KATASTROFA U NAJAVI

Istraživači sa Državnog univerziteta iz Australije zabrinuti su što „zvezda smrti“, koja se neverovatnom brzinom približava našoj planeti, može da uništi Zemlju u rekordnom roku.

 

Stručnjaci su tokom dugoročnih posmatranja došli do tužnog zaključka — stanovnicima planete preti velika opasnost. Takozvana „zvezda smrti“ može da uništi planetu za nekoliko minuta.

zvezda smrti

To smrtonosno telo, čiji je naučni naziv HIP 85605, kreće se pravo prema Zemlji.

Stručnjaci ističu da će taj svemirski objekat proleteti kroz Ortov oblak (pretpostavljeni sferni oblak kometa koji se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema na razdaljini od 2.000 do 100.000 AJ od Sunca), a zatim će krenuti prema Zemlji.

Od siline udara sa njim formiraće se ogromna količina različitih asteroida od kojih će neki krenuti prema Zemlji.

​Kada se zvezda (HIP 85605) približi Ortovom oblaku, gravitaciono privlačenje i potisak zvezde mogli bi da budu dovoljno snažni da pošalju komete ka unutrašnjem Sunčevom sistemu. To su komete koje su nekada bile u orbiti Oblaka. Te pretnje poznate su kao Nemezis ili zvezde smrti.

Istraživanja su pokazala da od 42 zvezde koje imaju potencijal da priđu na udaljenost od dva parseka (6,5 svetlosnih godina) od našeg Sunca, HIP 85605 ima najviše šanse od svih da stigne u našu blizinu.

Fizičar Džon Bočanski sa Univerziteta Rajder smatra da ipak nema razloga za nekakvu paniku.

„Važno je da astronomi utiru put u smislu identifikovanja rizika koje stvari u spoljnom svemiru mogu da nam donesu… Ali što se tiče toga da li će ta zvezda izbrisati čovečanstvo? Ne bih kladio na to.“

Iako se „zvezda smrti“ približava, može da nam bude lakše kada znamo da čovečanstvo ima najmanje 240.000 godina da pronađe rešenje. Štaviše, Bočanski ističe da je Jupiter i ranije štitio Zemlju od udara kometa zahvaljujući svojoj značajnijoj gravitacionoj energiji koja ima efekat usisavanja kometa kao vakuum.

Izvor: Sputniknews.rs