MRAČNA POZADINA

Verovatno nikada niste ni pomislili kako je nastala dečja pesmica „Ringe ringe raja“. Zanimljivost koja je vezana za njen nastanak nije nimalo vesela, naprotiv.

 

„Ringe, ringe, raja, doš’o čika Paja…“ pesmica je uz koju smo svi odrastali. Voleli smo je, pevamo je i svojoj deci, ali istina koja se krije iza nje nije baš tako razdragana.

ringe raja

Naime, „Ringe, ringe, raja“ je pesma koja se u 17. veku u Londonu odnosila na kugu, opaku bolest koja je odnela mnoge živote.

Međutim, pesmica je nastala mnogo pre toga.

Ring je na engleskom jeziku prsten ili krug, a Ring of roses (crveni prsten, prsten od ruža) označava prve simptome kuge, crvenasti krugovi na koži…

Izvorno, pesmica na engleskom zvuči ovako:

„Ring-a-ring o’ roses,
A pocket full of posies,
A-tishoo! A-tishoo!
We all fall down.

Cows in the meadows
Eating buttercups
A-tishoo! A-tishoo!
We all jump up.“

Prva strofa dečije pesmice govori o bolesti i umiranju, a druga o leku i ozdravljenju: Krave na poljani, pasu lekovito bilje (žablji cvet), a-pćiha, svi skačemo…

U ovoj pesmi pominju se dva cveta, ruža i žablji cvet.

Jedan je crvene boje, poput crvenih prstenova koji predstavljaju simptome kuge, a drugi cvet je žut i tradicionalno se koristio kao lek protiv groznice, upala, reume, iritacija kože i slično…

Pesmica se pevala slično kao i kod nas: deca se uhvate za ruke i formiraju kolo oko jednog deteta, igraju oko njega i pevaju pesmu.

Ko je najsporiji u kolu u sledećem krugu stoji u sredini, postaje „rosie“ (ružica).

Simbolično, dete u sredini predstavlja osobu obolelu od kuge, samu, izolovanu.

U kasnijim verzijama, dete koje stoji u sredini na kraju pesmice poljubi nekoga iz kola i tako ga „zarazi“ da ono postane ružica, te zamene mesta…

Otkada je nastala, pesmica „Ringe raja“ imala je mnogo prepeva i verzija na različitim jezicima, a kako je prsten od ruža postao Čika Paja koji donosi jaja od kojih je jedno mućak, nije poznato.

U našoj verziji, dete u sredini predstavlja mućak.

Deca se vrte u kolu i pevaju pesmicu.

Na kraju sva deca čučnu (simbolično popadaju).

Koje dete zakasni, postaje mućak i ide u sredinu…

„Ringe, ringe, raja
doš’o čika Paja,
pa pojeo jaja, jedno jaje muć,
a mi deco čuć.“

Međutim, koreni ove dečje pesmice sežu još dalje od 17. veka i pošasti koje su morile svet.

Smatra se da je ovo u početku bila dečja igra koja se zaista igrala oko ružinog drveta, koje je u paganizmu bilo simbol života, svetlosti, nadarenosti natprirodnim moćima.

Kijanje, koje se spominje u pesmi, simbolizuje izlazak duše iz tela.

Paganski narodi su verovali da duša može da nam pobegne iz tela prilikom jakog kijanja, zbog čega se i razvio običaj da se prilikom kijanja ruka stavlja na usta i nos.

Tek kasnije, mnogo kasnije, sa otkrićem bakterija i virusa, stavljanje ruke na usta postalo je način da se spreči širenje bolesti.

Izvor: Sputniknews.rs