil, pa ih je lako detektovati na deklaracijama kao metilparaben, etilparaben…

Sintetički mirisi

Mogu da dodaju aromatičnu notu kremama i losionima koji štite od sunca, ali neka vas to ne prevari. Mirisi nastali na sintetički način povezani su sa nastankom čitavog spektra loših zdravstvenih stanja kao što su mučnina, glavobolja, astma i rak.