TROPIKAL TORTA

Prava letnja poslastica, ekstremno kremasta i prilično skupa, jeste odlična tropikal torta koja u sebi ima urme, smokve i banane – sve same rajske vrste voća! Zažmurićete na konačan iznos novca koji je potreban za izradu ove fantastične torte, jer će ona postati omiljena svim sladokuscima iz vašeg okruženja.

tropikal torta

Sastojci:

20 jaja

ZA PATIŠPANJ:
100 grama izdrobljenih oraha
100 grama suvog grožđa
100 grama izdrobljenih lešnika
100 grama seckanih urmi
150 grama seckanih smokvi
20 kašika šećera
1 kašika brašna
1 oblanda

ZA FIL:
5 banana
200 grama čokolade za kuvanje
200 grama šećera
300 grama margarina

ZA ŠLAG:
2 kesice praška za šlag
250 mililitara mleka

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanca. Mikserom mutimo belanca i postepeno dodajemo 20 kašika šećera. Kada se šećer rastopi, isključimo mikser i dodamo izdrobljene orahe, brašno, izdrobljene lešnike, seckane smokve, suvo grožđe i seckane urme. Dodamo izdrobljenu oblandu i sjedinimo sastojke. Smesu prespemo u dve tepsije obložene papirom. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. Mikserom mutimo žumanca i dodamo 200 grama šećera. Izmućeni krem kuvamo na pari. Dodamo izlomljenu čokoladu. Kada krem dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.

Ohlađeni krem mutimo mikserom i dodamo margarin.

Sa patišpanja sklonimo papir, odsečemo krajeve da dobijemo ravnu površinu i sa dva kraja patišpanja odsečemo po jednu užu lentu. Na donji deo pravougaone kutije za tortu stavimo prvu lentu patišpanja i prefilujemo. Drugu lentu formiramo od odsečena dva dela , koja prefilujemo. Nanesemo treću lentu patišpanja i premažemo filom.

Oljuštimo banane i ređamo na filovanu tortu.

Mikserom mutimo mleko i prašak za šlag dok ne dobije potrebnu gustinu. Šlagom punimo špric i ukrasimo strane i krajeve gornje površine torte. Lopticama šlaga prekrijemo banane i dekorišemo čokoladnim prelivom.

Ukrasimo suvim groždem.

Prijatno!