ZA INSTAGRAM NAJBOLJI FOTOAPARAT JE…

Da li će digitalac biti dovoljan ili to baš mora da bude d-SLR fotoaparat? Savet smo potražili od profesionalaca.

 

Kažu da je najbolja kamera ona koju imaš pri ruci, pa zato uopšte ne iznenađuje što je većina fotki objavljenih na našim Instagram profilima snimljena smartfonom.

najbolji fotoaparat

I nema baš ništa loše u tome, naprotiv. Fotke su i dalje zanimljive, prijatelji ih lajkuju, uhvate onaj delić atmosfere koji želimo da podelimo sa ostalima i sve funkcioniše.

Ali šta ako želimo malo više od fotki koje objavljujemo? Bez obzira da li je to veći broj pratilaca, veće oduševljenje prijatelja ili jednostavno fascinacija nad dobro snimljenom fotografijom – kamera na mobilnom telefonu, koliko god bila kvalitetna, u tim slučajevima jednostavno nije dovoljna. To posebno dolazi do izražaja kod slikanja pri slabijem osvetljenju.

I onda, koji fotoaparat izabrati za najbolje Instagram fotke? Da li će digitalac biti dovoljan ili to baš mora da bude d-SLR fotoaparat? Savet smo potražili od profesionalaca.

Kako prenose na portalu CamerAseals, pronaći dobar fotoaparat je otprilike isto kao i pronaći iglu u plastu sena. Oni su zato testirali više od dvadeset modela, a mi prenosimo njihov izbor najboljih modela fotoaparata za atraktivan Instagram feed.

1. Canon PowerShot G7 X Mark II

Za predivan Instagram feed, ne treba tražiti dalje, kažu na portalu CameraSeals. Izbor nas nije previše iznenadio, a verujemo da neće ni poznavaoce fotografije, jer se ovaj model Canon-ovih PowerShot fotoaparata prodaje kao lud.

Model obožavaju i profesionalni fotografi zbog izuzetnog kvaliteta fotografija i video materijala koji se mogu dobiti. S obzirom na cenu, radi se o modelu fotoaparata koji bi svakako trebalo uzeti u obzir.

Ovaj model ima 1 inčni senzor koji je će zadovoljiti svačije apetite, a vrhunski kvalitet fotografije neće izostati ni kod slabijeg osvetljenja. Fotoaparat ima 3-inčni LCD ekran koji može da se zaokrene što ga čini idealnim za snimanje selfija. Pored toga ima i ugrađeni pop fleš s kojim će selfiji biti savršeni bez obzira na pozadinu.

Kamera ima 20.1 mega piksela, a oni najzahtevniji će biti zadovoljni i sa WiFi i NFC mogućnostima povezivanja koje nudi G7 model: https://www.idealno.rs/Trazenje/Proizvodi?q=Canon+PowerShot+G7  . Bez obzira na lokaciju, obe funkcije će vam olakšati upload i deljenje fotki na Instagram-u. Jedna od malobrojnih zamerki se odnosi na jačinu baterije, pa će vam definitivno trebati dodatna baterija za ovaj model.

2. Fujifilm X-T10

U poređenju sa ostalim modelima na listi Fujifilm X-T10 model dolazi po povoljnijoj ceni i nudi otprilike vrlo slične performanse zapakovane u privlačan retro dizajn. Fujifilm je jedan od najvećih brendova u svetu fotografije, a ovaj kompaktni model mogao bi da bude baš ono što tražiš. Kao i prethodni model, i X-T10 ima mogućnost okretanja LCD ekrana, pa će biti odličan i prilikom slikanja selfija.

Ostale prednosti ovog modela se odnose na ugrađeni blic, prijatno držanje i razumnu težinu kamere koja osim toga ima jako dobar auto fokus, odličan prikaz boja i jedinstven izgled.

Neki od nedostataka Fujifilm X-T10 kamere su slaba baterija koja ne može da izdrži ni jedan dan upotrebe, lošiji kvalitet video klipova i malo slabiju rezoluciju LCD ekrana. Još jedna zamerka ide na račun nedostatka NFC mogućnosti povezivanja, kamera podržava WiFi, ali nedostatak NFC pomalo otežava povezivanje s mobilnim telefonima.

Sony Alpha A6000

Odlične performanse i prihvatljiva cena čine ovaj model Sony-evih fotoaparata omiljenim među fotografima. Poznati proizvođač je oduvek bio jedan od vodećih brendova u proizvodnji fotoaparata i kamera, pa ne čudi što je model Alpha A6000 veoma popularan izbor amaterskih fotografa ali i profesionalaca.

Sony Alpha A6000 ima CMOS senzor od 24 mega piksela s optimizovanim prikupljanjem svetla i boljom osetljivošću na svetlo. Napredni procesor obezbeđuje snimke najvećeg kvaliteta i omogućava izuzetno brzo automatsko fokusiranje, a izuzetno veliki raspon ISO osetljivosti omogućava snimanje prirodnih, detaljnih fotografija čak i pri slabom osvetljenju.

Digitalni Fotoaparat

I ovaj model ima rotirajući LCD displej, a podržava i WiFi i NFC način povezivanja za jednostavno i brzo deljenje snimljenih fotografija. Jedan od retkih nedostataka koji se pominju se odnosi na prebrzo pražnjenje baterije i na relativno nepristupačnu poziciju ulaza za SD kartice. Ipak i pored tih sitnih nedostataka, Alpha A6000 se s pravom smatra jednim od najboljih fotoaparata velikog proizvođača.