VLADIKA VLADA

Vrhunsko crveno vino Vladika vinarije 13 juli iz Podgorice pije se prvo za Petrovdan a onda i 13 jula za Dan nezavisnosti Crne Gore

 

Vidite kako lepa igra brojeva i istorije za 13 juli i Dan državnosti Crne Gore, kad se pije vino Vladika iz 2013 godine vinarije 13 Juli, stim da neko tvrdi da u svemu tome nisu čista posla i da je istorija malo drugačija.

Crveno Vino Vladika 2013 vinarije 13 juli Podgorica

Naime, tvrdi se sa razlogom da je ustanak u Crnoj Gori podignut 12 jula na Petrovdan, inače veliki crkveni praznik, vrlo poštovan u Crnoj Gori.

I uostalom većina ustanaka naših predaka se dešavala na velike crkvene praznike.

To naravno nije odgovaralo posleratnoj ateističkoj i komunističkoj vlasti u Sfrj pa je proglasila da je dan ustanka crnogoraca bio zapravo 13 jula kako se ne bi pridavao značaj verskom prazniku i proslavi Svetih apostola Petra i Pavla. To liči na komuniste jer su istinski i duboko mrzeli Crkvu i pravoslavnu tradiciju naših predaka koja je trajala vekovima pre dolaska „crvenog prosvetiteljstva“.

Kako god bilo ja ne znam sa sigurnošću šta je tu istina a šta ne, pa ne sudim tvrdo.

Vrhunsko crveno vino Vladika nastalo je povodom 50 godina postojanja Plantaža i u okviru proslave velikog jubileja – 200 godišnjice rođenjarnogorskog vladara i vladike Petra II Petrovića Njegoša.

Autentična kupaža, u kojoj dominira vranac, uz pomalo kaberne sovinjona I merloa, predstavlja jedno kompleksno, snažno i moderno  vino, koje je odležalo u najboljim hrastovim sudovima. Raskošne arome, baršunasti tanini i impresivna završnica ukusa zaokružuju doživljaj jednog izuzetno harmoničnog i dugovečnog vina.

Da bi zavrzlama sa današnjim i ondašnjim crnogorcima zelenašima bila još veća (zelenaš je naziv za crnogorske nacionaliste koji nisu priznavali da su crnogorci Srbi nego da su vanzemaljci sleteli sa Marsa) ima još nekih zanimljivih istorijskih detalja.

Na primer, današnja zelenaška vlast u Crnoj Gori slavi komunistički 13 juli iako su njihovi preci zelenaši imali Skupštinu na Cetinju 12 jula 1941 gde su izglasali Nezavisnu Crnu Goru!

Zamislite to, dedovi njihovi izglasali nezavisnost 12-og a oni bi da bude ipak to 13-og. Opet da ne bude da je Crna Gora osnovana na verski praznik. Razumete li to ludilo?

Komentar na FB profilu na ovaj tekst:

„13 jula odlukom velikih sila na Berlinskom kongresu kneževina Srbija, knjaževina Crna Gora i čini mi se Rumunija dobile su nezavisnost od Otomanskog carstva. To je razlog što CG danas slavi 13 jul kao dan nezavisnosti a 13 jul iz 1941 je u soc vreme slavljen kao dan ustanka. Zašto Srbija taj datum zaboravlja i zašto uopšte nema dan nezavisnosti je d(r)uga priča“.   Nataša Jovanović 

Otud ja vino Vladika, odlično crveno vino kombinata 13 jula pijem 12 jula na Petrovdan a ako ga pretekne onda i 13 jula na Pavlovdan.

I to pijem ne za nezavisnu Crnu Goru, jer kako Vladika Njegoš reče, crnogorci su perjanica Srba, a ne mali zeleni sa Marsa, pijem u čast Svetih apostola i mojih predaka iz Crne Gore koji su vekovima bili Srbi iz Crne Gore a ne „crnogorci sa Marsa“.

Nek se ne ljute moji poznanici zelenaši, ljudi vole i mrze iz ubedjenja iako je ono pogrešno, to su makar komunisti tako dobro pokazali kao i neki današnji marsovci.

A Vladika je odlično crveno vino koje krepi i jača, ako ga uveče pijete ujutru se budite srećni i orni. Jedno od mojih favorit vina bez obzira na te istorijske smicalice.

Preteklo ga je malo i za 13 juli.

Vladika 2013

Duboke i višeslojne arome šumskog voća, sa blagim notama vanile, pretapaju se na baršunasta, voćna nepca. Vino je bogato i skladno, snažne strukture, sočnih tanina i gipkih kiselina. U veoma dugoj i postojanoj završnici, raskošni voćni okvir sačinjen od tonova kupina, borovnica, brusnica i šljiva, prožet je nijansama kafe, duvana i zemlje. Snažnog karaktera, duboko, postojano i skladno, ovo vino ima veliki potencijal za dalji razvoj i odležavanje.

Živeli!

 

Zlatko Šćepanović