KAKAV DIVAN SVET!

U svetu se obeležava pedeset godina od nastanka antologijske pesme „What A Wonderful World“, neprevaziđenog kralja džez trube Luja Armstronga. U pitanju je legendarna stvar, koja je od prvih dana postala evergrin i džez standard.

 

Pesma „What A Wonderful World“ (u prevodu: Kakav divan svet) američkog džez muzičara Luja Armstronga snimljena je pre 50 godina u jeku previranja Vijetnamskog rata. U vrtlogu tog vremena, ova legendarna pesma postala je jednostavna oda miru i bratstvu pri nastajanju pokreta za građanska prava, jačanju feminizma, pojavi hipi kulture i brojnih drugih društveno-političkih promena u svetu.

what a wonderful world

Luj Armstrong (1901-1971) je bio jedan od najuticajnijih džez muzičara i smatra se muzičkim revolucionarom ranog 20. veka.

Singl „What a Wonderful World“ objavljen je uz mlaku početnu reakciju u SAD, ali je u Velikoj Britaniji priča bila drugačija – tamo je bio veliki hit od samog početka! Pesma je postala ubedljivo najprodavaniji hit singl tokom 1968. godine u Velikoj Britaniji, krenuvši uzlaznom putanjom popularnosti.

Muzej u Njujorku posvećen Luju Armstrongu ovih dana organizovao je izložbu pod nazivom „50 godina pesme What a Wonderful World“, a na kojoj će biti predstavljene retke fotografije i predmeti kojima je predstavljena priča o snimanju i nastanku čuvene numere.

ZANIMLJIVOSTI o pesmi „What a Wonderful World“ i Luju Armstrongu

  • Nadimak Luja Armstronga bio je Sačmo.
  • U hijerarhiji svetske džez muzike, Luj Armstrong nosi titulu „kralj džez trube“ (The King of the Trumpet).
  • Četiri puta se ženio, prvi put sa svega 17 godina. Iako je imao toliko brakova iza sebe, nije ostavio potomstvo.
  • Pesmu su napisali Bob Til i Džordž Vajs. Til je bio producent u izdavačkoj kući “ABC records”, dok je Vajs bio već afirmisani tekstopisac. Za snimanje ove pesme Armstrong je dobio svega 250 dolara, samo iz razloga da se osigura plaćanje novca orkestru.
  • Iako je ovo pesma koja se najviše vezuje za ime Luja Armstronga, ona ne predstavlja njegov najveći uspeh kao džez muzičara.
  • U Americi je pesma „What a Wonderful World“ odavno već jedan od omiljenih džez standarda, ali kada je prvi put objavljena jedva je ušla u top liste slušanosti, pozicionirajući se tek na 116. mesto. Njena enormno veća slušanost desila se 20 godina kasnije, kada je korišćena u filmu “Dobro jutro, Vijetname”, u kom je glavnu ulogu tumačio Robin Vilijams.
  • Zanimljiva je i činjenica da tadašnji šef “ABC records” nije baš voleo ovu pesmu, pa je u SAD nije toliko promovisao sve dok ona nije postala apsolutni hit u Britaniji.
  • Takođe, interesantno je i to da je pesmu “What A Wonderful World” Armstrong snimio u poznim godinama (imao je 67) i da je time postao najstariji izvođač na mestu broj jedan top liste hitova u Velikoj Britaniji te 1968. godine.
  • Ono što je poseban kuriozitet vezan za ovu vanvremensku pesmu jeste to da je Sačmo otpevao svoje vokalne deonice, ali da nije svirao trubu na snimku, iako je na živim nastupima to praktikovao.