PONOS AMERIKE

Najpoznatiju američku planinu Rašmor godišnje poseti nekoliko miliona turista. Do sada je bila sasvim nepoznata tajna soba planine Rašmor, koja se nalazi iza glave Abrahama Linkolna, a sada je otkriveno da je ona namenjena vanzemaljcima.

 

Planina Rašmor je monumentalna granitna skulptura koju je kreirao Gatson Borglum i prikazuje 18 metara visoke skulpture glava bivših američkih predsednika SAD, i zamišljena je kao patriotski simbol te zemlje.

tajna soba planine rašmor

Nalazi se blizu Kejstona u Južnoj Dakoti i obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara. S leva na desno, na njoj su prikazani Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzevelt i Abraham Linkoln.

Izgledu ove veličanstvene planine-skulpture nije odoleo ni Alfred Hičkok, koji je završnu scenu filma „Sever-severozapad“ snimio na glavama američkih predsednika.

Međutim, malo ko zna da Rašmor krije veliku tajnu. Naime, iza isklesane glave Abrahama Linkolna nalazi se tajna odaja.

Zabranjeno za turiste

Iako je Borglum prvobitno nameravao da napravi veću figuru koja će prikazati istorijske trenutke Sjedinjenih Država, zbog raznih ograničenja je shvatio da je najbolje da napravi samo glave predsednika.

On je u toj skrivenoj prostoriji želeo da ostavi poruku budućim generacijama i zamislio ju je kao svojevrsni trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina i omogućiti nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama, posebno ako nas više ne bude.

Iako je vajar preminuo pre nego što je završio projekat, on je 1990. ponovno pokrenut i rad na sobi je dovršen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima, biografija vajara, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titanijuma.

Izvor: Sputniknews.com