ODMOR U PLANINSKOM RAJU

Rešili ste da odmor ili vikend provedete na Zlatiboru, ali ne znate na kojoj lokaciji da iznajmite apartman? Pomoći ćemo vam da donesete pravu odluku!

 

Apartmanski smeštaj nudi mnoge pogodnosti, a u zavisnosti od vaših potreba i finansija možete birati između različitih lokacija na Zlatiboru.

Zlatiborski-apartmani

Naselja Sloboda, Đurkovac, Kraljevski konaci, Kraljeva voda, Kamalj, Obudojevica, Rujno, Golija, Karaula, Palisad, Čolovića brdo, Rasadnik, Potoci i Zova imaju bogat izbor apartmanskog smeštaja, pa svako može naći ono što mu odgovara.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom biranja smeštaja na Zlatiboru i kako se odlučiti za određenu lokaciju?

Apartmani blizu i daleko od centra Zlatibora

Ukoliko vam je važno da budete blizu prodavnica, kafića, restorana i drugog turističkog sadržaja, odnosno „civilizacije“, onda je bolje odličiti se za naselja koja su centru najbliža. To su naselja Đurkovac, Jezero, Kamalj i naselje Obudojevica.

Ukoliko želite budete što je više moguće u prirodi, odvojeni od modernog grada u svakom vidu, onda su naselja Jevrejsko brdo, 25. maj, Karaula, Zova, Čolovića brdo i Potoci pravi izbor za vas.

Tu su i naselja koja se nalaze na sredini, odnosno koja su blizu centra Zlatibora, ali su opet malo izolovanija. Čak iako ne dolazite kolima, neće vam biti problem da pešice dođete do centra Zlatibora. Na primer, naselje Sloboda je tih i miran kraj Zlatibora, na oko 700-800 metara od samog centra. Isti slučaj je i sa naseljem Golija, Sevojno i Rujno.

Šta se dobija ukoliko je apartmanski smeštaj u centru Zlatibora?

Naravno, izbor apartmana postoji i u samom centru, ali treba računati da će samim tim i cena biti veća. U centru Zlatibora nalazi se veštačko jezero koje je napravljeno prvenstveno zbog turista. Zanimljivo je da su magle u centru Zlatibora retke. Pored niza kafića, restorana i apartmana, u centru su banke, parfimerije, Kraljev trg, spomenik generalu Krsti Smiljaniću, noćni klubovi i butici. Ogroman izbor apartmana možete pogledati OVDE.

Autentični zlatiborski etno doživljaj van centra

Ukoliko želite da iznajmite apartman na Zlatiboru da biste doživeli autentično etno iskustvo, onda probajte da nađete apartman koji je što bliže naselju Sirogojno. Sirogojno se nalazi u opštini Čajetina, odnosno u istočnom delu Zlatibora, na 26 kilometara od centra. Sirogojnu su najbliža naselja Palisad, 25. maj i Čolovića brdo.

U etno selu Sirogojno vlada mir, priroda, zdrav i svež planinski vazduh, kvalitetna hrana, a leti prijatna hladovina. Gostoljubivost domaćina, turističkih vodiča i ugostitelja je na visokom nivou, pa su svi preduslovi tu za pravi doživljaj prirode, ali i društva ovog kraja koji se nalazi pod zaštitom države.

Muzej na otvorenom „Staro selo“ čuva autentični duh zlatiborskog života. Čini ga kompleks od 40 starih kuća koje su prikupljene sa svih strana Zlatibora. U okviru kompleksa nalaze se i apartmani, takozvani „vajati“, koji su prilagođeni za smeštaj turista, pre svega, mladih bračnih parova. Tu su ambari, krčme, brvnare, crkve, grnčarska radionica, suveniri… Naravno, tu su i Sirogojno džemperi poznati širom sveta.

Zdravstveni turizam u apartmanima na Zlatiboru

Ukoliko ste na Zlatiboru zbog zdravstvenih razloga, i to prvenstveno zbog bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma, ne tražite dalje od Kraljevih voda. Ovde je smeštena čuvena specijalna bolnica Čigota, osnovana pre pola veka. Za mnoge je ovo najlepši deo Zlatibora, sa najlepšom prirodom, zbog šuma jela i borova i nadmorske visine od 1000m. Čigota se smatra vazdušnom banjom.

Pored hotelskog smeštaja, možete se odlučiti i za apartmanski smeštaj kod specijalne bolnice Čigota, pa možete prema vašoj želji ili rasporedu koristiti zdravstvene usluge i tretmane koji su ovde dostupni.

Čuvena pešačka staza Kamalj nalazi se upravo kod Čigote. Kako se prelazi preko divnih zlatiborskih predela bez mnogo uspona i padova, idealna je za decu i starije ljude, kao i one koji su na specijalnom programu u Čigoti. Da biste pešice prešli Kamalj potrebno vam je 25 minuta. Dakle, duga je oko 800 metara.

Za one ambicioznije koji vole da planinare, tu još jedna pešačka staza koja počinje od Čigote – staza Spomenik. Ukoliko dođete do vrha ove staze, imaćete pogled na Zlatibor kakav se pamti. Ova pešačka staza je duplo duža od staze Kamalj.

Staza Čigota je namenjena onima koji su baš pripremljeni za teži telesni napor i imaju dobru kondiciju. Međutim, ne odustajte tako lako od pohoda koji je dug 6 kilometara. Ako dođete do vrha staze Čigota, imaćete divan pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar.

Za sportske tipove – apartmani u Čajetini

Čajetina je zlatiborsko administrativno središte. Ono zbog čega turistima koji vole sport ovo mesto može biti zanimljivo je biciklistička staza Zlatibor-Čajetina. Naime, ova staza povezuje centar Zlatibora sa Čajetinom, a posebno je iskustvo, takozvani „mountain biking“, voziti se u ovakvoj prirodi, sa blagim usponima i padovima.

Na nekoliko mesta u Zlatiboru možete iznajmiti bicikle, pa ni o tome ne morate brinuti. Biciklu možete iznajmiti na pola sata, ali i na ceo dan, pa niste ograničeni vremenom. Čak iako autobusom i sa malom torbom dođete na vikend na Zlatibor imaćete mogućnost uživanja u biciklizmu.

Pored staze Zlatibor-Čajetina, zanimljiva je i biciklistička staza koja povezuje Zlatibor sa Mokrom Gorom, a duga je oko 60 kilometara. Malo „ekstremnije“ su biciklističke staze na Torniku.

Ukoliko ste ljubitelj pravih ekstremnih sportova, a biciklističke staze nisu vaš izbor, možete se odlučiti za paraglajding na vrhovima Čigota i Tornik. Možete čak i pohađati kurs paraglajdinga, a ako se dovoljno dobro uvežbate u ovom esktremnom sportu, možete se i takmičiti. Na Zlatiboru ima licenciranih instruktora paraglajdinga.

Na Zlatiboru su mislili i na ljubitelje konja, pa je jahanje moguće na dve lokacije. U pitanju su ranč Farma i ranč Zova. Za klasične sportske tipove tu su trim staze, vežbališta i teretane.

Prema tome, Zlatibor ima sve, samo treba pametno izabrati lokaciju i informisati se ne vreme.