GLOBALNA MREŽA

Najbrži internet na svetu ima Singapur, najsporiji Jemen, a Srbija je na 41. mestu liste sačinjene od 189 zemalja, pokazalo je novo istraživanje.

 

Za „skidanje“ filma u HD tehnologiji u Srbiji u proseku treba nešto manje od sat i po, u Singapuru ni 19 minuta, a u Jemenu više od dva dana, objavio je 8. avgusta britanski cable.co.uk nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab.

najbrži internet

Gotovo 33.000 testova u Srbiji pokazalo je da je prosečna brzina interneta u zemlji 12,25 megabita u sekundi (Mbps).

U okruženju brži internet od Srbije imaju Mađarska, koja je na 15. mestu globalne liste, Rumunija je 18, Slovenija 25, Bugarska 27. a Hrvatska je odmah iznad Srbije, na 40. mestu sa brzinom od 12,57 Mbps.

Makedonija je 59. na planeti po brzini interneta, Bosna i Hercegovina 61, Crna Gora 71. a Albanija 78, pokazala su testiranja.

Inače, tokom 12 meseci do 10. maja ove godine širom sveta je sprovedeno više od 63 miliona testiranja brzine interneta.

Testovi su pokazali da najbrži internet ima Singapur, u proseku 55,13 Mbps, što je dovoljno za preuzimanje 7,5 GB HD filma za 18 minuta i 34 sekunde.

„Daunlodovanje“ istog filma u Jemenu, zemlje koja je poslednja na listi i koja ima prosečnu brzinu od samo 0,34 Mbps, potrajalo bi više od dva dana.

Švedska, Tajvan, Danska, Holandija i Letonija beleže prosečnu brzinu veću od 30 Mbps, što britanska regulatorna agencija za telekomukacije Ofkom (Ofcom) definiše kao „super brzinu“.

Istovremeno 139 zemalja ima prosečnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je, prema Ofkomu, minimalna brzina koja može da odgovori potrebama tipične porodice.

Među 30 zemalja sa najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije dok je u Africi više od polovine zemalja sa najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk koji pruža savetodavne usluge o britanskim provajderma interneta, TV i telefonije.

Britanija, Francuska i Italija zaostaju

Velika Britanija je 31. na svetskoj listi sa prosečnom brzinom interneta od 16,5 Mbps, što je manje od trećine brzine u prvoplasiranom Singapuru.

Britanija po brzini zaostaje za većim delom Evrope, kao i za SAD, Kanadom i Novim Zelandom, piše britanski Gardijan koji navodi da „skidanje“ filma poput „Gospodara prstenova“ traje u toj zemlji oko sat vremena.

Po brzini interneta Britanija je iza mnogih evropskih država uključujući Nemačku (18,8 Mbps), Španiju (19,6 Mbps), Švedsku (40 Mbps) i Mađarsku (23 Mbps).

„Ti rezultati nam daju novi uvid u to gde smo u širokopojasnom svetu. Relativno gledano, blizu smo vrhu. Međutim, mnogi od tih ispred nas, neki i mnogo ispred nas, naši su susedi, kako u EU, tako i šire u Evropi. Da li je dobro zaostajati za 20 drugih evropskih zemalja po brzini interneta?“, pita se analitičar telekomunikacija u cable.co.uk Dan Hodl (Dan Howdle).

Od većih članica EU, slabije performanse od Britanije imaju Francuska, koja je 37. na listi, i Italija, koja je 46.

Izvor: Euractiv.rs