I FEEL SLOVENIA

Slovenija je jedina država koja u svom imenu ima reč LOVE, dok glavni grad (Ljubljana – Ljubljena) znači voljena. Bez ikakve slučajnosti zaljubićete se u ovu malu državu prepunu prirodnih lepota, arhitekture, zelenila, mora, planina i mirisa.

 

Plovidba Ljubljanicom, vožnja biciklom ili šetnja i ručak uz reku postali su dostupni izmeštanjem saobraćaja iz centra i širenjem pešačke zone. Lepota glavnog grada ozvaničena je i titulom zelene prestonice Evrope koja je 2016. godine dodeljena Ljubljani.

slovenija

Pogled na Ljubljanu

Čak tri četvrtine Ljubljane zauzimaju zelene površine tako da nećete pogrešiti ukoliko baš ovaj grad odaberete za letnji odmor. Od vrućine se možete braniti i kružnim prskalicama postavljenim upravo za rashlađivanje, ukusnim ledenim poslasticama, sunčanjem u prostranom Tivoli parku ili dnevnim izletima na obližnja jezera Bled i Bohinj. Sloveniji ćete teško naći zamerku jer možete imati i planinu, i more, i jezero, i divan grad prepun sadržaja u jednoj ušuškanoj, maloj, ali zaista raskošnoj zemlji.

Užurbani tempo, nervoza i buka čine neizostavni deo mnogih glavnih gradova, ali u Ljubljani možete da očekujete samo suprotno od toga. Dok uz ukus likera od borovnice i svežeg meda razgledate suvenire od čokolade u kojima su oslikane znamenitosti i mitološki likovi zaboravićete na obaveze, stres i loše raspoloženje. Zvuk harmonike, udaraljki ili ptičica pratiće vas od ranog jutra do večernjih časova kada kao i da Ljubljana utihne i potone u san do novog sunčanog jutra.

U Sloveniji ćete naići na brojne turiste koji često samostalno putuju i obilaze i okolne države na ,,Balkanskoj ruti”. Jedan od  njima omiljenih izleta je poseta jezerima Bled i Bohinj, gde se susreću sa netaknutom prirodom, dvorcima, čamcima, pa čak i vožnjom balonom. Tradicionalni slovenački specijaliteti su Krempite-Kremšnite, kao i njihove kobasice i domaće vino koje se preporučuje i kao lek za anemiju. Biciklizam je deo svakodnevnih aktivnosti koje doprinose ekološkoj svesti i u skladu sa time biciklista ima više nego pešaka i vozača, a saobraćaj je uređen i posebnim svetlom na semaforu koji je namenjen upravo biciklistima. Ukoliko se uputite na Bled ili Bohinjsko jezero tokom vikenda po prvi put ćete se susresti sa saobraćajnom gužvom, jer i domaćini neradne dane koriste za opuštanje na ovim bajkovitim predelima.

Poseta Sloveniji tokom leta ne znači da ste odustali od mora, jer na samo dva sata od Ljubljane možete se kupati u Jadranskom moru uz zvuke galebova i miris sveže pripremljene ribe. Maleni Piran koji svojim uzanim ulicama i vidicima mami turiste ili poznatiji obližnji Portorož ponudiće vam mediteranski šarm i osećaj neopisive slobode. Lubenica na plaži biće vam još slađa dok se cedi niz usne pomešane sa slanom vodom.

Upoznajte Sloveniju, svaki njen skriveni kutak i čik pokušajte da se oduprete želji da dođete opet, i opet, i opet…

Tekst i foto: Marija Milinković

Piran

Piran

Ljubljanica

Ljubljanica

Eko grad

Eko grad

Boje Bohinjskog jezera

Boje Bohinjskog jezera

Bohinj

Bohinj

Bled

Bled

Plovidba Ljubljanom

Plovidba Ljubljanom