POREMEĆAJ PAŽNJE

Novije naučne studije ispitivale su hiperaktivnost kod dece i odraslih, pa sa javljanjem ovog modernog problema povezanog s deficitom pažnje, ustanovljeno je da neumereno korišćenje mobilnih telefona pojačava preduslove za nastanak hiperkinetičkog poremećaja (ADHD).

 

ADHD je poremećaj izazvan hiperaktivnošću i nedostatkom pažnje kog karakteriše vrlo visok stepen motoričke aktivnosti kao manifestacija vrlo visoke aktivnosti uma.

hiperaktivnost kod dece i odraslih

Preterana upotreba savremenih tehnoloških uređaja, u prvom redu pametnih telefona, doprinosi većoj hiperaktivnosti i dece i odraslih, pokazuju poslednja naučna istraživanja koja su se bavila vezom ovih faktora.

Deca majki koje su tokom trudnoće često koristile svoje pametne telefone verovatnije će ispoljiti hiperaktivnost, navodi se u jednom nedavnom istraživanju. Kao deo ove studije, tim međunarodnih istraživača ispitao je 83.884 para majke i deteta iz Danske, Holandije, Španije, Norveške i Koreje u periodu od 1996. do 2011. godine. Prema nalazima ovog istraživačkog tima, deca uzrasta od pet do sedam godina imala su 28 odsto povećan rizik od nastanka hiperaktivnosti, jer su njihove majke koristile mobilne telefone četiri puta dnevno dok su bile trudne.

Studija je otkrila da su deca majki koje su svakodnevno koristile svoje mobilne telefone tokom trudnoće imala veće šanse da razviju hiperaktivno ponašanje. Istraživački tim je takođe utvrdio da su deca onih majki koje u trudnoći nikada nisu koristile mobilne telefone imala manje šansi da ispolje hiperaktivnost, neprilagođenost ili emocionalne probleme u ponašanju. Istraživači spekulišu da bi radio talasi emitovani od strane mobilnih telefona možda mogli imati veze sa povećanim rizikom od razvoja hiperaktivnosti kod dece. Međutim, ove rezultate treba uzeti s rezervom.

Pedijatar Robin Hansen sa Univerziteta u Kaliforniji zaključio je da deca koja se osećaju ignorisanima od strane svojih roditelja pribegavaju hiperaktivnosti da bi privukli roditeljsku pažnju.

“Da li postoji nešto o samom mobilnom telefonu i da li je to nešto što utiče na roditeljsko ponašanje? Tek kad dete zaplače ili pobaca nešto po kući uz puno buke, roditelji prenesu pažnju sa mobilnog telefona na njega. To pojačava hiperaktivno ponašanje izazvano poremećajem pažnje”, ističe dr Hansen.

Inače, prekomerna upotreba mobilnih telefona može izazvati hiperaktivnost ne samo kod dece, već i kod odraslih osoba. To je obelodanila jedna druga naučna studija. Kao deo ovog istraživanja, zdravstveni eksperti sa Univerziteta u Virdžiniji ispitali su upotrebu mobilnih telefona među 221 učenikom koledža. Tokom prve sedmice provođenja studije, polovini učesnika bilo je sugerisano da smanje upotrebu mobilnih telefona aktiviranjem funkcije “ne uznemiravaj”. Učesnici su zamenili mesta tokom druge nedelje studije. Istraživački tim je tada procenio da je hiperaktivnost i nepažnja kod učesnika određena učestalim simptomima slična dijagnozi deficita pažnje i poremećaja hiperaktivnosti, tj. dijagnozi ADHD.

Istraživački tim je otkrio da do 95 odsto korisnika smartfona proverava svoje uređaje tokom druženja sa drugim ljudima. Eksperti su takođe utvrdili da jedan od 10 ljudi koristi mobilni telefon tokom seksualnog odnosa.

Učesnici studije su provodili najmanje dva sata dnevno koristeći svoje pametne telefonske uređaje, pokazala je studija. Ona je isto tako otkrila da su učesnici ispoljavali simptome slične ADHD kada je na njihovim telefonima uključen zvuk u odnosu na vreme kada su aparati utišani. Neki od ovih simptoma uključuju hiperaktivnost, smanjen fokus, nepažnju i nemirno sedenje. Po rečima vodećeg istraživača, pametni telefoni pokreću ove simptome, jer ti uređaji služe kao privremena razonoda. Međutim, naglašeno je da ADHD nije samo zbir simptoma, već je potpuno odvojeno psihološko stanje koje ima svoje biološke uzroke.

“Pronašli smo prve eksperimentalne dokaze da savremeni mobilni telefoni mogu uzrokovati veću neprilagođenost i hiperaktivnost, kao i simptome poremećaja pažnje čak i kod odraslih ljudi, a ne samo kod dece. Naši nalazi ne ukazuju na to da smartfoni mogu izazvati ADHD, već samo ukazuju na to da naša stalna digitalna stimulacija od strane mobilnih telefona može doprineti sve većem i problematičnijem nedostatku pažnje u modernom društvu”, zaključuju sa Univerziteta u Virdžiniji.