POMOZITE SVOJIM LEĐIMA! 

Spinalna dekompresija, jednostavnije nazvana kao dekompresija kičme, predstavlja istezanje kičmenih fragmenata na jedan nežan način kako bi se ublažili bolovi u leđima i drugi simptomi kompresije (sabijanja).

 

Stanje prekomernog pritiska na diskove između pršljenova kičme naziva se spinalnom kompresijom. Ovo sabijeno stanje kičmenog stuba stvara simptome kao što su krutost u leđima i probleme sa nervima koji mogu uticati na kognitivne i emocionalne procese.

dekompresija kičme

Vežba „Dete“

Istezanje, odnosno dekompresija kičme moguća je pomoću određenih vežbi koje se mogu lako obaviti kod kuće.

Mnogi medicinski stručnjaci i fizioterapeuti smatraju da ove vežbe pomažu kako bi pritisak međupršljenskih diskova nestao. Poželjno je samo porazgovarati sa lekarom specijalistom pre nego što se počne sa specifičnim vežbanjima i istezanjima kako bi se kičma dekompresovala.

Kako dekompresija kičme pomaže?

Dekompresija kičme, odnosno spinalna dekompresija podrazumeva istezanje kičme na jedan nežan način kako bi se ublažili bolovi u leđima i drugi simptomi kompresije. Različiti pokreti pomažu promeni položaja kičme kako bi se smanjio pritisak na diskove među pršljenovima, što, s druge strane, pomaže i u smanjenju pritiska na nerve i druge strukture povezane s kičmom. Takođe, dekompresija može pomoći i u podsticanju kretanja kiseonika, vode i tečnosti bogate hranljivim materijama kroz bolne ili povređene međupršljenske diskove radi ubrzanja lečenja.

Dekompresija kičmenog stuba, osim u njemu samom, tretira i bolove u vratu, pomaže zalečenju nosećih kičmenih spojeva, diskushernije, išijalgije, degenerativne bolesti diskova i obolelih kičmenih nerava.

Kako izvesti spinalnu dekompresiju kod kuće?

Dekompresija kičme terapeutski se obavlja kod stručnjaka, koji u tu svrhu koristi posebne sprave za istezanje leđnog dela tela. Istraživanja pokazuju da je njihova uspešnost 91 odsto, posebno kod ljudi sa dijagnostikovanom diskushernijom i hroničnim bolovima u leđima.

Ipak, izvesne tehnike moguće je probati i kod kuće kako bi se postigla dekompresija kičme. Ove tehnike pokazuju se izuzetno korisnim kod ublažavanja blagih do umerenih bolova u leđima.

BioRelax kapi protiv nesanice

U tom slučaju, u svom domu moguće je izvesti sledećih šest vežbi za nežno istezanje leđa, tačnije kičme i njenih pršljenova i diskova među pršljenovima. Svaku od ovih vežbi poželjno je ponoviti najmanje deset puta u jednoj seriji dnevno.

  • “MAČKA”

Ako imate pritisak u lumbalnom (slabinskom) delu kičme, mnogo ćete imati koristi od ove vežbe. Postavite se na laktove i kolena, dok držite glavu pravo. Zategnite mišiće u abdomenu (stomaku) dok polako spuštate donji deo leđa ka podu. Zadržite ovaj položaj 15-20 sekundi, a zatim se polako vratite u početnu poziciju.

  • “LUK”

Ovaj položaj tela pomaže u ublažavanju kompresije lumbalnog dela kičme. Počnite ležeći na podu okrenuti leđima, a zatim duboko udahnite i postavite dlanove iza kolena. Sada polako podignite kolena prema grudima kako bi bokovi bili malo odignuti s poda. Istovremeno, podignite glavu u vazduh. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se vratite na početnu tačku.

  • “DETE”

Ova vežba deluje sjajno na istezanje kičme. Sedite na kolena i nisko spustite glavu dok ruke ispružite uz sebe pored nogu (kao na slici). Povucite gornji deo tela napred dok ne osetite blago istezanje u donjem delu kičme. Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi, pa se vratite na početnu poziciju.

Ko treba da izbegava vežbe za dekompresiju kičme?

Dok dekompresija kod kuće zvuči kao odlična ideja, ona ipak nije pogodna za sve ljude. Morate porazgovarati sa svojim lekarom pre korišćenja bilo koje od navedenih tehnika, a izbegavajte bilo koju od njih u slučaju trudnoće, maligne bolesti, preloma, napredne osteoporoze, metalnih implanata u kičmi ili aneurizme abdominalne aorte.