PIVO KAO POMOĆ

Opstanak manastira Banjska odnedavno je potpomognut otvaranjem pivare, čime je obnovljeno pivarstvo u ovoj svetinji. „Manastirsko pivo“ sa Kosmeta na etiketi će imati lik Banović Strahinje, koji je po predanju rodom iz Banjske.

 

U okviru ekonomije manastira Banjska nedavno je svečano puštena u rad pivara, čime je, uz pomoć Vlade Srbije, učinjen korak ka obnovi tradicionalnog pivarstva na Kosovu i Metohiji i dat podsticaj ekonomskom razvoju ove zadužbine kralja Milutina i opštine Zvečan, rečeno je prilikom otvaranja pivare.

manastirsko pivo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je tom prilikom da se obnovom pivarstva u Banjskoj posle šest vekova pomaže opstanak tog značajnog manastira.

“Obnova manastira i izgradnja naših svetinja je poruka svima onima koji su te svetinje rušili i koji su proterivali da ćemo uvek obnoviti i uvek se vratiti, i nikada odustati. Nastavićemo da se borimo srcem i razumom i da gradimo delo, koje je i narodno i državno i crkveno, a to delo je srpsko Kosovo i Metohija i naš opstanak na njemu”, rekao je Ðurić.

pivo banović strahinja

Obnova ove svetinje, kako je rekao Ðurić, pokazuje da srpski narod želi da živi sa svojim svetinjama i da ih čuva i posećuje.

“Pozivam Srbe sve i svuda i sve građane Srbije da posete naše svetinje i narod na KiM, da dođu i da probaju ovo fantastično banjsko pivo”, poručio je Ðurić, dodavši da se naš narod jača i gradi brigom za svoje svetinje i negovanjem duhovnih i istorijskih vrednosti.

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je zadovoljstvo zbog razvoja manastira Banjska i njegove ekonomije.

“Kao što je nekada sveti kralj Milutin ustroio ovu obitelj i dao sela potrebna za život ovog manastira, evo i mi u naše vreme potvrđujemo da isto delo činimo, da smo na istom putu i da ne odstupamo od zadužbinarstva naših vladara, arhiepiskopa i patrijarha koji su celu zemlju srpsku posejali svetinjama”, rekao je vladika Teodosije.

Prema njegovim rečima, potrebno je da crkva na KiM opstane zbog budućih generacija i savladavanja iskušenja sa kojima se srpski narod u pokrajini suočava.

“Ova pivara biće ekonomska podrška manastiru, a što je manastir stabilniji to će biti lakši i opstanak naroda ovoga kraja”, kazao je preosvećeni vladika.

Pun kapacitet pivare, koja će proizvoditi “Manastirsko” pivo, na čijoj je etiketi srpski epski junak Banović Strahinja, po predanju rodom iz Banjske, biće 30 hektolitara mesečno.

Sredstva za izgradnju pivare, u ukupnom iznosu od 13.8 miliona dinara obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju kroz Program raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede na području AP Kosovo i Metohija, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Izvor: Tanjug.rs