MISLIO NA SVE

Poslednja želja Grka koji se pola godine borio sa agresivnim oblikom kancera je zaista nešto nesvakidašnje. Da bi finansijski obezbedio svoju suprugu i decu, on se odlučio na ovaj neuobičajeni korak, vredan svakog divljenja i poštovanja.

 

Jedan Grk, koji se šest meseci borio sa neizlečivim rakom, predosetio je da mu je ostalo još samo nekoliko sati života. Zato je od lekara zatražio da mu ispuni poslednju želju – da njegovo beživotno telo još pet dana veštački održava u životu, jer će samo tako majka njegove dece dobiti penziju.

poslednja želja grka

Naime, prema grčkom zakonu, udovica ima pravo na porodičnu penziju samo ako je u trenutku smrti osiguranika navršila 55 godina života. Ako to nije slučaj odobrava joj se pomoć tokom kraćeg perioda. Pritom uopšte nije bitno da li oni zajedno imaju maloletnu decu.

Za ovaj slučaj javnost je saznala nakon što ga je portparol Udruženja članova porodice umrlih „Aksija“ Apostolos Papaparisis 26. jula izneo pred Gradskim većem u Larisi. Veće je jednoglasno usvojilo rezoluciju protiv ovakvog zakona, a da li će lekari umirućem ispunili želju, za sada nije poznato.

Vlade u Atini su u poslednjih sedam godina 13 puta smanjivale penzije putem reformi. Penzioneri, kojima u januaru 2018. predstoji sledeće smanjenje, do sada su izgubili polovinu mesečnih primanja, zato što su istovremeno povećani porezi na prihode. Porodične penzije iznose oko 40 odsto penzije osiguranika. Za porodicu smrt zaposlenog člana znači sigurno osiromašenje.

Članom 12 Zakona 4387 iz 2016. godine, tadašnji ministar rada Jorgos Katrugalos postavio je temelje ukidanju porodičnih penzija za mlađe udovice. Punu porodičnu penziju ionako primaju samo oni koji su ispunili starosni uslov za penziju.

Nakon što je objavljena vest o poslednjoj želji Grka iz Trikale, bivši konzervativni, ministar rada Janis Vrucis iz partije Nova demokratija optužio je tzv. levičarsku vladu za nečovečnost i nedruštveno ponašanje.

Izvor: Focus.de/Blic.rs