POSEBNI PREDELI

Mnogo je eksploatisanih turističkih mesta u Srbiji u koja svi koje znamo idu na odmor. Ipak, posebno mame netaknute prirodne lepote kao pravi „mali raj“ na zemlji, a koje svako treba da obiđe bar jednom u životu. Izdvajamo pet posebnih mesta u Srbiji od kojih zastaje dah!

 

Srbija obiluje prirodnim lepotama kakve očekujete da ćete videti u predelu oko Amazona, u Tajlandu ili možda negde u Skandinaviji.

netaknute prirodne lepote

Vidikovac „Banjska stena“ na Tari

Ipak, turizam u zemlji još uvek nije razvijen kao što je u nekim okolnim zemljama, što je, u stvari, jedna velika prednost! Za razliku od fjordova u Norveškoj ili Plitvičkih jezera u Hrvatskoj, srpska priroda je uglavnom netaknuta i imate priliku da je posetite u relativnom miru, dok atrakcije sijaju punim sjajem.

Ove lepote netaknute prirode Srbije ne smete propustiti!

Nacionalni park Tara

Po pitanju prirodnih lepota Srbije, Nacionalni park Tara je sigurno „alfa i omega“ turističkih atrakcija širom cele zemlje. Ovde ste u prilici da vidite neverovatne stvari, kao što je čuveni pogled sa Banjske Stene, koji sa 865 m.n.v. puca na kanjon reke Drine. Zatim, ne treba propustiti ni Zaovinsko jezero, a isto tako ni jezero Perućac.

Ovčarsko-kablarska klisura

Inače poznata kao srpska Sveta Gora, Ovčarsko-kablarska klisura je bogata mnoštvom manastira sa obe strane Zapadne Morave, koja se svojim meandrima mota usred dve impozantne planine. Čuveni pogled na ovaj predeo može se doživeti sa planine Kablar, ali za pravi doživljaj ovog kraja, preporučuje se tura od 20 kilometara koja povezuje obe planine i usput uključuje mnogo manastira u dolini.

ovč-kab klisura

Ovčarsko-kablarska klisura

Lepterija

Prirodni rezervat Lepterija nalazi se pored čuvenog sokobanjskog odmarališta i ispod impozantne tvrđave iz 6. veka, Soko Grada. U rezervatu Vas čekaju Bogorodica u steni, vodopad Ripaljka, Bovansko jezero, a usred svega toga je naravno reka Moravica. Idilični rezervat je napunjen drvenim klupama, a isto tako i mestima za roštilj. Dakle, ukoliko želite da povežete odmaranje i prirodu u jednom odmoru, pravac do Lepterije i Sokobanje!

Sićevačka klisura

Udaljena nekih petnaestak kilometra od Niša, Sićevačka klisura predstavlja pristupačan izlet svima koji posećuju ili žive u trećem najvećem gradu Srbije. Među kraškim pećinama i oblicima ovog masiva, neizostavan je čuveni pogled iz sela Sićeva na reku Nišavu. Dalje, ukoliko želite da posetite sve moguće prirodne lepote Srbije, znajte da su Vam na raspolaganju u Južnoj Srbiji i da je ova klisura među najlepšim i najboljim.

miruša slapovi

Slapovi Miruše

Slapovi Miruše

Slabo ko je čuo za 12 skrivenih vodopada i 13 jezera u parku Miruša, koje se nalazi u centralno-zapadnom delu Kosova. Vodopadi su okruženi stenama i zelenilom, a jezera su „dušu dala“ za plivanje, tako da slapovi Miruše prosto mame na uživanje koje pružaju i druge prirodne lepote srpske pokrajine.

Autor: Dragan Veselinović, osnivač i urednik sajta Avanturista

Foto: Čedomir Žarković i Flutur Gërbeshi