TINKTURE I DELOVANJE

Šta su biljne kapi ili tinkture i kako su nastale, čemu služe i zašto su sve popularnije kao prirodan lek

 

Šta su biljne kapi?

Biljne kapi (Herbal drops), u svetu farmacije poznate i kao tinkture, rastvor su lekovitog bilja u vodi i alkoholu i služe kao prirodan lek za mnoge zdravstvene tegobe. Lekovite biljke se mešaju sa alkoholom, stoje neko odredjeno vreme zavisno od biljka koje se koriste, posle toga se filtriraju i pune u farmaceutske bočice. Tako se dobija lekoviti preparat koji je potpuno prirodan i bez konzervansa, što je vrlo važno u današnje doba gde vlada opšta kontaminacija tela štetnim sastojcima iz hrane, okoline i lekova.

Postoje biljne kapi od jedne lekovite biljke, monokomponentne tinkture, kao i biljne kapi od mešavine lekovitog bilja. Napraviti biljne kapi od više vrsta lekovitog bilja je spoj nauke, iskustva, znanja i sreće, jer se lekovite biljke medjusobno slažu, odnosno ne slažu. Ne mogu se proizvoljno stavljati lekovite biljke u biljne kapi jer nam se tako čini, pošto se dešava da se hemijski spojevi nekih biljaka sudaraju i isključuju, dok se neke potpomažu. Uz to, lekovita biljka u obliku čaja ne deluje uvek isto kao i u obliku tinkture, jer voda u čaju ne izvlači neke hemijske spojeve koje izvlači alkohol. Otuda biljne kapi deluju jače ali i nešto drugačije od čaja.

Ovakva vrsta preparata je poznata još iz antičkog doba, kada su kao sredstvo za izvlačenje lekovitih stvari iz lekovitog bilja korišćeni vino, pivo, rakija, s obzirom da u antičko doba nije bilo čistog alkohola u upotrebi. Na taj način spremljeno lekovito bilje u vidu biljnih kapi (tinktura) je delovalo jače, lakše se odmeravala doza, i što je najvažnije, dejstvo lekovitog bilja je bilo sačuvano dugo vremena, posebno tokom zime kada lekovitog bilja nije bilo.

Još antički a posebno srednjovekovni lekari su uočili da dejstvo suvog lekovitog bilja pada kada se koristi kao čaj, jer čaj vremenom gubi lekovita svojstva, a posebno kad se ne čuva kako treba. U starim vremenima je bilo teško sačuvati čaj od lekovitog bilja od gubljenja lekovitosti. Taj problem postoji i danas, jer kada je čaj izložen svetlu i vlazi, ili kada dugo stoji, značajno gubi lekovita svojstva.

To nije slučaj sa biljnim kapima, jer se one uvek prave od lekovitog bilja koje je u punoj snazi i kada su napravljene mogu dugo da stoje nepromenjene. Pojedini lekari tvrde da mogu da stoje decenijama i da budu jednako upotrebljive, da tinkture zapravo nemaju rok trajanja, baš kao ni rakija, jer bi mogli reći da su biljne kapi neka vrsta jake i koncentrisane rakije travarice.

Popularnost tinktura je naglo porasla tokom srednjeg veka, kada su po manastirima i apotekama monasi i prvobitni lekari, farmaceuti i travari počeli da različite lekovite biljke potapaju u rakiju ili vino. Nekad se koristilo i pivo, ali takav rastvor nije mogao dugo da traje, jer pivo nema dovoljno alkohola da očuva tinkturu. Čak i tinktura sa vinima nije imala dugačak rok trajanje bez nekih prirodnih konzervansa. Najpoznatiji eliksiri i vodice napravljene na taj način potiču iz manastira Zapadne Evrope, koji su u to vreme bili vodeće labaratorije za prirodnu medicinu.

Veliki doprinos svemu tom svetu lečenja lekovitim biljem su dali i alhemičari srednjeg veka, koji su u potrazi za eliksirom dugovečnosti ili zdravlja, počeli da u biljne kapi stavljaju i minerale i životinjske sastojke. Najpoznatiji eliksir (tinktura) iz tog doba je Švedska gorčica (Sweden bitter) koju je osmislio švajcarski lekar i mistik Paracelzus. Nakon mnogo vekova mi smo spremili da obnovimo njegovu formulu i da korisnicima ponudimo Golden Sweden bitter eliksir koji je radjen po njegovoj formuli, ali o tome nekom drugom prilikom.

S druge strane sveta, kineska medicina je intezivno izučavala upotrebu biljnih kapi kao i istočnjačka medicina. Kod kineza su to radili carski lekari i biljni apotekari, tražeći eliksir besmrtnosti i dugovečnosti, kao i za teške bolesti koje su pravile epidemije (kuga, kolera, tifus, grip) a vrlo često i afrodizijake za svoje careve, dok je kod arapskih lekara potraga bila bazirana pre svega na kapima za stomak i zadovoljstvo, otuda kod njih značajna upotreba narkotičkih droga.

Značaj uzlet biljne kapi su imale krajem 19 veka u Americi, kada se razvio čitav pokret naturopata koji su koristili tinkture. Tu se razvio i značajan pokret prevaranata koji su kružili Divljim Zapadom i prodavali čudotvornu vodicu za sve bolesti.

Šta su biljne kapi danas?

Razvojem savremene farmacije i lekova koji su brzo smirivali simptome bolesti, ljudi su počeli da zaboravljaju na biljne kapi, tinkture i lekovita vina. Okrenuli su se tabletama, praškovima, inekcijama. Medjutim, zadnjih par decenija, suočeni sa tim da lekovi pomažu ali često ne leče bolesti koje su kompleksan sindrom, interesovanje ubrzano raste za biljnim kapima.

Pokazalo se naime da tinkture uspevaju da izleče neka stanja i uz to nemaju nikakvih nus efekata, niti stvaraju zavisnost od lekova, kao što ni proizvode nove bolesti koje nastaju od duže upotrebe lekova: gastritis, lenja creva, osteoporoza, masna jetra, promena raspoloženja.

Ipak, potrebna je velika umešnost da se naprave biljne kapi koje deluju na savremene bolesti.

Biljne kapi deluju polako ali temeljno. Za razliku od leka, biljne kapi neće baš odmah da smire simptome bolesti, ali će nakon par dana, nedelju ili dve dovesti do smirivanja simptoma i počeće da leče, a često će i izlečiti bolest za koju medicina nema pouzdan lek (nesanicu, hemoroide, kolitis, ciste na jetri, gastritis) i to sve bez štetnih efekata.

A to mnogo znači, zdravlje bez posledica!

Jedinstveni prirodni preparati od lekovitog bilja najvišeg kvaliteta su dar Prirode vama!

Deluju brzo i efikasno, blagi su i pouzdani, nemaju kontraindikacije, mogu se koristiti samostalno ili uz lekove i kao pomoć medicinskoj terapiji. Ne izazivaju nus pojave i ne izazivaju zavisnost.

BioColon kapi za nervozna creva deluju na iritabilni kolon, smanjuju nadimanje, prolike i dijareju, smiruju bolove i kolike. Koriste se kod kolitisa, ulceroznog kolitisa, radijacionog kolitisa, kod sindroma iritabilni kolon, kod Kronove bolesti kao prirodna pomoć u terapiji.

BioLiver kapi su čuvene kapi za jetru koje efikasno snižavaju visok holesterol i trigleciride u krvi i regulišu šećer u krvi. Koriste se kod Hiperlipidemije, Insulinske rezistencije, dijabetesa, za čišćenje masne jetre, kod cisti u jetri.

BioGast kapi su jedinstvene kapi za želudac i gastritis koje brzo smanjuju gorušicu i povećanu želudačnu kiselinu. Koriste se kod gastritisa i upale želudačne sluznice i jednjaka, kod gerba, želudačne kile, za smanjivanje gorušice i simptoma žgaravice, smanjuju pečenje i bol u želudcu.

BioHemor kapi su biljne kapi za spoljašnje i unutrašnje hemoroide. Koriste se kod upala hemoroida, kod oteklih unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida, zaustavljaju brzo krvarenje, čiste zastoje u venama hemoroida i smanjuju ih.

BioMInd kapi su jedinstven biljni preparat protiv depresije i anksioznosti koje jačaju nervni i imuni sistem, jačaju koncentraciju i prokrvljenost u mozgu. Koriste se kod depresije, anksioznosti, neuroza, blažih psihoza, za koncentraciju i memoriju, za jačanje mentalnih funkcija.

BioRelax kapi za smirenje i protiv nesanice deluju umirujuće i antistresno. Koriste se efikasno protiv hronične nesanice, grčeva, tikova, hiperaktivnosti, smiruju napetost i opuštaju um i telo. Prirodni sedativ.

BioLaksativ kapi protiv opstipacije, tvrde i neredovne stolice su blag laksativ koji prirodno i pouzdano deluje. Koriste se kod akutne i hronične opstipacije, kod lenjih creva, za čišćenje tela i detoksikaciju, kod dijeta, za dobijanje meke i redovne stolice.

Način upotrebe biljnih kapi

Većina naših kapi se koristi 3 x po 30 kapi dnevno, gde se jedna doza od 30 kapi (pola kafene kašičice) razmuti u čaši vode i popije pre jela. Na kutijama naših kapi piše čak da se uzimaju i duplo više, ali ta uputstva su radjena na osnovu farmaceutskih pravila koja često zanemaruju sinergijsko dejstvo biljaka. U svakom slučaju, naše kapi su bezbedne i mogu se u akutnim slučajevima uzimati u mnogo višoj koncetraciji.

Jedna bočica od 100 ml kada se uzima 3 x 30 kapi traje za 3 nedelje terapije.

 

Priroda na Dar

www.prirodanadar.rs