BLAGO IZ ZELENIŠA

Zeleno povrće u sebi sadrži specifičan pigment hlorofil koji mu daje boju, a što je još važnije, za čoveka igra važnu ulogu u podršci njegovom zdravlju i vitalnosti.

 

Zdravstvene prednosti zelenog povrća izražene su toliko da ove biljke svrstavaju u super hranu, jer su veoma bogate hranjivim materijama. Njihova karakteristična zelena boja nastaje zbog prisustva hlorofila. Ovaj zeleni pigment pronađen u određenom povrću olakšava apsorpciju sunčeve svetlosti i igra vitalnu ulogu u podsticanju dobrog zdravlja.

hlorofil

Apsolutno svaka vrsta povrća zelene boje bogata je hlorofilom. Zdravi karakteristični pigment nalazi se u izobilju kod kupusa, spanaća, salate, brokolija, boranije, krastavca, kelja, prokelja, graška, špargle i mnogih drugih vrsta povrća zelene boje.

Hlorofil nije klasifikovan kao esencijalni nutrijent, ali osobama koji ne konzumiraju dovoljno zelenog povrća nedostaje hlorofil u ishrani i preporučuje se da to promene. Većina nutricionista savetuje dozu od 200-300 miligrama hlorofila dnevno.

S obzirom na to koliko je važno unositi hlorofil u organizam putem ishrane, može se navesti deset fantastičnih blagodeti koje čoveku pruža ovaj biljni pigment.

Podstiče gubitak težine

Hlorofil deluje kao prirodni suzbijač gladi, pa se stoga manje osećamo gladnim nakon obroka koji je bogat zelenim povrćem. Naučne studije potvrdile su ovu bitnu osobinu hlorofila, što ga čini odličnim izborom za one ljude koji se bore sa izgladnjivanjem i gubitkom težine.

Redukuje neprijatan miris tela

Još jedna od prednosti hlorofila je njegova efikasnost u kontroli mirisa tela. Medicinska studija već je sprovedena kako bi se dokazao ovaj efekat, a njeni rezultati pokazalu su da ljudi koji su unosili adekvatne količine hlorofila imali su drastično manje neprijatan miris tela.

Ubrzava lečenje

Sposobnost isceljivanja hlorofilom poznata je od davnina, jer ovaj zeleni pigment sposoban je da ubrza proces zarastanja rana. Efekat bržeg zalečenja kod hlorofila argumentovan je studijom sprovedenom 1950. godine na Univerzitetu Batler. Nedavna studija je takođe potvrdila da kada se hlorofil naprska na povređeno mesto, ono za određeno kratko vreme postane prilično boljeg izgleda i stanja.

Poboljšava rad i zdravlje creva

Hlorofil reguliše pokretanje creva i poboljšava varenje. Takođe, ovaj biljni pigment pomaže u smanjenju zatvora i nadutosti, pa tako doprinosi ukupnom poboljšanju gastrointestinalnog zdravlja. Njegove lekovite osobine pomažu u lečenju zapaljenskih procesa u crevima i popravljanju čirnih promena na njima, a takođe štiti i od štetnih i citotoksičnih efekata ishrane. Ovaj efekat postiže se čišćenjem debelog creva i sprečavanjem proizvodnje kolonocita.

Podstiče detoksikaciju

Postoji mnogo toksičnih metala i kancerogenih materija u životnoj sredini koji imaju štetan uticaj na ukupno ljudsko zdravlje. Hlorofil je sposoban da se vezuje sa ovim otrovnim supstancama, usporavajući njihovu apsorpciju kroz kožu u telo. Takođe, hlorofil pomaže i da se ove materije brzo i efikasno eliminišu iz organizma.

Ima antioksidativne osobine

Antioksidativna uloga je još jedna u nizu prednosti hlorofila. Poznato je da slobodni radikali izazivaju oksidativno oštećenje humanih ćelija, a antioksidanti se kao supstance bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju nastanak ovog oštećenja. Upravo zbog ovakve svoje moći, hlorofil je postigao status “super hrane”. Kao i kod drugih svojstava hlorofila, i njegove antioksidativne osobine potvrđene su naučnim istraživanjima.

Smanjuje otok i crvenilo

Upotreba zelenog povrća u lečenju infekcija bila je uobičajena praksa u tradicionalnoj medicini, pa se sve češće i u moderno doba ona sreće i obnavlja. To je zato što lečenje oteklina i crvenila pomoću zeleniša daje vrlo malo ili prolazi bez ikakvih neželjenih efekata. Aktivni sastojak u ovim biljkama koji izvlači otok ili crvenilo je, naravno, hlorofil.

Održava ravnotežu nivoa kiselina i baza u telu

Za optimalno zdravlje neophodno je imati uravnotežen odnos kiselina i baza u organizmu. Ovakvo stanje balansa sprečava rast patogena i poboljšava funkcije bubrega, mozga, jetre i srca. Hlorofil sadrži magnezijum koji je visoko bazan (alkalan) i on balansira štetne efekte kiselina neutrališući ih, što je jedna od veoma moćnih funkcija koje hlorofil ima.

Stvara crvena krvna zrnca

Hlorofil je strukturno identičan ljudskom hemoglobinu, samo što u svom centru umesto gvožđa ima magnezijum. Zbog ove sličnosti, on pomaže u povećanju količine crvenih krvnih zrnaca i odličan je “stvaralac krvi”.

Ima potencijal da leči rak

Iako ne postoje konkretni dokazi da je hlorofil efikasan lek za rak, neke studije su pokazale obećavajuće rezultate i istraživači su vrlo uzbuđeni zbog ove njegove mogućnosti. Jednim istraživanjem je zaključeno da su muškarci koji su uzimali hranu sa niskim procentom hlorofila bili u većem riziku od razvoja karcinoma debelog creva. Druga medicinska studija pokazala je da hlorofil stimuliše jetrene enzime, što dovodi do efikasne detoksifikacije i eliminacije karcinoma.