MEKSIČKA ENČILADA

Nemoguće je zamisliti jelo iz Meksika, a da nije začinjeno ljutom paprikom. Isti je slučaj i sa ovim specijalitetom, koji se zove meksička enčilada. U pitanju su, naravno, dobro poznate tortilje u koje se uvija pileće meso, preko čega ide čili sos pokriven rendanim parmezanom. Šta sve još ide u fil za tortilje otkrijte u receptu za ovaj poznati specijalitet!

meksička enčilada

Sastojci:

ZA SOS:
1 češanj luka
1 glavica luka
1 sveža zelena paprika
1 ljuta paprika
2 paradajza
1 kašika mešavine začina
peršun
1 limun

ZA TORTILJE:
250 grama brašna
7 kašika oštrog brašna
4 kašika kukuruznog brašna
170 mililitara vode
40 grama putera

ZA FIL:
500 grama pilećih grudi
150 grama parmezana
200 mililitara kisele pavlake
2 kašike paradajz sosa
1 sveža zelena paprika
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pripremamo sos. Glavicu luka sitno isečemo i pržimo u šerpi sa zagrejanim uljem. Zelenu papriku i ljutu papriku iseckamo na kocke. Češanj luka sitno isečemo. U šerpu dodamo iseckani luk, paprike, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Oljuštimo paradajz, isečemo na kocke i dodamo u šerpu. Začinimo mešavinom začina. Peršun iseckamo i dodamo u šerpu. Iscedimo limun kroz cediljku i sok dodamo u šerpu.

Pripremamo testo za tortilje. U drugu šerpu na šporetu sipamo 175 ml vode i dodamo 40 g putera. U dublji sud stavimo brašno, kukuruzno i oštro brašno. Posolimo i mešamo kašikom. Kad se puter rastopi, sklonimo šerpu sa šporeta pa rastopljeni puter sipamo u sud sa brašnom. Produžimo da mesimo testo rukom. Ostavimo da odstoji oko 15 minuta.

Pripremamo fil. Na kocke iseckamo zelenu papriku i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. Na tanku duguljastu parčad isečemo pileće grudi i dodamo u tiganj. Posolimo, pobiberimo i promešamo. U tiganj dodamo kiselu pavlaku i paradajz sos. Sklonimo tiganj sa šporeta.

U tiganj sitno narendamo kačkavalj i promešamo. Na nabrašnjenoj radnoj površini razvučemo testo u duguljastu formu i nožem sečemo na 8 delova. Premesimo svaki deo i napravimo loptu. Od svake lopte razvučemo testo veličine palačinke. Stavimo prvu tortilju da se prži u tiganju sa rastopljenim puterom. Kad porumeni sa obe strane, izvadimo tortilju i stavimo na činiju. Na isti način pripremimo i ostale tortilje.

Na prvu nanesemo fil od pilećeg mesa, uvijemo u rolat i stavimo u keramički sud. Isto uradimo i sa ostalim tortiljama. Preko nanesemo sos, a na sos nanesemo izrendani parmezan. Stavimo keramički sud u rernu. Pečemo 20 minuta na 210 stepeni, posle čega je jelo gotovo i spremno za serviranje.

Prijatno!