NOTE ZA DUŠU, SRCE I MOZAK

Verovatno da nemamo naviku slušati klasičnu muziku u vremenu relaksacije ili neopterećujućeg rada u kući, ali to bi vrlo lako moglo da se promeni. Slušanje komponovane muzike sjajnih majstora iz nekadašnjih vremena podstiče bolji san i kreativnost, pozitivno utiče na mentalne sposobnosti, ljude čini srećnim…

 

Istraživanja su pokazala da je slušanje klasične muzike zaista korisno tako što poboljšava mentalno i fizičko zdravlje, utiče na naše raspoloženje, produktivnost i kreativnost, ali ne samo to!

slušati klasičnu muziku

Postoji najmanje 10 dobrih razloga zašto slušanje klasične muzike treba da vam pređe u naviku!

1. Klasična muzika smanjuje krvni pritisak

Prema istraživanju Univerziteta u Oksfordu klasična muzika smanjuje krvni pritisak. Učesnici ovog istraživanja imali su zadatak da slušaju klasičnu, rep, pop i tehno muziku. Dokazano je da rep, pop i tehno dižu krvni pritisak, a klasična ga smanjuje.

Zanimljivo je da su kardiolozi pronašli vezu između Devete Betovenove simfonije i nivoa krvnog pritiska. Ova simfonija i druga dela klasične muzike su sinhronizovana sa prirodnim ritmom našeg tela i pomažu da krvni pritisak ostane u normalni.

2. Poboljšava memoriju

Studije su pokazale da ako budete slušali Mocarta povećaće vam se moždana aktivnost koja je direktno povezana sa memorijom. Ukoliko treba da lakše i brže naučite neku prezentaciju ili dugačak govor, slušajte Mocarta i dok učite.

3. Podstiče kreativnost

Slušanje klasične muzike ne može odmah da podstakne kreativnost ali pomaže u procesu razmišljanja. Sledeći put kada je potrebno da osmislite gomilu ideja, poslušajte Baha i Mocarta i razmišljaćete inovantivnije i kreativnije.

4. Smanjuje stres i depresiju

Istraživanja su pokazala da su trudnice koje su slušale klasičnu muziku manje bile podložne stresu i nervozi tokom trudnoće. Tempo klasične muzike je sličan srčanom tempu i zato smanjuje anksioznost i depresiju.

5. Povećava moždanu aktivnost

Ako vas čeka važan test ili projekat, obavezno poslušajte klasičnu muziku da biste povećali moždanu aktivnost.

U jednom istraživanju francuskih istraživača utvrđeno je da su studenti koji su slušali lekciju u čijoj je pozadini svirala klasična muzika, imali bolji rezultat nego drugi studenti.

6. Doprinosi lepšim snovima

Ako imate problema sa spavanjem, treba da slušate opuštajuću klasičnu muziku pre nego što zaspite. Poboljšaće vam se kvalitet spavanja. Ova muzika opušta telo, zaključili su naučnici.

7. Ublažava bol

Nisu retki slučajevi u svetu kada se kod teških bolesti uvede muzikoterapija kao deo tretmana lečenja pacijenata obolelih od Alchajmera, Parkinsona ili drugih mentalnih oboljenja. U tim slučajevima uvek se propisuje slušanje klasike, a nikada nekog drugog muzičkog žanra. Utvrđeno je da je klasična muzika pomogla pacijentima u ublažavanju njihovih tegoba i bolova.

8. Usrećuje

Klasična muzika poboljšava raspoloženje tako što potpomaže boljem lučenju dopamina.

9. Utiče na produktivnost

Sa više energije i zadovoljstva možemo da odradimo svakodnevne obaveze, pa na taj način postiče našu produktivnost.

10. Pomaže u izražavanju emocija

Muzika može da iskaže čak i ono ni reči ne mogu. Često se borimo sa besom, ljubavlju, depresijom i drugim osećanjima. Muzika nam pomaže da budemo iskreniji sami sa sobom. Istraživanje sa Južnog Methodist univerziteta dokazalo je da su studenti koji su slušali klasičnu muziku bili komunikativniji i otvoreniji. Svako je imao svoju omiljenu listu koju je slušao kada se oseća romantično, ili umorno. Slušanje ove muzike nam pomaže da izrazimo emocije na jedinstven način.

Autor: Marina Puzić