INTERESANTNO O MRAČNOM VITEZU

„Mračni vitez“ je drugi deo poznate trilogije o Betmenu. Svetlost dana ugledao je 2008. godine, a osim rekordne zarade u to vreme, ostao je poznat i po sjajnom Hitu Ledžeru, koji se i danas pamti po briljantnoj ulozi Džokera, a koji nažalost nije doživeo da pogleda ovaj fantastični film.

 

„Mračni vitez“ (The Dark Knight) je jedan od najboljih filmova protekle decenije, kao i jedan od najboljih filmova o superheroju. Postavio je i rekord tokom prikazivanja u bioskopima i zauzeo 17. mesto svih vremena po zaradi na blagajnama.

mračni vitez

Prvi deo ove trilogije je „Betmen počinje“, a treći „Uspon mračnog viteza“. Glavna uloga u Mračnom vitezu (a i u druga dva dela) poverena je Kristijanu Bejlu. Njemu se u glavnim ulogama pridružuju i Hit Ledžer (Džoker), Majk Kejt (Alfred, Betmenov batler), Geri Oldman (Džejms Gordon), Morgan Frimen (Lušes Foks) i drugi.

Savršeno filmsko ostvarenje koje gledamo na malim ekranima krije tajne koje su poznate samo onima koji su radili na filmu. Ukoliko ste radoznali i želite da saznate koje se to zanimljive činjenice kriju iza filma Mračni vitez pročitajte ono što smo izdvojili kao manje poznato i zaista veoma interesantno!

  • Hit Ledžer odbio glavnu ulogu u prvom delu trilogije

On je dobio ponudu za glavnu ulogu i u filmu Betmen počinje, ali je izjavio da nikad nije glumio u ovakvoj vrsti filma pa je uloga pripala Kristijanu Bejlu.

  • Ledžer je intervjuisao lično Džeka Nikolsona zbog uloge

Poznato je da Džek Nikolson glumio Džokera 1989. godine. Ledžer je odlučio da zatraži njegovo mišljenje o ulozi. Nikolson mu je rekao da je ova uloga jako mračna, da će ga progoniti i da verovatno neće moći ni da spava, što se ubrzo i pokazalo kao tačno.

  • Ledžerova opsednutost ulogom

Hit Ledžer se zatvorio u hotelsku sobu šest nedelja da bi se što bolje pripremio za ulogu. Hteo je da prodre u psihologiju svog lika Džokera. Pisao je i dnevnik. Vežbao je svoje držanje, pokrete i glasove (smeh naročito). Na kraju je uspeo brilijantno da odglumi psihopatu.

  • Džoker je toliko uplašio Majkla Kejna da je on zaboravio tekst

Do ovog neobičnog susreta je došlo kada je Džoker došao u Betmenovu kuću. Kejn se toliko uplašio da je zaboravio tekst. Po njegovom mišljenju Ledžer je toliko dobro odglumio zastrašujućeg psihopatu da je nadmašio čak i legendarnog Džeka Nikolsona.

  • Scena sa upravljačem je realna

Scena kada se Džoker igra sa daljinskim upravljačem bila je njegova prirodna reakcija. Bolnica nije trebalo da izgori na ovaj način. Došlo je do tehničke greške i upravljač je pre vremena izazvao eksploziju.

  • Šminku za svoj lik osmislio sam Hit Ledžer

Smatrao je da je on sposoban da napravi savršenu šminku. Koristio je šminku belog klovna i kozmetiku iz marketa. Posle ga je i prilikom svakog nastupa šminkerski tim šminkao na isti način.

  • Ledžer nije dočekao premijeru filma

Pre nego što je film pušten širom sveta, Hit Ledžer je umro od predoziranja. Slabije je i spavao pošto je bio opsednut ulogom. Mnogi su smatrali da ga je upravo ova uloga koštala života.

  • Posthumne nagrade

Hit Ledžer je posthumno dobio više nagrada: Oskara, Zlatni globus, BAFTA (nagrada britanske akademije), SAG (nagrada Udruženja filmskih i televizijskih glumaca) i nagradu po izboru kritike.

Autor: Marina Puzić