OPASNOST VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Upravnici najvećih tehnoloških kompanija u svetu uputili su pismo UN kako bi se zaustavio razvoj robota ubica i primena veštačke inteligencije u tom smislu. Ovo buduće oružje predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu rade potpuno samostalno.

 

Više od 100 lidera u oblasti tehnologije, među kojima i direktori kompanija Spejs eks i Tesla motors, pozvali su UN da preduzmu korake kako bi se sprečio razvoj „robota ubica“, upozoravajući na opasnosti veštačke inteligencije.

razvoj robota ubica

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i veštačke inteligencije iz celog sveta su ocenili da smrtonosno autonomno oružje preti da postane „treća revolucija u ratovanju“.

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors je i ranije upozoravao na opasnosti veštačke inteligencije, koju je opisao kao „najveću egzistencijalnu pretnju“ po čovečanstsvo.

Među potpisnicima pisma je i Mustafa Sulejman, suosnivač kompanije DipMajnd, koja razvija program koji uči kako da igra video igre na način sličan ljudima.

Potpisnici pisma su pozvali Ujedinjene nacije da „spreče trku u naoružavanju“ smrtonosnim autonomnim oružjem.

„Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da deluje na nepoželjan način“, navedeno je u pismu.

To buduće oružje, nazvano „roboti-ubice“, predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu rade potpuno samostalno.
Strah od razvijanja veštačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebnom tehnologije u ratovima.

Grupa UN koja ispituje autonomno oruže trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen verovatno do novembra.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja objavljeno je 2015, a potpisali su ga, između ostalih, Mask, britanski fizičar Stiven Hoking i suosnivač Epla Stiv Voznijak.

Izvor: Beta