SPAVANJE I SIGURNOST U SEBE

Manjak kvalitetnog sna noću izaziva niz problema koji direktno štete zdravlju, ali se pod pitanje stavlja i nisko samopouzdanje svake osobe koja pati od hronične neispavanosti. Donosimo jednostavne savete o tome kako pojačati nivo samopoštovanja i pouzdanja u sebe malim trikovima pred spavanje.

 

Veliki broj tekstova na internetu upozorava na negativne efekte hroničnog nespavanja, kao što su povećani rizici od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, moždanog udara ili dijabetesa. Ako ostanete budni do kasno svake noći, a onda spavate svega nekoliko sati kako biste poranili ujutru zbog poslovnih obaveza, to je navika koju svako može da stavi pod kontrolu.

nisko samopouzdanje

Lišavanje spavanja može da prouzrokuje mnogo različitih stvari – od nesanice do haotičnog vrtloga misli i problema koji ne mogu prestati sa uznemiravanjem i pustiti vas da spavate. Negativan uticaj nespavanja ne dešava se samo tokom noći, već i danju, zbog štetnih efekata koje manjak sna ima na telo i mozak.

Nedostatak spavanja takođe može uticati na motorne i kognitivne funkcije. Dokazano je povezan sa samoubilačkim mislima, anksioznošću i depresijom, kao i osećanjima koji su preterano iritabilni. Ovi efekti samo se pogoršavaju kontinuiranim nedostatkom sna, tako da su održavanje dobrih spavačkih navika i ulaganje više napora u opuštanje pred san veoma važni za održavanje normalnih ciklusa noćnog spavanja. Sva ova negativna osećanja su uobičajeni faktori niskog samopoštovanja i mogu dovesti do trajne štete ako se njima ne bavite na vreme.

Između ostalog, ciklus spavanja može uticati i na samopouzdanje, tako što će izokrenuti normalne kapacitete pojedinca koji se suočava sa svakodnevnim izazovima i poteškoćama. Na kraju, dešava se da telo obuzima cikličan stres, koji smanjuje prag za “percepciju stresa”. Tada i jednostavni dnevni zadaci mogu biti ogroman zalogaj ako ste se suočili sa nedeljama ili mesecima nemirnih noći koji su od vas stvorili “mrtvog čoveka”.

Nedostatak kvalitetnog sna može takođe poljuljati vaš odnos sa porodicom, prijateljima ili partnerom. Često ste u prilici da se ljutite na sebe ili planete zbog nebitne situacije, što znači da imate manje strpljenja za dešavanja i ljude oko vas. Povećano nezadovoljstvo i depresija mogu se samo više razviti sa nespavanjem, dok se kod onih koji već imaju problema sa mentalnim zdravljem može detektovati pogoršanje tog stanja.

Biorelax kapi

BioRelax kapi su biljna tinktura odlična za psihofizičku relaksaciju pred spavanje – KLIKNI na sliku i NARUČI

Kako noću dobro spavati, a time poboljšati samopouzdanje?

Može se navesti nekoliko jednostavnih načina koji će vas naterati noću da spavate, što će popraviti mnogo loših stanja i sitaucija koje izaziva nedostatak sna, ali time i ojačati samopouzdanje koje je usled neprospavanih noći srozano do maksimuma.

# 1 Jedan sat pre spavanja je idealno vreme koje treba da provedete u potpuno opuštenom stanju. Uradite nešto da biste izazivali takvo opuštanje, a dobri primeri toga su meditacija, umirujuća kupka ili čitanje knjige.

# 2 Pripremivši sobu za spavanje, tako što ste ugasili svetlo i ostavili je da bude provetrena i hladna, dozvoljavate telu da mnogo lakše uđe u režim hibernacije. Podrazumeva se da ste prethodno osigurali udobnost svog kreveta i spavaću sobu održali mirnom i bez buke, kako biste se odmah osetili opušteno pri ulasku u krevet.

# 3 Dopustite da vam se mozak “resetuje”, iako vam se možda čini da ga je nemoguće osloboditi od svakodnevnog zatrpavanja. Jednostavno, samo 5 do 10 minuta potpunog isključivanja od sveta nekoliko puta tokom dana može da smanji “zujanje” u glavi, koje se inače pojačava tokom noći. Ovo će vam pomoći da se mozak napuni novom, pozitivnom energijom.

# 4 Smanjite unos kofeina tako što ćete ograničiti konzumiranje kafe, čaja, gaziranih sokova i energetskih napitaka, jer oni u telu prosečno ostaju 3 do 5 sati, a dešava se da se njihove posledice osećaju i 12 sati kasnije.

# 5 Pred spavanje izbegavajte proveru novosti na svojim nalozima na društvenim mrežama, kao i čitanje drugih sadržaja sa telefona, tableta ili laptopa. Aktivnost neurotransmitera stimuliše se svetlošću i pojačanom opštom aktivnošću organizma, što dodatno narušava ciklus spavanja.

# 6 Pokušajte da održite ciklus spavanja doslednim, jer je kontinuitet ovde jako važan. Idite u krevet i budite se stalno u približno isto vreme svake noći i svakog jutra, a posebno nemojte da pravite pauze tokom vikenda i opustite se, jer kako dođe ponedeljak, tako ćete se suočiti sa istim problemom. Sve ovo je izraz samopoštovanja, što se može smatrati svojevrsnim „treningom samopouzdanja“.