PROVESTI VREME KOD KUĆE

Prehlada i grip se prenose na kolege iz kancelarije, oporavak duže traje i bolest se vraća. Ako idete prehlađeni na posao, očekujte da vam prehlada ne prođe za kratko vreme. Zato obavezno ostanite kod kuće!

 

Jesen je stigla, deca se vratiše u školu, fudbal na TV , rasprodaje letnje odeće i hladno vreme. Sezona prehlada i gripa je iza ugla. Vreme kada će se mnogi od nas razboleti.

prehlađeni na posao

Prehlada i grip se svrstavaju u ona akutna stanja koja ne doživljavate preterano ozbiljno. Obično odlučimo da uprkos simptomima odemo na posao. Nekako nam se čini neozbiljnim odlazak na bolovanje zbog obične prehlade.

Međutim, dobro znate kako je teško ustati iz kreveta kada vam je nos zapušen, kašljete i kijate na smenu, u glavi vam tutnji i boli vas svaka kost. Još je teže u ovakvom stanju pregurati radni dan.

Kaže se da kijavica traje 7 dana bilo da se leči ili ne. Da li je baš tako?

Ako ste radoholičar i čini vam se da će sve stati ako ne odete na posao, znajte da na poslu nema nezamenljivih a jedino je vaše zdravlje ono koje nema cenu. Opšta atmosfera da morate uvek biti dostupni i sposobni za rad vas vodi u neke pogrešne izbore kada je bolest u pitanju.

Dennis Monneuse je čak napisao knjigu pod nazivom „Prezantizam“ /Le présentéisme/. Termin ima negativan smisao i označava ostajanje na poslu do kasno i u svim uslovima kako bi se pokazala motivisanost.

Jedna američka anketa iz 2014. godine je pokazala da čak 60% zaposlenih amerikanaca odlazi bolesno na posao.

Možda mislite da odlazak u kancelariju kada ste bolesni nije stvar vredna pomena to može biti štetno i po vas i po okolinu.

Evo razloga zašto treba da ostanete kod kuće i zašto je odlazak na posao kad niste zdravi velika greška:

Prenećete virus kolegama

Kada odlučimo da odemo bolesni na posao obično razmišljamo o poslu koji treba obaviti i rokovima koje ne smemo prekoračiti. Razmišljamo i o novcu koji ćemo zaraditi kao i o svom ugledu u timu. Neki se čak boje da će za vreme odsustva izgubiti poziciju u timu zbog smanjene realizacije.

Takvom odlukom izlažete riziku ne samo sebe već i svoje kolege. Oni koji dele kancelariju sa vama, prisustvuju sastancima i slično udišu vazduh kontaminiran vašim klicama i imaju realnu šansu da se i sami razbole. Zapravo sve te prehlade, i kijavice koje ne smatrate razlogom za odlazak na bolovanje su kapljične infekcije i prenose se udisanjem vazduha u kome plutaju bacili. Da li je vama prijatno da delite kancelariju sa kolegom koji čitav dan kašlje i briše nos? Zatim, neki od vaših kolega imaju bebe i malu decu ili brinu o starim članovima porodice. Neki od vaših kolega ili članova njihovih porodica pate od ozbiljnih hroničnih bolesi koje im ozbiljno narušavaju imuni sistem.

prehlada posao

Ako ostanete kod kuće vi naravno ne garantujete da i vaši kolege sa posla neće dobiti grip i kijavicu  ali na taj način ćete značajno smanjiti šanse za širenje infekcije. Jedna studija je pokazala da uzimanjem dva dana odsustva smanjujete rizik od prenošenja infekcije na kolege za čak 40%. Imajte na umu da značajan broj ljudi svake godine umre od gripa i komplikacija nastalih kao njegova posledica. Ne želite valjda da budete direktno umešani takav fatalan ishod.

Oporavak će trajati duže

Jedini način da se zdravi brzo vratite na posao je da usporite i dozvolite sebi par dana bolovanja.

Ne kažu vam prijatelji bez razloga da prehladu treba da lečimo. Najbolji, a često i jedini način da potpuno ozdravite je da date sebi vremena za oporavak. Bolesnom organizmu je neophodna sva energija za odbranu od bolesti. Na poslu ćete veći deo ipak morati da usmerite na radne zadatke, a pri tom će vam produktivnost biti na vrlo niskom nivou. Ostavši kod kuće obezbedićete sebi uslove da se odmarate, jedete toplu supu i voće i ispijate čajeve. Izbećićete stres koji radne obaveze sa sobom nose. Ako ste bolesni, stres će samo pogoršati stanje. Posebno je važno odmaranje na samom početku bolesti. Kada imuni sistem prepozna uljeza u vidu bakterija ili virusa on kreće u odbranu svim snagama. Što je imuni odgovor jači to će simptomi bolesti biti slabijeg intentziteta i oporavak će brže doći. Nasuprot tome, ako sebe silite da odete bolesni na posao oporavak će duže trajati usled zamora koji će dovesti do neadekvatnog imunog odgovora. Čak iako se izvučete iz jedne vrste prehlade veće su vam šanse da uskoro uhvatite drugi virus usled pada imuniteta i iscrpenosti organizma. Zato ostanite kod kuće, lečite se svojim isprobanim kućni lekovima, držite noge u lavoru a nos iznad lonca velog lekovitog čaja.

Kada ste bolesni potrebni su vam vitamini, mnogoooo vitamina.

Okružite se limunadama i činijom voća. I ne zaboravite spavanje.

San je najjednostavniji i ujedno najefikasniji način za ozdravljenje našeg tela. Kada je usnuo, naš organizam se minimalno napreže i sva raspoloživa energija biva usmerena na uništavanje izazivača bolesti i oporavak. U dubokom snu se u organizmu proizvodi najveća količina hormona rasta koji je važan za regeneraciju tkiva, mišića i svega što možete imati veze sa oporavkom organizma. Što više spavate veće su vam šanse za brz oporavak.

Vaš posao će trpeti

Kada vam je nos zapušen a glava pulsira teško da ćete se moći valjano koncentrisati na bilo šta drugo. Ako nastojite da radite u tako groznom stanju skoro je sigurno da nećete biti baš produktivni i veći su izgledi da ćete praviti greške u radu . Kad se sve sabere samo traćite vreme. Odlazeći bolesni na posao vi razmišljate kako ne želite da vaši kolege budu dodatno opterećeni i vašim delom posla. Sa napretkom tehnologije međutim, mnogi poslovi se mogu uraditi i od kuće. Možete se ušuškati u topli bademantil i naoružani čajem i vitaminima iz svog kreveta odraditi deo posla koji ne može da čeka. Kada se osetite isuviše iscrpeni, zatvorite lap-top i odmorite se. Možete nastaviti kasnije kad prikupite snage.

prehlada posao 2

Stvarate probleme poslodavcu

Iako vam izgleda da tako dokazujete svoju lojalnost, odlazeći bolesni na posao stvarate svom poslodavcu probleme i dodatne troškove. Pre svega vaš oporavak će duže trajati ako bolest ne odležite. To zanči da ćete kad se sve sabere umesto ti dana bolovanja dolaziti deset dana iscrpeni na posao i biti slabo produktivni. Zarazićete kolege koji će se potom naći u istoj situaciji kao i vi. Kad se sve sabere za poslodavca je najbezbolnije i najjeftinije da vi sebi date vremena za oporavak.

Prisustvo na poslu po svaku cenu je pogrešan stav.

Mogli biste doživeti nezgodu u saobraćaju.

Ako ste te sreće da na posao idete sopstvenim autom to u trenucima bolesti postaje dodatni problem. Svi poznajemo čari probijanja kroz saobraćajnu gužvu u vreme odlaska na posao i popodne u povratku kući. Najčešće i zdravi teško podnosimo pogotovu popodne kada smo umorni i gladni. Kada upravljate vozilom odgovorni ste ne samo za svoj već i za živote drugih učesnika u sobraćaju. U stanju totalnog kolapsa organizma usled gripa ili prehlade koncentracija je smanjena i refleksi oslabljeni a vaša sposobnost da bezbedno odgovorite na nepredviđene situacije tokom vožnje je zatno redukovana. Neki lekovi koji se uzimaju tokom bolesti takođe smanjuju sposobnost upravljanja motornim vozilom i nije preporučeno sedati za volan pod njihovim dejstvom. Uvek pogledajte na pakovanju da li postoji obaveštenje da nije preporučljivo voziti pod dejstvom leka. Ukoliko kašljete i kijate, bolje ostanite kod kuće.

Sledeći put kada se probudite potpuno slomljeni ostanite kod kući i jedite pileću supu. Usporite, odmorite i poštedite svoju okolinu sopstvenih virusa pa će i bolest otići kao rukom odnesena.