DILEMA USRED LETA

Letnja sezona prepušta nam da odlučimo da li ćemo odmor provesti kroz vikend putovanja ili se prepustiti dvonedeljnom uživanju na nekoj morskoj lokaciji. Stvar je izbora, iako i jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i čari.

 

Svake godine, od jula do avgusta, sledi nam tradicionalno letovanje na moru i u tom periodu bežimo do bilo kojeg primorskog grada, pa čak i onda ukoliko se taj primorski gradić ne nalazi u državi u kojoj živimo. Uglavnom, biramo između Grčke, Turske, Bugarske, možda Malte, ili nama poznatijih zemalja – Hrvatske ili Crne Gore.

vikend putovanja

Ako ne živite tamo, godišnje letovanje predstavlja manje efikasniji način odmora za dušu kada se poredi sa vikend putovanjem. Koncepcija vikend putovanja predstavlja mnogo bolji način fizičkog i psihičkog odmora, pogotovo za sve ljubitelje avanture, koji gledaju kako da pobegnu od svakodnevne rutine života i dobro poznate sredine.

Prosečno dvonedeljno letovanje na moru ipak nije samo to. Uložen trud se broji kao godinu dana provedeno prikupljanjem novca za nagradu od 15 dana koje ćemo provesti u novom okruženju. Iako je dobro zaslužen i potreban odmor, s ovim načinom putovanja se mnogo propušta i putnike poprilično ograničava. Dok ste na moru, uglavnom se držite okruženja određene destinacije i veoma bliske okoline, što znači da propuštate priliku da otkrijete nove stvari.

Međutim, kada biste se odlučili za neku vrstu vikend putovanja, što bi podrazumevalo da polazite od svoje kuće u istraživanje sveta oko vas, shvatićete upravo koliko ste propustili.

Kao prvo, svaki vikend ste faktički na odmoru – obišli ste novu sredinu i samim tim ste videli, doživeli i naučili nešto novo.

Drugo, jako potreban psihički odmor od radne nedelje vam stiže češće i samim tim čini da se bolje osećate, jer upravo ste uveli balans u životu s tim što niste čekali godinu dana da izbegnete gužvu života. I poslednje, vikend putovanja, kao što su jednodnevni izleti, jeftiniji su način putovanja, jer ne plaćate za smeštaj, hranu možete poneti od kuće, a putne troškove možete ravnomerno podeliti sa društvom.

Svakako, vikend putovanja ne bi trebala da vas pokolebaju da odustanete od letovanja na moru. Svaka vrsta putovanja vam može samo ulepšati život, ali vredi posvetiti malo pažnje svetu oko vas, a vikend putovanja su najbolji način za to.

Autor: Dragan Veselinović, osnivač i urednik sajta Avanturista