OTROVNI METAL U MATERICI

Poslednja naučna istraživanja pokazuju vezu povišenog kadmijuma u telu žene s javljanjem posebnog oblika kancera materice. U pitanju je rak endometrijuma, odnosno sluzokože ovog ženskog organa. Zato je posebno važno da se nivo kadmijuma održava na dozvoljenom minimumu, što je moguće postići promenom određenih životnih navika.

 

Kadmijum je element ekstremno velike toksičnosti, nekoliko puta veće od arsena. Štetna izloženost ovom metalu javlja se i onda kada ga ima veoma malo. Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju.

rak endometrijuma

Iako toliko otrovan i opasan, kadmijum ulazi u sastav ljudskog organizma. U tragovima se nalazi u našim bubrezima i jetri, ali taj nivo je veoma minimalan i mora biti kontrolisan kako se ne bi povećavao tokom života.

Osim u ljudskom telu, kadmijum spada u metale koji se nalaze u hrani, posebno u specifičnim delovima mesa, kao što su bubrezi i jetra, a takođe ga ima i u školjkama. Pored ovih namirnica, sreće se i u duvanu.

Petogodišnja studija opservacije koja je nedavno objavljena u jednom svetskom zdravstvenom časopisu utvrdila je da su žene koje imaju povećan nivo kadmijuma sklonije pojavi raka sluzokože materice (stručni naziv za sluzokožu materice je endometrijum i ovaj oblik kancera ne treba poistovećivati sa učestalijim rakom grlića materice).

“Prema našem saznanju, ovo je prvi zvanično objavljeni izveštaj o izloženosti kadmijumu i riziku od karcinoma endometrijuma s kojim je on povezan. Koristili smo urin kao biomarker za merenje kadmijuma u organizmu”, kažu istraživači.

Prema rečima glavne autorke ove studije Džejn Mek Elroj, inače vanredne profesorke na Odseku za porodičnu i društvenu medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Misuriju, kadmijum je hemijska imitacija ženskog hormona estrogena. To znači da ovaj metal podražava i estrogen i sve efekte koje taj hormon ima na organizam žene.

“Rak endometrijuma povezan je sa lučenjem estrogena. Budući da kadmijum imitira estrogen, to može dovesti do povećanog rasta sluzokože materice, što doprinosi povećanom riziku od nastanka karcinoma endometrijuma”, kaže prof. dr Mek Elroj, dodajući da je ovaj oblik karcinoma na četvrtom mestu po učestalosti javljanja kod žena.

Sweden bitter

Schweden Bitter je eliksir dugovečnosti, posebno se preporučuje ženama u menopauzi – KLIKNI na sliku i NARUČI

Istraživački tim je pratio 631 ženu sa dijagnozom karcinoma endometrijuma, od kojih je 86 odsto imalo rak endometrijuma tipa I, koji je uglavnom uzrokovan hormonskim mehanizmima, dok je 14 odsto žena imalo rak endometrijuma tipa II, koji je ćelijskog porekla.

Od učesnica je bilo traženo da odgovore na oko 200 anketnih pitanja o faktorima rizika koji su povezani sa karcinomom endometrijuma. Posle toga, od njih su uzimani uzorci urina i pljuvačke, u kojima su analizirani nivoi kadmijuma.

Prema rečima profesorke Mek Elroj, prilikom upoređivanja nivoa kadmijuma ispitivanih žena sa dijagnozom raka endometrijuma, nađen je statistički povećan rizik od nastanka ovog oblika kancera kod žena sa povećanim kadmijumom. Utvrđeno je, kako ona ističe, da je stopa incidence karcinoma endometrijuma porasla za 22 procenta kod onih žena koje su imale povišen nivo kadmijuma.

Doktorka Mek Elroj je u zaključku objave rezultata svog tima naglasila da se nivoom kadmijuma u telu može u potpunosti vladati i kontrolisati ga. Suština je u izboru kvalitetnog načina života, kako bi se održalo zdravlje na optimalno visokom nivou.

“Svi ljudi imaju kadmijum prisutan u svojim bubrezima i jetri. Međutim, pokazalo se da pušenje više nego udvostručuje rast ovog metala u svakoj osobi”, ističe dr Mek Elroj, podvlačeći da nikotin spada u onu životnu naviku koje se treba osloboditi, između ostalog i zbog toga što kadmijum u cigaretama, prema navedenim nalazima, šteti čoveku kao vrsti, a posebno ženama.

“Takođe, preporučujemo oprez i pažljivost u vezi sa ishranom, jer određene namirnice kao što su školjke, bubrezi i jetra u sebi sadrže izuzetno visok nivo kadmijuma. Ne morate ih sasvim odstraniti iz upotrebe, već ih jedite umereno, preporučuje glavna autorka ove studije.