SPREČITI, A NE LEČITI

Prevencijom do savršenog zdravlja može da se stigne uz izbor pravilne ishrane. Sledećih osam darova prirode jednostavno moraju naći mesto na svakodnevnom meniju, jer nas upravo oni drže podalje od teških, neizlečivih bolesti.

 

Poznata je medicinska i naučna činjenica da nedostaci hranljivih materija u ishrani čoveka dovode do stotina bolesti i poremećaja. Dehidracija, zapaljenje, hipertenzija i stres su, između ostalih, okidači velikih zdravstvenih problema.

prevencijom do savršenog zdravlja

Većina nas ne želi da čuje istinu o svom zdravlju, jer duboko u sebi zna da to znači neophodnost velikih zaokreta u ishrani. Umesto toga, radije bi išli lekaru i od njega zahtevali da im prepiše “magičnu pilulu” koja će da neutrališe sva štetna dejstva slatkiša, pržene i prerađene hrane, crvenog mesa, nezdravih masti i slično.

Loša stvar u tome je da ne postoji takva pilula koja će da sredi zbrku napravljenu lošim navikama u ishrani. Ipak, postoji i nešto dobro, a to je da pravilno odabrana ishrana u kombinaciji sa prirodnim lekovima poznatim čovečanstvu, mogu sprečiti svaku bolesti koju je moguće sprečiti, uključujući i rak, dijabetes tipa 2, bolesti srca, hipertenziju, pa čak i demenciju. Treba se samo odlučiti na to, što i nije naročito teško kao što izgleda.

Navešćemo 8 prirodnih “lekova” koji su sposobni da spreče razvoj teških, u mnogim slučajevima i neizlečivih bolesti. Važno je da neke od njih što pre uvrstite u ishranu!

Ulje origana

Antibiotici su beskorisni protiv virusa, čiji su napadi na organizam slični kao kod bakterijskih infekcija. Antibiotici nisu dobri jer “brišu” dobre bakterije u crevima, uništavajući imuni sistem u procesu pomaganja telu da što brže ozdravi. Prirodno rešenje za lečenje virusne i bakterijske infekcije, koje uvek mora biti alternativa antibioticima, jeste ulje origana. To je prirodni antibiotik. Bez oštećenja dobrih crevnih bakterija, dokazano je da ulje origana ubija razne viruse – najmanje 30 različitih vrsta: prehlade, upale pluća, respiratorne infekcije, hronični sinuzitis, alergije na polen, gljivice i druge štetne mikroorganizme. Ulje origana ubija i bakteriju Helikobacter pilori, koja izaziva ulcerozni kolitis. Ovo ulje svakako nije odgovor na sve infekcije, naročito ne na akutne bakterijske infekcije koje obično zahtevaju standardne antibiotske lekove, ali se njegovom upotrebom svakako može smanjiti prekomerna upotreba i zloupotreba antibiotika koje srećemo u praksi.

Kurkuma

Jedno od najcenjenijih prirodnih sredstava u savremenoj medicinskoj nauci je kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, sve popularnije biljke koja se sve češće upotrebljava i u našoj kuhinji zbog svog prijatnog ukusa i zdravstvenih prednosti. Kurkumin pomaže u prevenciji raka grlića materice, raka debelog creva i hronične opstruktivne bolesti pluća tako što izaziva samouništavanje malignih ćelija. Ovaj sastojak u kurkumi takođe se pokazuje i kao ključan u borbi protiv različitih vrsta upale, posebno se pokazavši odličnim kod artritisa.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje pokazuje se kao jedan od najboljih izvora prirodnih zasićenih masti čijim se konzumiranjem stvara zdrav holesterol (HDL), dok se istovremeno loš (LDL) holesterol pretvara u dobar. Ulje kokosa je sjajno prirodno sredstvo za poboljšanje kvaliteta kose i kože, pri gubljenju kilograma, poboljšanju probave i izgradnji jakog imuniteta koji se efikasno bori protiv infekcija i bolesti. Kokosovo ulje jača imunološki sistem zahvaljujući svojim antimikrobnim masnim kiselinama: laurinskoj, dekanskoj i kaprilnoj kiselini, koje imaju antibakterijska, protivgljivična i antivirusna svojstva. Takođe, ovim uljem aktivno se bori protiv Alchajmera i drugih oblika demencije.

Sweden bitter

Schweden Bitter je eliksir dugovečnosti koji preventivno deluje na 46 različitih bolesti – KLIKNI na sliku i NARUČI

Vitamin D

U najmoćnije hranjive materije koje obezbeđuju zdrav život, vitalnost i dugovečnost spada vitamin D. Najbolji izvor ovog vitamina je izvor života – Sunce i njegova svetlost, pa je preporuka svakome da leto iskoristi za maksimalnu moguću izloženost ovom životnom izvoru. Naravno, važno je pridržavati se saveta lekara o vremenu kada se treba izlagati suncu, a kada ga izbegavati zbog njegovih loših dejstava. Važno je uzimati vitamin D i kroz ishranu, jer nismo u mogućnosti da se sunčamo tokom cele godine, a ono što ta materija može doprineti je održavanje kostiju zdravima, s obzirom na to da nedostatak vitamina D uz kalcijum i kalijum u telu uzrokuje degenerativne bolesti kostiju.

Vitamin C

O vitaminu C je sve već rečeno i opšte je poznatno koliko je taj mineral važan za ljudski organizam, posebno u smislu jačanja imuniteta i u prevenciji raznih virusnih infekcija. Ovaj glavni nutrijent povećava stotine metaboličkih interakcija širom tela reagujući ekstremno brzo u blokiranju svih pretećih dešavanja koja bi ugrozilo zdravlje čoveka. Zanimljivo je reći, što je manje poznato, da većina današnjeg sintetičkog vitamina C dolazi iz genetski modifikovanog kukuruza koji se prska pesticidima. Ovo je važno da svako zna ukoliko dodatno uzima vitamin C u vidu tableta ili kapsula, pa je preporuka da potraži samo zdravstveno bezbednu suplementaciju.

Beli luk

Ključni sastojak belog luka je alicin, koji ima antibakterijska, antivirusna, antigljivična i antioksidantna svojstva, uz sve vitamine i minerale koji se nalaze u sastavu ovog povrća, uključujući B1, B6 i C, kao i mangan, kalcijum , bakar i selen. Običan beli luk redukuje znatnu količinu ugrožavajućih faktora po zdravlje čoveka. To je prirodni antibiotik i odlična namirnica za zdravlje srca, jer poboljšava cirkulaciju, kontroliše hipertenziju i smanjuje nivo lošeg holesterola. Utvrđeno je da dnevna doza od 900 miligrama standardizovanog belog luka u prahu efikasno drži čoveka podalje od mnogih bolesti.

Jabukovo sirće

Bogato mineralima kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum i bakar, a takođe i vitaminima A, B1, B2, B6, C i E, jabukovo sirće pomaže telu da apsorbuje esencijalne minerale iz hrane koju jedemo. Osim toga, jabukovo sirće je odlično za zatvor stolice i podsticaj gubitka težine.

Cimet

Bio bio potreban čitav jedan tekst koji bi pokrio sve prednosti konzumiranja cimeta na dnevnom nivou. Ljudi iz mnogih civilizacija i kultura oduvek su mešali med sa cimetom kako bi lečili brojne zdravstvene probleme, kao što su artritis, infekcija bešike, prehlada, srčana oboljenja, varenje, grip, akne, hroničan umor, kožne infekcije, gubitak sluha, rak… Sve ovo ukazuje na to da svakodnevno konzumiranje cimeta preventivno deluje na mnoge boljke i da svaki novi dan treba započeti ovim začinom.