ZASLADITI ZDRAVO

Dok su veštačke zamene za šećer pogubne za zdravlje čoveka iz mnogo razloga, određeni prirodni zaslađivači su adekvatna alternativa „beloj smrti“, koji su jednako slatki, ali sa mnogo manje kalorija.

 

Prekidanje sa konzumacijom rafinisanog, tzv. belog šećera može biti veoma teško, jer odvikavanje od njega najčešće se smatra velikim iskušenjem. Međutim, s obzirom na to koliko običan šećer može biti štetan za ljudski organizam, sigurno je vredno truda.

prirodni zaslađivači

Iako industrija zdrave ishrane promoviše veštačke zaslađivače kao zamenu za šećer, u prirodi se nalazi nekoliko prirodnih zaslađivača koji su zaista dobri po naše zdravlje. Niske su kalorijske vrednosti, malog nivoa fruktoze i veoma slatkog ukusa. Dijabetičari za njih verovatno već znaju, pa je red da sa prirodnim zaslađivačima upoznamo i one koji razmišljaju o uvođenju zdrave alternative običnom šećeru.

Ovo su četiri prirodna zaslađivača za koje je utvrđeno da su potpuno zdravi za čoveka.

Stevija

Stevija je u svetu poznata kao niskokalorijski zaslađivač. Njena prirodnost potiče od činjenice da je u pitanju biljka pod nazivom Stevia rebaudiana.

Stevija je već vekovima uzgajana u Južnoj Americi upravo za potrebe zaslađivanja, a takođe i u medicinske svrhe. U listovima stevije nalazi se osam različitih slatkih jedinjenja (glikozida), od kojih su dva glavna – steviozid i rebaudiozid A. Oba su nekoliko stotina puta slađa od belog šećera.

Čudno je da je stevija veoma slatka biljka, a da nema gotovo nikakvih kalorija u sebi. Određene medicinske studije kod ljudi utvrdile su da stevija ima nekoliko zdravstvenih osobina. Na primer, kada je krvni pritisak visok, stevija ga može smanjiti za 6-14 odsto, dok nema nikakvog uticaja na normalan ili blago povišen pritisak. Pokazalo se da stevija smanjuje i nivo šećera u krvi kod dijabetičara, a u istraživanjima na životinjama dokazano je da ova biljka može da poboljša osetljivost na insulin, smanji oksidovani LDL holesterol i redukuje pojavu plaka u arterijama.

Prema svemu navedenom, nameće se zaključak da je stevija definitivno najzdraviji izbor kad je potrebno nešto zasladiti.

Bioliver kapi za masnu jetru

BioLiver kapi su odlične za regeneraciju i očuvanje zdravlja jetre – KLIKNI na sliku i NARUČI

Eritritol

U niskokalorične prirodne zaslađivače spada i eritritol. To je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u pojedinim vrstama voća, a dok je eritritol u prahu, koji se sreće u prodavnicama, nastao industrijskim putem. Eritritol sadrži 0.24 kalorije po gramu, ili oko 6 procenata kaloričnosti koju ima šećer, sa oko 70 odsto slatkoće.

Za eritritol je važno pomenuti da ne podiže nivoe šećera u krvi i insulina, a takođe ne pokazuje ni efekte na holesterol ili trigliceride. On se lako apsorbuje u organizmu i izlučuje se pomoću bubrega u nepromenjenom stanju.

Studije pokazuju da je eritritol veoma bezbedan za upotrebu. Međutim, isto kao i kod drugih šećernih alkohola, on može prouzrokovati digestivne probleme ako se odjednom konzumira previše. Stručnjaci izbegavaju da ga nazovu “zdravim”, iako su sva istraživanja pokazala da eritritol nije štetan ni na koji način i ljudski organizam ga bolje podnosi od većine drugih šećernih alkohola.

Po ukusu je veoma sličan šećeru sa malo blažim ukusom od njega, upravo zbog 30 procenata manje slatkoće nego što je ima običan šećer.

Ksilitol

Kao i eritritol, ovo je takođe šećerni alkohol, koji je prema slatkoći veoma blizak običnom šećeru. Nešto je kaloričniji, jer sadrži 2.4 kalorije po gramu, a u njemu se nalaze oko dve trećine kalorijske vrednosti standardnog šećera.

Ksilitol pokazuje svoje posebnosti u zdravlju zuba, smanjujući rizik od karijesa i zubnog propadanja. Ovo jedinjenje poboljšava i gustinu kostiju, što pomaže u sprečavanju osteoporoze, a potpuno je bezbedan za dijabetičare jer ne podiže nivoe šećera ni insulina.

Ipak, kao što je to slučaj i kod drugih šećernih alkohola, ksilitol takođe može izazvati neželjene probavne efekte ako se konzumira u visokim dozama. Ukoliko imate psa u svom domu, držite ga podalje od ksilitola jer je on veoma toksičan za ove životinje.

Jakon sirup

Prilično jedinstveni i manje poznati prirodni zaslađivač jakon sirup nastaje laganim isparavanjem soka južnoameričke biljke jakon, koja prirodno raste u Andima. Ovaj zaslađivač nedavno je u svetu postao popularan kao preparat za mršavljenje, jer je jedna studija otkrila da je jakon sirup prouzrokovao značajan gubitak težine kod žena sa prekomernom kilažom.

Sirup biljke jakon veoma je bogat fruktooligosaharidima, čija je funkcija da kao rastvorljiva vlakna hrane dobre bakterije u našim crevima.

Njegova zdravstvena korist je i to što može pomoći protiv zatvora, a poseduje i druge prednosti zbog velike količine rastvorljivih vlakana korisnih za ljudski organizam.

Ipak, ni sa jakon sirupom ne treba preterivati, jer i on u većim količinama može da prouzrokuje probavne probleme.