TRETMANI ZA UJEDNAČEN TEN

Uživanje u cigaretama donosi brojne zdravstvene probleme, ali i estetske nedostatke. Žuti „duvanski prsti“ neizbežna su propratna pojava na rukama svakog pušača, koja uz nekoliko jednostavnih kućnih pomagala mogu vratiti pređašnju boju.

 

Pušenje je štetno po zdravlje čoveka iz brojnih razloga. Uz oštećenja više unutrašnjih organa koja prate uživanje u dimu nikotinskih štapića, mnogi problemi mogu biti i krajnje estetske prirode.

duvanski prsti

Osim neprijatnog zadaha ili hrapavijeg glasa, kao propratni efekat konzumiranja duvana redovno se javljaju žute mrlje na prstima. Ti “duvanski prsti” veoma su uporni kada se jednom pojave i prilično se teško eliminišu, naročito posle dugogodišnjeg pušačkog staža i zanemarivanja nege prstiju na adekvatan način.

Ipak, moguće je primeniti neke savete kako bi se uklonile mrlje od nikotina s prstiju ili bar vremenom umanjila njihova vidljivost.

Ovo su neki od jednostavnih sredstava koje svako od nas ima u kući, a moguće ih je lako primeniti i uz njih rešiti se ovog, u krajnjoj liniji, estetskog problema.

Pasta za zube

Jednostavno čišćenje prstiju pomoću zubne paste može pomoći pri otklanjanju ružnih mrlja koje su zahvatile kožu prstiju. Nanesite pastu za zube direktno na područje požutelih prstiju, a zatim ih četkajte četkicom za zube (ili četkom za nokte) nekoliko minuta. Ostavite je da odstoji na prstima neko vreme, a zatim operite ruke toplom vodom. Za bolje rezultate možete koristiti i specijalizovanu pastu za beljenje zuba.

Grejpfrut

Grejpfrut je još jedan u nizu jednostavnih sredstava za uklanjanje mrlja od nikotina sa prstiju. Uzmite grejpfrut, uklonite mu pulpu, a zatim stavite po svaki prst naizmenično unutra i držite ga minut do dva. Operite ruke i obavezno nanesite neku hidrantnu kremu. Ponavljajte ovaj postupak dok ne primetite značajno svetliju nijansu od prvobitne.

Vodonik peroksid

Vodonik peroksid ima jaka dezinfekcijska svojstva, pa je zbog toga odličan i za beljenje tamnih mrlja sa prstiju. Uzmite posudu i u nju sipajte pola šolje vodonik peroksida, dodajte pola kašičice alkohola i 4 kašike vode. Dobro promešajte i potopite prste u ovaj rastvor na oko 15 minuta. Isperite ruke običnim sapunom, a zatim nežno četkom za nokte očetkajte prste. Posle tog čišćenja, potrebno je hidrirati kožu prstiju nekom kremom za negu kože. Probajte da ponovite ovaj postupak makar tri puta dnevno i kroz nekoliko nedelja primetićete rezultate.

bio calendula

BioCalendula je nevenova krema odlična za hidriranje kože ruku – KLIKNI na sliku i NARUČI

Limun i so

Sok od limuna ima “sakupljajuća” svojstva i zbog toga može pomoći u posvetljivanju kože i uklanjanju žutih mrlja sa prstiju i noktiju. Uzmite malu posudu i sipajte u nju kašiku limunovog soka, dodajući malo soli. Dobro promešajte, a zatim utrljajte ovu smesu na pogođene oblasti prstiju. Ostavite da odstoji neko vreme, a zatim isperite prste vodom. Takođe, možete očistiti prste koristeći četku za nokte. Na kraju, uzmite malo hidrantne kreme i njom namažite svoje šake, jer smesa soli i limuna može osušiti kožu. Zbog svojstva limuna da sakuplja kožu, izbegavajte ovaj tretman ako na prstima postoje ogrebotine, posekotine ili otvorene rane.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće bogato je jabučnom i sirćetnom kiselinom koje mogu pomoći u tretmanu promene boje prstiju i noktiju. Uzmite pola šolje mlake vode i sipajte u veliku posudu, a zatim dodajte oko pola šolje jabukovog sirćeta. Dobro promešajte, pa potopite prste i držite 15 do 20 minuta, a zatim ih isperite. Potrebno je da to radite tri puta dnevno najmanje mesec dana kako biste videli rezultate. Tretman jabukovim sirćetom izbegavajte ukoliko postoji bilo kakva otvorena rana na koži šake.

Aspirin

Aspirin sadrži određene sastojke koji mogu pomoći u smanjenju pojavljivanja žutih mrlja na prstima. Rastopite aspirin u šolju vruće vode i ostavite smesu neko vreme da se ohladi. Potopite prste u taj rastvor nekoliko minuta i potom operite ruke sapunom i vodom.

Krompir

Ako razmišljate kako da se rešite nikotinskih mrlja sa prstiju, još jedna od predloženih opcija može biti krompir. U suštini je jednostavna metoda: oljuštite krompir i trljajte ga direktno na prste nekoliko minuta, posle čega ga ostavite tu neko kraće vreme da odstoji, a zatim operite ruke temeljno. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta dnevno.

Sredstvo za ispiranje usta

Sredstvo za higijenu usta na bazi alkohola takođe može da ublaži ružnu sliku požutelih duvanskih prstiju. Uzmite plastičnu čašu i sipajte u nju sredstvo za ispiranje usta, dovoljno da obojeni prsti ostanu potpuno uronjeni. Držite ih u ovoj tečnosti oko pola sata, a zatim ih temeljno operite. Preporučljivo je da to radite najmanje jednom dnevno tokom nedelju dana kako bi se videli rezultati.