SOLIDARNOST NA DELU

Crkva u Štitkovu, selu kraj Nove Varoši, koja je posvećena Svetom Blagoveštenju, sagrađena je pre 150 godina na temeljima manastira knezova Raškovića koga su početkom 19. veka spalili Turci. Nedavno je obnovljena solidarnošću lokalnog stanovništva dve vere.

 

Obnovljeni hram je osvećen na praznik Rođenja presvete Bogorodice (Malu Gospojinu), a njegova rekonstrukcija trajala je godinu dana. Među 400 priložnika koji su pomogli obnovu crkve u Štitkovu, osim meštana Srba, jesu i lokalni Bošnjaci.

crkva u štitkovu

Prva faza radova je privedena kraju, a crkvu je osveštao novi episkop mileševski Atanasije. U obnovu svetinje proteklih godinu dana uloženo je više od 7,5 miliona dinara. Donacije vernika koji su pomogli obnovu pojedinačno iznose od hiljadu do dva miliona dinara. Radovi u Štitkovu su najveći i najvredniji na sakralnim objektima koji se ove godine izvode u Eparhiji.

– Dao je ko je koliko mogao, a posebno raduje to što je među priložnicima i desetak Bošnjaka, odnosno muslimana. Nadamo se novim priložnicima jer radovi još nisu završeni. Imena svih biće upisana u Monografiju Štitkova i obnove Hrama – kaže Vojin Vučićević iz Odbora za obnovu crkve u Štitkovu.

Crkva je podignuta u centru Štitkova, mesta koje je etno-oaza narodnog graditeljstva zbog brvnara koje su građene kada i hram, a i dalje se koriste za stanovanje. Zidove crkve decenijama nagriza vlaga od obližnjeg veštačkog jezerceta, pa je obnova bila preko potrebna. Radovi su stali i biće nastavljeni čim se prikupe potrebna sredstva.

– Tokom dosadašnje obnove najviše novca je utrošeno za horizontalno presecanje vlage i novi krov od bakarnog lima. Ostalo je još da se ozida zvonik i obave konzervatorsko-restauratorski radovi na ikonostasu, kao i da se uradi drenaža i odvod atmosferskih voda. Neophodno je i da se podzidaju obale oko crkve nastale otkopom zemlje koju je voda nanosila više od sto godina – kaže Vučićević.

Manastir na čijim je spaljenim temeljima sagrađena crkva podigao je sredinom 17. veka tadašnji patrijarh Gavrilo iz čuvene kneževske porodice Rašković, koja je stolovala u Štitkovu, a porušili su ga 1813. godine Turci.

Spomen ratnicima

Slikari konzervatori su letos sačuvali i autentičan izgled spomen- natpisa ratnicima na unutrašnjim zidovima, po kome je crkva u Štitkovu karakteristična. Spomen-natpis sa imenima 107 poginulih iz pet sela u ratovima od 1912. do 1918. godine rađen je u fresko tehnici u malteru na zidu.

Izvor: Blic.rs